Situatii care pot conduce la Procedura de Fertilizare in Vitro cu Ovocite Donate
- Scaderea sau lipsa rezervei ovariene
- Sindromul Turner
- Lipsa rezervei ovariene dupa chimioterapie si radioterapie
- Nereusita prin proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite proprii
- Anomalii genetice
Programul Medimall de donare de ovocite se bazeaza atat pe ovocite proaspete, cat si pe ovocite congelate prin sistemul de vitrificare. Ovocitele sunt alese astfel incat trasaturile donatoareu sa coincida cu caracteristicile receptorului. Cercetarile indica o diferenta mica in rata de sarcini cu ovocite congelate/proaspete. La Medimall Atena, testul pozitiv de sarcina pe embrion transferat este de 75% si rata de sarcina clinica este mai mare de 65%.
Analize necesare: testarea donatorilor
- Analize de sange complete
- Examinare cardiovasculara
- Grupa sanguina si factorul Rh
- Electroforeza hemoglobinei
- Hepatita B (AgHBs)
- Hepatita C (VHC)
- HIV I-II (SIDA)
- RPR (sifilis)
- Testul cariotipului
- PCR pentru CTRF (85% din mutatiile cunoscute, fibroza chistica)
- PCR pentru 35 Delg referitor la hipoacuzia ereditara
- Chlamydia (urina)
- Examinarea psihologica
Analize necesare pentru cuplul receptor
Beneficiara si partenerul sau trebuie sa aiba la dosar urmatoarele teste:
EA
- Analize de sange complete
- Grupa sanguina si factor Rh
- HBsAg*
- HCV*
- RPR*
- HIV I-II*
EL
- Grup sanguina si factor Rh
- HBsAg*
- HCV*
- RPR*
- HIV I-II*
*rezultatele testelor sunt valide pe o perioada de 6 luni
Grecia, destinatia favorita a europenilor pentru donarea de ovocite
In Grecia, donarea de ovocite si procedura de fertilizare/implantare sunt reglementate de lege. Donarea de ovocite este anonima, voluntara si fara remuneratie. Principalul beneficiu pentru donator ar trebui sa fie multumirea data de ajutorul pe care il ofera unui cuplu in demersul de a obtine o sarcina. Potrivit legii din Grecia, donatorii au intre 18 si 35 de ani, si sunt selectati dupa un screening medical riguros. Limita de varsta a receptorului este de 50 de ani.
Programul de donare de ovocite foloseste atat ovocite proaspete, cat si congelate, iar receptorii pot alege intre cele doua. In plus, selectia tine cont de trasaturile femeii care primeste embrionul. Rata de succes este de 65-75%.
In Romania, singurele proceduri reglementate prin lege sunt inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro, fertilizarea cu ovocite si embrioni donati fiind permisa in conditii evitate de cele mai multe dintre clinici. Mama surogat este interzisa. Clinicile din tara pot face FIV cu ovocite donate congelate, aduse din alte tari. Rata de succes este mult mai mica.
Acum, singura sansa vine din strainatate, acolo unde merg pacientele care doresc o astfel de procedura, si unde reglementarile legale sunt clare si foarte stricte. Pentru romance, cele mai populare „destinatii” sunt Cehia, Grecia, Polonia si Ucraina.