NU raman insarcinata, ce analize trebuie sa fac

analize de fertilitate pentru femei

Un cuplu care nu reuseste sa obtina sarcina dupa un an de incercari trebuie sa se prezinte in cabinetul unui medic specialist in infertilitate. Timpul de asteptare trebuie redus la jumatate atunci cand vorbim de un cuplu in care femeia a depasit varsta 35 de ani. Ambii parteneri trebuie supusi unei evaluari medicale corespunzatoare. Pentru partener, o spermograma poate fi suficienta. Un pachet de analize de fertilitate pentru femei este mult mai complex.

Vizita la medicul specialist, la ce sa ne astptam

Odata ajunsi in cabinet, medicul va pune intrebari despre stilul de viata si despre starea de sanatate generala, a ta si a partenerului tau.

  • Istoricul medical, incluzand orice afectiune sau interventie chirurgicala de-a lungul vietii, va fi discutat.
  • Medicamente pe care le luati la momentul vizitei.
  • Consumul de alcool, cofeina, daca sunteti fumatori sau despre consumul de droguri sau alte substante.
  • Daca intrati in contact cu substante chimice sau toxice si daca suneti expusi radiatiilor acasa sau la locul de munca.

De asemenea, medicul va mai pune intrebari legate de ciclul menstrual, cum ar fi:

  • Ati mai fost insarcinata inainte?
  • Cat de regulata a fost menstruatia in ultimul an?
  • Ati avut perioade in care menstruatia a fost neregulata sau a lipsit?
  • Ati avut modificari ale fluxului de sange? Sau cheaguri de sange?
  • Ce metode contraceptive ati folosit pana acum?
  • Ati mai fost la un specialist in infertilitate si, daca da, ce tratament ati primit?
rezerva ovariana
sursa: unsplash.com

Analize de fertilitate pentru femei

Pentru a determina fertilitatea unei femei, nu exista un singur test. Specialistii folosesc o varietate de analize pentru a determina cauza problemelor de fertilitate.

Protocolul standard include testul Babes Papanicolau, analiza secretiilor vaginale si, daca este cazul o histerosalpingografie sau histerosonografie pentru a vedea permeabilitatea trompelor uterine. Patologia tubara este una din principale cauze ale infertilitatii feminine.

Pasul urmator in determinarea fertilitatii este dozarea hormonala. Trebuie investigate ovarele, daca femeia mai poate ovula. Cu alte cuvinte, este investigata rezerva ovariana. Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade, iar odata cu ea si calitatea ovocitelor.

Testul AMH este esential in investigarea infertilitatii feminine.

Rezerva ovariana este determinata cu un test de sange, testul AMH. Analiza hormonului anti-mullerian (AMH) ofera informatii despre rezerva ovariana a pacientei, deci despre sansele de obtinere a sarcinii.

infertilitate cuplu
sursa: unsplash.com

O valoare mica a AMH-ului inseamna sanse mici de a obtine o sarcina. De mentionat este faptul ca testul ne ofera informatii doar despre cantitatea ovocitelor ramase, nu si despre calitatea acestora.

Specialistii in reproduce umana asistata au introdus testul AMH in protocolul standard de investigare a infertilitatii feminine. Citeste mai multe informatii despre acest test AICI.

Alte analize hormonale incluse in analizele de fertilitate la femei:

  • FSH: hormonul de stimulara foliculara. Se masoara in a treia zi a ciclului menstrual. Functioneaza invers hormonului anti-mullerian, odata cu inaintarea in varsta FSH creste.
  • LH: hormon luteinizant. Regleaza si stimuleaza functionarea si cresterea ovarelor.
  • Estradiol: impreuna cu progesteronul, controleaza cele mai importante procese reproductive feminine. Ajuta la pregatirea endometrului pentru sarcina.
  • Prolactina: hormonul care declanseaza si mentine lactatia in timpul sarcinii.

Histerosalpingografie sau histerosonografie

Doua analize similare care au rolul de a oferi informatii despre permeabilitatea trompelor uterine.

Histerosalpingografia ofera o imagine radiologica mai clara decat in cazul histerosonografiei. Pentru aceasta procedura se injecteaza substanta de contrast in uter si astfel se obtine un film, mai exact, 2-3 radiografii. Cu ajutorul lor se poate vedea, indirect, cavitatea uterina si trompele uterine. Acesta analiza poate fi suficienta uneori pentru a determina cauza problemelor de fertilitate.

Dr. Tarek Abdou

O alta investigatie care face parte din pachetul de analize pentru fertilitate la femei, este histerosonografia, care inlocuieste cu succes histerosalpigografia. Si in acest caz este folosita substanta de contrast, dar imaginile sunt redate cu ajutorul ecografului. Daca exista o patologie tubara, aceasta analiza o poate identifica. Exista studii care spun ca 37% dintre femeile care au urmat aceasta procedura au ramas insarcinate pe cale naturala. Insa, histerosonografia este o metoda de diagnostic, nu de tratament.

Aceste teste nu sunt obligatorii, iar specialistul tau in infertilitate iti va recomanda teste potrivite situatiei tale.

sursa foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 5 =