Infertilitate

infertilitate

Definitie

Infertilitatea este definita ca incercarea de a obtine o sarcina pe cale naturala (avand o viata sexuala activa), fara succes, timp de cel putin un an (daca partenera are mai mult de 35-37 de ani, atunci recomandarea este ca incercarile nereusite sa conduca la o serie de investigatii specifice dupa 6 luni). 15-18% din cuplurile de la noi au probleme in obtinerea unei sarcini pe cale naturala.

 

Probleme de infertilitate. Cauze. O treime sunt de natura feminina, o alta treime de natura masculina, iar restul cazurilor sunt determinate fie de ambii parteneri, fie de o sursa necunoscuta.

Infertilitatea de cauza feminina este mai greu de diagnosticat, iar paleta de afectiuni din aceasta arie este una vasta. Tocmai de aceea, sunt disponibile o serie de tratamente si de proceduri, in functie de diagnostic.

Simptome infertilitate

Principalul “simptom” este absenta sarcinii. Un ciclu menstrual prea lung (35 de zile sau mai mult), prea scurt (mai putin de 21 de zile), neregulat ori absent, ar putea indica probleme de ovulatie. De cele mai multe ori, infertilitatea este asimptomatica.

Prima vizita la medicul ginecolog depinde de varsta femeii:

 • pana in 35 de ani, este bine sa ai rabdare si sa incerci cel putin un an sa obtii o sarcina pe cale naturala
 • intre 35 si 40 de ani, discuta cu medicul despre aceasta problema dupa ce ai incercat 6 luni
 • dupa 40 de ani, este bine sa ai o discutie cu medicul inainte de a incerca sa obtii sarcina

In cazul in care partenerul tau are probleme de infertilitate, sigur ca tratamentul incepe imediat. La fel si diagnosticarea in cazul in care ai un istoric medical cu menstruatii neregulate si/sau dureroase, boala inflamatorie pelvina, avorturi repetate, ai fost tratata pentru o problema oncologica ori ai avut endometrioza.

In cazul barbatilor, rar se intampla sa avem simptome ale infertilitatii. Exista, totusi, cateva semne:

 • disfunctii erectile, dificultati la ejaculare, apetit sexual redus
 • durere in zona testiculara
 • afectiuni respiratorii cronice ori frecvente
 • lipsa senzatiei de miros
 • crestere anormala in zona pieptului
 • scaderea pilozitatii in zona fetei si/sau a pieptului, ori alte semne de anormalitati cromozomiale sau hormonale
 • un numar redus de spermatozizi (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru ori mai putin de 39 mil. la o ejaculare)

Mergi la medic si daca ai probleme la ejaculare, durere in zona testiculara, un istoric medical in aceasta zona, ori ai avut o interventie chirurgicala la testicule, penis, scrot sau abdomen inferior.

cauze infertilitate feminina

Probleme de infertilitate - Cauze feminine

Elemente esentiale pentru a ramane insarcinata:

 

 • Ovulatia. Pentru a obtine o sarcina, femeia trebuie sa produca si sa elibereze un ovul – procesul este cunoscut sub numele de ovulatie. Medicul tau poate monitoriza ecografic ovulatia, ori o poti face tu, acasa, prin teste disponibile in farmacii.
 • Sperma partenerului. In cele mai multe situatii, aceasta nu este o problema, decat daca avem un istoric medical complicat ori o interventie chirurgicala. Medicul poate indica analize pentru a stabili calitatea lichidului seminal.
 • Viata sexuala activa. Este esentiala atunci cand vrem sa facem un copil, cu precadere in perioadele fertile. Acestea iti pot fi explicate in detaliu de catre medicul curant.
 • Trompe uterine permeabile si uter normal. Ovulul eliminat de ovare si sperma se intalnesc in trompele uterine, iar embrionul are nevoie de un uter sanatos in care sa se implanteze si sa se dezvolte.

Pentru ca sarcina sa apara, fiecare pas al reproducerii umane trebuie sa se intample corect. Mai exact:

 • Unul dintre cele doua ovare produce un ovocit matur.
 • Ovocitul este eliberat in trompa uterina.
 • Sperma ajunge din col, prin uter, in trompele uterine, unde intalneste ovulul.
 • Ovocitul fertilizat coboara prin trompa uterina in uter.
 • Blastocistul se implanteaza in uter si incepe sa se dezvolte.

In cazul femeii, o serie destul de numeroasa de factori ar putea sa intrerupa acest proces in orice moment. Asadar, problemele de infertilitate de cauza feminina sunt cauzate de unul sau mai multi factori dintre cei enumerati mai jos:

 • probleme de ovulatie
 • probleme ale trompelor uterine
 • endometrioza
 • afectiuni ale colului uterin/ale uterului
solutii infertilitate masculina

Probleme de infertilitate - Cauze masculine

Fertilitatea masculina este un proces complex. Pentru a lasa o femeie insarcinata, un barbat trebuie sa:

 • produca sperma de buna calitate. Prima etapa se intampla la pubertate, cand cresc si se formeaza organele reproducatoare masculine. Cel putin unul dintre testicule trebuie sa functioneze corect, iar corpul trebuie sa produca testosteron si o serie de alti hormoni, pentru a produce sperma de buna calitate.
 • spermatozoizii trebuie sa fie transportati in lichidul seminal. Odata produsi in testicule, acestia ajung in lichidul seminal prin canale extrem de delicate, pentru ca apoi acesta sa fie ejaculat prin penis.
 • sa fie suficienti spermatozoizi in lichidul seminal. Un numar prea mic reduce sansele de fertilizare a ovocitului partenerei.
 • spermatozoizi functionali si mobili. Daca acestia nu sunt suficient de mobili ori functionali, se poate sa nu fie capabili sa ajunga la ovul sau sa il penetreze.

Problemele de fertilitatea masculina pot avea o serie de cauze medicale ori pot fi determinate de probleme de sanatate si chiar influnetate de factorii de mediu.

 1. Cauze medicale: varicocel, infectii, probleme la ejaculare, anticorpi care ataca sperma, tumori, testicule necoborate in scrot, dezechilibre hormonale, defecte ale canalelor care transporta spermatozoizi, defecte cromozomiale, probleme la contact sexual,  boala celiaca, interventii chirurgicale precedente, anumite tipuri de tratament medicamentos.
 2. Cauze care tin de mediu inseamna o supraexpunere in industria chimica, la metale grele, raze X sau alte tipuri de radiatii, ori o supraincalzire a testiculelor.
 3. Cauze care tin de stilul de viata: consumul de droguri, alcool si tutun, stres prelungit, greutate in exces.

Detalii despre aceste cauze, poti citi AICI.

Inseminare intrauterina (IUI). Inseminarea intrauterina (IUI) este o forma de inseminare artificiala – o procedura pentru tratarea infertilitatii. Pe scurt, dupa ce sperma a fost preparata este introdusa direct in uter, in perioada in care ovarele urmeaza sa elibereze unul sau mai multe ovule. Asteptarile sunt ca sperma sa ajunga in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul eliberat, rezultand astfel sarcina. In functie de cauzele infertilitatii, IUI poate fi corelat cu menstruatia si cu tratamentele de fertilitate. Mai multe detalii poti citi pe BLOG.

Fertilizare in vitro (FIV). Este o procedura destul de complicata, care se intinde pe parcursul catorva saptamani, dar care are o rata de succes de circa 35%, in cazul clinicii Dacia Medical Center. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, totul incepe cu un set de analize care sa arate starea generala de sanatate a cuplului si sa pregateasca cei doi parteneri pentru ce urmeaza.