FAQ – Intrebari frecvente

Cate ovocite se preleveaza de la donatoare?

Dupa un ciclu de stimulare ovariana, numarul de ovocite prelevate este de 10 si este stabilit prin lege, in Grecia. Medicul decide apoi, impreuna cu mama-receptor, cati embrioni vor fi transferati in uter. Legea din Grecia limiteaza transferul la 2. Ceilalti embrioni de calitate A sunt congelati, fie pentru o viitoare procedura de fertilizare in vitro, fie pentru a fi donati altor cupluri.

Cat costa a doua fertilizare in vitro cu embrioni congelati daca prima nu a reusit?

Se intampla ca, din diverse motive, care tin de fiecare organism in parte, prima incercare de fertilizare in vitro cu ovocite donate sa nu fie reusita. Prima procedura are un tarif de la 6.000 de euro. Daca s-a decis conservarea embrionilor ramasi dupa prima procedura si se mai face inca una, pretul se schimba. Astfel, a doua fertilizare in vitro va costa mai putin de jumatate din pretul primei proceduri.

Ce se intampla cu embrionii care nu sunt transferati?

Exista mai multe variante, in cazul in care nu sunt folositi toti embrionii obtinuti. Acestia pot fi congelati pe o perioada de cel mult 5 ani, timp in care pot fi folositi pentru alte proceduri FIV. Parintii pot alege sa distruga embrionii sau sa-i doneze altui cuplu. De asemenea, embrionii ramasi pot fi donati clinicii pentru cercetare stiintifica. Perioada maxima de congelare in clinica Medimall este de 5 ani.

Cum se alege donatoarea de ovocite?

Pentru procedura de FIV cu ovocite donate in Atena, donatoarea de ovocite poate fi anonima sau cu identitate asumata si are varsta cuprinsa intre 18 si 33 de ani. Mama receptoare isi poate alege donatoarea de ovocite si/sau donatorul de sperma dintr-o baza de date cu donatori. Sunt disponibile zeci de fenotipuri diferite de femei si barbati cu caracteristici (culoarea pielii/parului/ochi, inaltime, greutate, grupa sanguina, rasa etc.) care se potrivesc cu ale mamei-receptoare. Donatorii indeplinesc cele mai exigente si stricte standarde de calificare, fiecare dintre ei beneficiind de o analiza a istoricului medical al familiei, de un screening de fertilitate, de teste genetice, de o evaluare psihologica si de un control al bolilor infectioase, de standarde etice ridicate si de transparenta.

Ovocite proaspete vs. ovocite congelate – ce tip de ovocite se folosesc si daca se face si in Romania?

Medicii nostri aleg sa foloseasca ovocite proaspete pentru ca rata de succes si probabilitatea de reusita sunt mai mari cu 9 pana la 20%, comparativ cu ovocitele congelate. Mai mult, daca la o prima fertilizare avem mai multi embrioni congelati, fertilizarea nu este de succes si trebuie sa facem o noua procedura ce presupune congelare si decongelare, sansele scad si mai mult.

Care este pretul unei fertilizari in vitro cu ovocite donate?

Media europeana, in tarile care practica procedura in cadru legal bine definit, porneste de la 5.650 de euro. Din acest punct de vedere, procedura cu ovocite donate in Atena se situeaza in media europeana, dar la jumatatea clasamentului. In clinicile partenere, costul pentru o procedura de FIV cu ovocite donate porneste de la 5.650 de euro, iar pentru FIV cu embrioni donati, tariful pornește de la 6.000 de euro.

Care sunt sansele de reusita in cazul unei fertilizari in vitro cu ovocite donate?

Clinica din Atena are o rata de succes certificata in Grecia de autoritatile competente, de 64%, la care se adauga cercetarile europene ce vin sa confirma acest lucru. In acest moment, in cazul pacientelor pregatite de medicii nostri colaboratori si cu fertilizare in vitro cu ovocite donate in clinica Medimall din Atena, rata cumulata de succes este de 80%.

Unde se face procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate in Grecia?

Medicii cu care colaboram lucreaza cu clinica Medimall din Atena, Grecia. Pregatirea mamei-receptor se face in Romania, deplasarea in Grecia facandu-se doar pentru procedura propriu-zisa. Femeia care primeste embrionul realizat cu ovocitul donat si sperma partenerului se poate intoarce in tara in aceeasi zi. Costul pentru transport este undeva la 200 de euro.

Cati embrioni se transfera la o procedura FIV?

Numarul de embrioni transferati se stabileste in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta si starea de sanatate a femeii si calitatea ovocitelor. Medicii pot recomanda transferul unui singur embrion, pentru a evita o sarcina multipla. De cele mai multe ori, sarcinile multiple pot prezenta diverse riscuri, atat pentru mama, cat si pentru copii, majoritatea fiind nascuti prematur.

De ce limita de varsta este de 54 de ani?

Aceasta este limita de varsta stabilita prin legea din Grecia, prin urmare ea nu poate fi decat respectata.

Care sunt analizele necesare inainte de fertilizarea in vitro cu ovocite donate/embrioni donati?

  • examen complet al secretiei vaginale
  • culturi din col pentru chlamydia, mycoplasma, ureaplasma
  • test Babes Papanicolau
  • hemograma si electroforeza proteinelor serice (ambii parteneri)
  • HIV, VDRL, Ag HBs, Ac anti HCV (ambii parteneri)
  • grupa sanguina si RH (ambii parteneri)
  • spermograma/spermocultura