Tratament infertilitate: solutia potrivita pentru tine

tratament infertilitate

Incercati de mai bine de un an sa faceti un copil sau ati primit deja diagnosticul de infertilitate? Avem solutia potrivita pentru problema cu care va confruntati! Specialistii nostri in reproducere umana asistata sunt gata sa va propuna o schema personalizata de tratament pentru ca sansele de a obtine o sarcina sa fie maxime!

Optiuni de tratament infertilitate

Infertilitatea are o serie de cauze, unele frecvente, altele rare, unele cunoscute si studiate, altele inca la inceput de aprofudare. Atunci cand motivul pentru care nu se obtine o sarcina pe cale naturala este unul cunoscut, el poate fi de natura feminina ori masculina. Sunt si situatii in care ambii parteneri au o problema de fertilitate.

Infertilitatea de cauza necunoscuta nu poate fi ignorata, caci potrivit celor mai recente studii, 20 pana la 30% dintre cuplurile cu probleme de fertilitate, nu ajung sa fie diagnosticate cu precizie in ceea ce priveste cauza ce determina lipsa sarcinii pe cale naturala.

Detaliem fiecare categorie in parte si va explicam care sunt pasii pentru un DIAGNOSTIC RAPID si CORECT, esential pentru a putea demara o procedura care sa aduca sarcina mult dorita.

Contact sexual dirijat, la ovulatie

Inainte de a trece la procedurile de reproducere umana asistata, se poate merge pe contact sexual dirijat ca tratament infertilitate. Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la contactul sexual la ovulatie:

I: Ce este contactul sexual dirijat (CSD)?
R: Perioada din ovulatie in care doctorul iti va spune cand sa ai contact sexual cu partenerul si care sunt zilele in care trebuie sa faci pauza.

I: Care este rolul zilelor de pauza intre contactele sexuale dirijate?
R: Zilele de pauza lasa loc spermei sa se refaca.

I: De cat timp este nevoie ca spermatozoizii sa ajunga la capacitatea optima de fecundare?
R: Este nevoie de 48 de ore pentru ca sperma sa ajunga la capacitatea maxima de fecundare.

I: De ce este nevoie de CSD?
R: In urma unui contact sexual dirijat, cresc sansele de fecundare, deoarece spermatozoizii intalnesc din timp ovulul in trompele uterine.

I: Cand este recomandata strategia CSD?
R: Este recomandata atunci cand sarcina nu poate fi obtinuta natural.

ce este inseminarea artificiala

Inseminarea intrauterina, tratament infertilitate

Inseminarea intrauterina (IUI) este o forma de inseminare numita artificiala – o procedura pentru tratarea infertilitatii. Pe scurt, dupa ce sperma a fost preparata, ea este introdusa direct in uter in perioada in care ovarele urmeaza sa elibereze ovulul.

Asteptarile sunt ca sperma sa ajunga in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul eliberat, rezultand astfel sarcina. In functie de cauzele infertilitatii, IUI poate fi corelat cu diferite tratamente. Mai multe detalii poti citi pe blog.

Fertilizare in vitro: Stimulare ovariana in tratament infertilitate

Se recurge la stimulare ovariana pentru a putea recolta cat mai multe ovule de la femeie, ovule ce vor fi fertilizate in laborator. In mod normal, la o ovulatie, se elibereaza un singur folicul. Obiectivul pentru fertilizarea in vitro este sa se obtina 10-12 foliculi, daca femeia poate sa produca atat. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor injectii subcutanate, pe care pacienta si le face in fiecare seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile, interval in care urmarim ecografic evolutia foliculilor, pentru a calcula cea mai potrivita zi pentru punctia foliculara. Scopul este sa obtinem cat mai multi foliculi, pentru a realiza cat mai multi embrioni de calitate.

Odata recoltate ovulele de la pacienta, mai este nevoie de recoltarea si prelucrarea spermei de la partener si se poate incepe lucrul in laborator, pentru a vedea cati embrioni viabili rezulta.

In functie de calitatea spermei, exista doua variante pe care le ia in calcul embriologul. Prima este fertilizarea in vitro clasica, ce presupune amplasarea ovocitelor alaturi de spermatozoizii cu motilitate buna in lichidul de cultura, pentru a se realiza fertilizarea natural. In cazul patologiilor masculine medii si severe, nu se merge pe varianta clasica, si pe ICSI, adica intracytoplasmatic sperm injection, o procedura prin care embriologul forteaza putin fertilizarea, injectand cate un spermatozoid in fiecare ovul. Vezi detalii. Daca sperma nu poate fi folosita, atunci se poate apela la sperma de la donator.

Decontarea procedurilor FIV ca tratament infertilitate

Consultatie-consiliere GRATUITA pentru sarcina prin FIV

Clinicile partenere au optiunea de deconta procedurile FIV conform tuturor optiunilor disponibile in Romania. Despre programul national puteti citi aici.

Clinicile partenere vin cu solutii care sa sprijine cuplurile si persoanele singure, a caror unica optiune este apelarea la FIV pentru obtinerea sarcinii.

Poti beneficia de consultatie-consiliere online GRATUITA. In cadrul acesteia, vei primi raspunsuri la toate intrebarile tale, precum si recomandari si explicarea, pas cu pas, a solutiilor de tratament. Ulterior, medicii cu experienta ai clinicilor partenere iti pot asigura monitorizarea sarcinii obtinute si asistarea nasterii, in spitale private sau de stat. 

Fertilizare in vitro cu implicarea unei a treia persoane

Sansa de a deveni parinte posibila cu ajutorul procedurilor de fertilizare in vitro cu ovocite donate, embrioni donati sau mama surogat.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate este o procedura des intalnita in randul femeilor cu varsta peste 40 ani. Odata cu varsta, rezerva ovariana scade, iar calitatea ovocitelor se degradeaza. FIV cu ovocite donate este devine singura solutie pentru a ramane insarcinata.

Procedura este una complexa, ce se intinde pe mai multe saptamani, iar rata cumulata de succes depaseste 80%. In Romania, legislatia permite fertilizarea in vitro cu ovocite donate, dar necesita aprobarea Agentiei Nationale de Transplant. Acest lucru determina cuplurile sa se indrepte catre tari unde legislatia este bine reglementata in acest sector.

Specialistii nostri colaboreza cu atent selectate clinici din Grecia. Principalul motiv pentru care medicii nostri aleg Atena este faptul ca se folosesc doar ovocite proaspete, iar in clinici nu exista liste de asteptare.

FIV cu embrioni donati, tratament infertilitate

In acest caz, nu mai este nevoie de proba de sperma a partenerului, pregatirea pentru transferul embrionar se realizeaza in Romania, iar primitoarea merge in Grecia pentru transfer. 

Mama purtatoare

Mama surogat sau purtatoare este femeia care accepta sa poarta in pantece si sa nasca un copil pentru cuplurile care nu pot deveni parinti. Aceasta procedura este interzisa in Romania, iar pentru a putea fi mama purtatoare in Grecia exista o serie de conditii. Citeste AICI conditiile.

ce este infertilitatea

Ce este infertilitatea

Infertilitatea este definita ca incercarea de a obtine o sarcina pe cale naturala (avand o viata sexuala activa), fara succes, timp de cel putin un an. Daca partenera are mai mult de 35-37 de ani, atunci recomandarea este ca incercarile nereusite sa conduca la o serie de investogatii specifice dupa 6 luni.

15-18% din cuplurile de la noi au probleme in obtinerea unei sarcini pe cale naturala.

O treime dintre cauze sunt de natura feminina, o alta treime de natura masculina, iar restul cazurilor sunt determinate fie de ambii parteneri, fie de o sursa necunoscuta.

Infertilitatea de cauza feminina este mai greu de diagnosticat, iar paleta de afectiuni din aceasta arie este una vasta. Tocmai de aceea, sunt disponibile o serie de tratamente si de proceduri, in functie de diagnostic.

Simptome infertilitate

Principalul “simptom” este absenta sarcinii. Un ciclu menstrual prea lung (35 de zile sau mai mult), prea scurt (mai putin de 21 de zile), neregulat ori absent, ar putea indica probele de ovulatie. De cele mai multe ori, infertilitatea este asimptomatica. Prima vizita la medicul ginecolog depinde de varsta femeii.

  • Pana in 35 de ani, este bine sa ai rabdare si sa incerci cel putin un an sa obtii o sarcina pe cale naturala.
  • Intre 35 si 40 de ani, discuta cu medicul despre aceasta problema dupa ce ai incercat 6 luni.
  • Dupa 40 de ani, este bine sa ai o discutie cu medicul inainte de a incerca sa obtii sarcina.

 

In cazul in care partenerul tau are probleme de infertilitate, poate incepe imediat un tratament infertilitate. La fel si diagnosticarea in cazul in care ai un istoric medical cu menstruatii neregulate si/sau dureroase, boala inflamatorie pelvina, avorturi repetate, ai fost tratata pentru o problema oncologica ori ai avut endometrioza.

In cazul barbatilor, rar se intampla sa avem simptome ale infertilitatii. Exista cateva semne:

  • disfunctii erectile, dificultati la ejaculare, apetit sexual redus
  • durere in zona testiculara
  • afectiuni respiratorii cronice ori frecvente
  • lipsa senzatiei de miros
  • crestere anormala in zona pieptului
  • scaderea pilozitatii in zona fetei si/sau a pieptului, ori ale semne de anormatitati cromozomiale sau hormonale
  • un numar redus de spermatozizi (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru ori mai putin de 39 mil. la o ejaculare)

 

Mergi la medic si daca ai probleme la ejaculare, durere in zona testiculara, un istoric medical in aceasta zona, ori ai avut o interventie chirurgicala la testicule, penis, scrot sau abdomen inferior.