Fertilizare in vitro: ce este, pe scurt

sarcina cu fiv

Vrei sa ai un copil, dar nu ai reusit pana acum sa obtii o sarcina pe cale naturala? Ai trompele infundate sau partenerul tau sufera de o patologie masculina severa? Exista o solutie: fertilizarea in vitro. Prima intrebare atunci cand vine vorba despre FIV – fertilizare in vitro: ce este.

Fertilizare in vitro: ce este

Este o procedura destul de complicata, care se intinde pe parcursul catorva saptamani. Are o rata de succes de circa 35% in cazul clinicilor partenere, rata similara UE. La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, totul incepe cu un set de analize care sa arate starea generala de sanatate a cuplului si sa pregateasca cei doi parteneri pentru ce urmeaza. Mai exact, teste de fertilitate pentru femei si barbati.

Fertilizare in vitro: analize si procedura

Este nevoie de analiza secretiei vaginale, de examenul Babes-Papanicolau, precum si de analize uzuale de sange si de profilul TORCH, pentru a ne lua toate masurile de siguranta si a elimina orice posibil risc din calea sarcinii. De aceea, se recomanda si un EKG, pentru a ne asigura ca inima pacientei este in regula. A treia etapa a procedurii, cea a recoltarii ovulelor – punctia ovariana, se face sub anestezie. Asadar, odata ce vedem ca totul e in regula, asteptam sa vina menstruatia si pornim stimularea ovariana.

fertilizare in vitro pe scurt

Se recurge la stimulare ovariana pentru a putea recolta cat mai multe ovule de la femeie. Ovulele vor fi fertilizate in laborator. In mod normal, la o ovulatie, se elibereaza un singur folicul. Obiectivul pentru fertilizarea in vitro este sa se obtina 10-12 foliculi, daca femeia poate sa produca atat. Este o stimulare ce poate fi considerata agresiva. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor injectii subcutanate, pe care pacienta si le face in fiecare seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile. In acest interval urmarim ecografic evolutia foliculilor, pentru a calcula cea mai potrivita zi pentru punctia foliculara. Scopul este sa obtinem cat mai multi foliculi, pentru a realiza cat mai multi embrioni de calitate.

Odata recoltate ovulele de la pacienta, mai este nevoie de recoltarea si prelucrarea spermei de la partener. Acum se poate incepe lucrul in laborator, pentru a vedea cati embrioni viabili rezulta. In functie de calitatea spermei, exista doua variante pe care le ia in calcul embriologul: FIV clasic si ICSI.

Tipuri de fertilizare in vitro

Prima este fertilizarea in vitro clasica, ce presupune amplasarea ovocitelor alaturi de spermatozoizii cu motilitate buna in lichidul de cultura, pentru a se realiza fertilizarea in mod natural.

In cazul patologiilor masculine medii si severe, nu se merge pe varianta clasica, ci pe ICSI, adica intracytoplasmatic sperm injection, o procedura prin care embriologul forteaza putin fertilizarea, injectand cate un spermatozoid in fiecare ovul.

fiv pe scurt
sursa: pixabay.com

Odata obtinuti embrionii, in laborator, acestia se cultiva intre 2 si 5 zile, acesta fiind termenul maximum intrucat se ajunge la stadiul de blastocist, un fel de selectie naturala. Apoi, mai este nevoie doar de transferul embrionilor in uterul femeii. Embriotransferul are loc in ziua a 2-a, a 3-a sau a 5-a, cu un cateter foarte fin, de silicon. Procesul se realizeaza fara anestezie si este complet nedureros. Numarul de embrioni pe care il transferam depinde si de numarul de embrioni obtinuti, si de dorinta parintilor, dar de obicei nu depasim 3. Tendinta internationala este catre transfer unic. In cazul in care avem mai multi embrioni la dispozitie, se aleg cei mai buni pentru transfer, iar restul se congeleaza, pentru o eventuala procedura viitoare. Apoi, ramane sa asteptam circa 2 saptamani, sa vedem daca macar unul din embrioni s-a prins si avem o sarcina in evolutie.

Mult dorita sarcina

Confirmarea sarcinii se face printr-o analiza de sange, numita beta HCG, la 12 zile de la embriotransfer. Testele urinare de sarcina nu sunt relevante.
O procedura din trei se incheie, de regula, cu o sarcina. Sunt destule situatii in care se fixeaza chiar toti embrionii transferati si cuplul aduce pe lume gemeni sau tripleti. Aceasta rata de succes, de 30-35%, este similara cu media europeana. Costurile procedurii difera in functie de metoda de fertilizare in vitro aleasa. La aceasta suma se mai adauga costul analizelor si al medicamentelor de stimulare ovariana.

Poti face aceste analize intr-o clinica specializata – cum este Dacia Medical Center si ale caror tarife le poti vedea aici – sau la Ana Medical Center , programandu-te la telefon 0733 550 055.

Ce trebuie stiut este ca, daca fertilizarea nu are succes din prima, dar au fost obtinuti mai multi embrioni care au fost congelati, costurile se reduc la procedurile urmatoare.

sursa: experti.acasa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =