Inainte de a trece la procedurile de reproducere umana asistata - inseminare intrauterina si fertilizare in vitro (simpla ori ICSI), se poate merge pe contact sexual dirijat. Iata ce este acesta:
Q&A: Contact sexual dirijat (CSD)
I: Ce este contactul sexual dirijat (CSD)?
R: Perioada din ovulatie in care doctorul iti va spune cand sa ai contact sexual cu partenerul si care sunt zilele in care trebuie sa faci pauza.
I: Care este rolul zilelor de pauza intre contactele sexuale dirijate?
R: Zilele de pauza lasa loc spermei sa se refaca.
I: De cat timp este nevoie ca spermatozoizii sa ajunga la capacitatea optima de fecundare?
R: Este nevoie de 48 de ore pentru ca sperma sa ajunga la capacitatea maxima de fecundare.
I: De ce este nevoie de CSD?
R: In urma unui contact sexual dirijat, cresc sansele de fecundare, deoarece spermatozoizii intalnesc din timp ovulul in trompele uterine.
I: Cand este recomandata strategia CSD?
R: Este recomandata atunci cand sarcina nu poate fi obtinuta natural.
sursa foto: onuavafertility.com
Tratament infertilitate feminina si masculina - IUI si FIV
Inseminare intrauterina (IUI). Inseminarea intrauterina (IUI) este o forma de inseminare artificiala - o procedura pentru tratarea infertilitatii. Pe scurt, dupa ce sperma a fost preparata este introdusa direct in uter, in perioada in care ovarele urmeaza sa elibere unul sau mai multe ovule. Asteptarile sunt ca sperma sa ajunga in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul eliberat, rezultand astfel sarcina. In functie de cauzele infertilitatii, IUI poate fi corelat cu menstruatia si cu tratamentele de fertilitate. Mai multe detalii poti citi pe BLOG.
Fertilizare in vitro (FIV). Este o procedura destul de complicata, care se intinde pe parcursul catorva saptamani, dar care are o rata de succes de circa 35%, in cazul clinicii Dacia Medical Center. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, totul incepe cu un set de analize care sa arate starea generala de sanatate a cuplului si sa pregateasca cei doi parteneri pentru ce urmeaza.
Este nevoie de analiza secretiei vaginale, de examenul Babes-Papanicolau, precum si de analize uzuale de sange si de profilul TORCH, pentru a ne lua toate masurile de siguranta si a elimina orice posibil risc din calea sarcinii. De aceea, se recomanda si un EKG, pentru a ne asigura ca inima pacientei este in regula, avand in vedere ca a treia etapa a procedurii, cea a recoltarii ovulelor, se face sub anestezie. Asadar, odata ce vedem ca totul e in regula, asteptam sa vina menstruatia si pornim stimularea ovariana.
Se recurge la stimulare ovariana pentru a putea recolta cat mai multe ovule de la femeie, ovule ce vor fi fertilizate in laborator. Daca in mod normal, la o ovulatie, se elibereaza un singur folicul, obiectivul pentru fertilizarea in vitro este sa se obtina 10-12 foliculi, daca femeia poate sa produca atat, deci este o stimulare destul de agresiva. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor injectii subcutanate, pe care pacienta si le face in fiecare seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile, interval in care urmarim ecografic evolutia foliculilor, pentru a calcula cea mai potrivita zi pentru punctia foliculara. Scopul este sa obtinem cat mai multi foliculi, pentru a realiza cat mai multi embrioni de calitate.
Odata recoltate ovulele de la pacienta, mai este nevoie de recoltarea si prelucrarea spermei de la partener si gata, se poate incepe lucrul in laborator, pentru a vedea cati embrioni viabili rezulta. In functie de calitatea spermei, exista doua variante pe care le ia in calcul embriologul. Prima este fertilizarea in vitro clasica, ce presupune amplasarea ovocitelor alaturi de spermatozoizii cu motilitate buna in lichidul de cultura, pentru a se realiza fertilizarea natural. In cazul patologiilor masculine medii si severe, nu se merge pe varianta clasica, si pe ICSI, adica intracytoplasmatic sperm injection, o procedura prin care embriologul forteaza putin fertilizarea, injectand cate un spermatozoid in fiecare ovul. Vezi detalii.
Definitie Infertilitate
Infertilitatea este definita ca incercarea de a obtine o sarcina pe cale naturala (avand o viata sexuala activa), fara succes, timp de cel putin un an (daca partenera are mai mult de 35-37 de ani, atunci recomandarea este ca incercarile nereusite sa conduca la o serie de investogatii specifice dupa 6 luni). 15-18% din cuplurile de la noi au probleme in obtinerea unei sarcini pe cale naturala.
O treime dintre cauze sunt de natura feminina, o alta treime de natura masculina, iar restul cazurilor sunt determinate fie de ambii parteneri, fie de o sursa necunoscuta.
Infertilitatea de cauza feminina este mai greu de diagnosticat, iar paleta de afectiuni din aceasta arie este una vasta. Tocmai de aceea, sunt disponibile o serie de tratamente si de proceduri, in functie de diagnostic.
Simptome infertilitate
Principalul "simptom" este absenta sarcinii. Un ciclu menstrual prea lung (35 de zile sau mai mult), prea scurt (mai putin de 21 de zile), neregulat ori absent, ar putea indica probele de ovulatie. De cele mai multe ori, infertilitatea este asimptomatica.
Prima vizita la medicul ginecolog depinde de varsta femeii:
- pana in 35 de ani, este bine sa ai rabdare si sa incerci cel putin un an sa obtii o sarcina pe cale naturala
- intre 35 si 40 de ani, discuta cu medicul despre aceasta problema dupa ce ai incercat 6 luni
- dupa 40 de ani, este bine sa ai o discutie cu medicul inainte de a incerca sa obtii sarcina
In cazul in care partenerul tau are probleme de infertilitate, sigur ca tratamentul incepe imediat. La fel si diagnosticarea in cazul in care ai un istoric medical cu menstruatii neregulate si/sau dureroase, boala inflamatorie pelvina, avorturi repetate, ai fost tratata pentru o problema oncologica ori ai avut endometrioza.
In cazul barbatilor, rar se intampla sa avem simptome ale infertilitatii, exista cateva semne:
- disfunctii erectile, dificultati la ejaculare, apetit sexual redus
- durere in zona testiculara
- afectiuni respiratorii cronice ori frecvente
- lipsa senzatiei de miros
- crestere anormala in zona pieptului
- scaderea pilozitatii in zona fetei si/sau a pieptului, ori ale semne de anormatitati cromozomiale sau hormonale
- un numar redus de spermatozizi (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru ori mai putin de 39 mil. la o ejaculare)
Mergi la medic si daca ai probleme la ejaculare, durere in zona testiculara, un istoric medical in aceasta zona, ori ai avut o interventie chirurgicala la testicule, penis, scrot sau abdomen inferior.