Cauze Ovocite Donate

Situatii care pot conduce la Procedura de Fertilizare in Vitro cu Ovocite Donate

  • Scaderea sau lipsa rezervei ovariene
  • Sindromul Turner
  • Lipsa rezervei ovariene dupa chimioterapie si radioterapie
  • Nereusita prin proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite proprii
  • Anomalii genetice
Detalii despre fiecare situatie in parte, regasesti mai jos.

Scaderea sau lipsa Rezervei Ovariene

Indicatia principala pentru folosirea ovocitelor donate este scaderea prematura a rezervei ovariene, fie ea primara sau secundara. Cum se ajunge in aceasta situatie? Iata cateva cauza potentiale:

 

  • ovarectomie;
  • deteriorarea ireversibila a gonadelor (glande mixte reprezentate de ovare) dupa un tratament oncologic – chimioterapie si/sau radioterapie;
  • sindrom Turner;
  • diferite anomalii genetice care afecteaza ovarele.

In plus, prin donarea de ovocite si aceasta procedura de fertilizare, se poate evita ca anumite anomalii genetice sa fie transmise la fat, in cazul in care se determina clar existenta acestora la mama

Sindrom Turner

Sarcina obtinuta natural de o femeie cu sindrom Turner este deseori asociata cu un risc major de avort spontan, precum si un risc crescut de dezvoltare a Trisomiei 21 (despre sindromul Down, poti citi mai multe pe blog, AICI). Despre sindromul Turner, poti citi mai multe AICI. Existenta procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite donate ofera unui cuplu posibilitatea de a avea un copil sanatos, iar femeii sansa de a a duce la bun sfarsit o sarcina.

Un screening minutios inaintea inceperii tratamentului este ESENTIAL pentru a exclude manifestari fenotipice ale sindromului, cum ar fi dilatarea aortica si leziunile cardiace.

Un studiu realizat de Khastgir G, Abdalla H, Thomas A, Korea L, Latarche L, Studd J., privind factorii care pot influenta o sarcina obtinuta cu ovocite donate la femei cu sindromul Turner, arata faptul ca rata de succes este de 41,2%. Varsta femeii, algoritmul cromozomial si/sau anomalii uterine ori tubare nu au avut nicio influenta asupra procedurii, implicit asupra succesului sau.

de ce sa alegi ovocite donate

Rezerva Ovariana scazuta dupa tratament Oncologic

Tratamentul pentru cancer poate provoca scaderea rezervei ovariene, ceea ce inseamna ca dupa acest tratament, posibilitatile de a obtine o sarcina sunt limitate. Congelarea ovocitelor nu are o rata de succes foarte mare, existand chiar indicatii de neutilizare inaintea chimioterapiei. Totusi, nu trebuie exclusa in totalitate. Procedura indicata este insa cea de FIV cu ovocite donate, cu rata de succes mai mare.

Lipsa unui rezultat pozitiv dupa FIV

Donarea de ovocite a devenit o solutie viabila pentru situatiile in care nu avem o cauza determinata pentru care procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite proprii nu au dus la obtinerea unei sarcini. Cea mai des intalnita situatie este atunci cand calitatea ovocitelor este compromisa. Un studiu a raportat o rata de sarcini de 24.5% per ciclu, la femei cu proceduri esuate de FIV cu ovocite proprii.

Anomalii Genetice

Anomaliile genetice mostenite pot fi evitate cu ajutorul ovocitelor donate. O analiza pe patru situatii de fertilizare intre ovocite donate sub anonimat si spermatozoizi proveniti de la barbati fara probleme genetice, urmate de implantare la receptori feminini cu astfel de probleme, a indicat ca procedura este una de succes, caci anomaliile genetice ale receptorului nu s-au regasit si la fat.