Infertilitatea masculina nu se confunda cu virilitatea – afla daca poti face un copil

fertilitate barbati

Este tot mai frecventa situatia in care un cuplu infertil se confrunta cu mai mult de o cauza de infertilitate. Oricum, un cuplu cu probleme de conceptie este vazut de la inceput nu ca o femeie infertila sau ca un barbat steril, ci ca un cuplu infertil. Balanta tinde sa se echilibreze cand vine vorba despre cauza. Prin urmare, alaturi de analizele dedicate partii feminine, avem teste pentru fertilitate la barbati.

Teste pentru fertilitate la barbati – diagnosticare

Diagnosticarea problemelor de infertilitate masculina implica, de obicei:

  • Examen fizic general si discutarea istoricului medical. Aceasta etapa include examinarea organelor genitale si o serie de intrebari cu privire la orice afectiuni mostenite, probleme cronice de sanatate, boli, leziuni sau interventii chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. De asemenea, medicul va poate intreba despre obiceiurile sexuale si despre dezvoltarea sexuala in perioada pubertatii.
  • Analiza spermei este printre cele mai frecvente teste pentru fertilitate la barbati. Probele de sperma pot fi obtinute in cateva moduri diferite. Cel mai des, oferiti o proba prin masturbarea si ejacularea intr-un recipient special la cabinetul medicului. Din cauza credintelor religioase sau culturale, unii barbati prefera o metoda alternativa de colectare a materialului seminal. In astfel de cazuri, materialul seminal poate fi colectat folosind un prezervativ special in timpul actului sexual.

Ce ne poate spune spermograma

Materialul seminal este trimis apoi la un laborator pentru a masura numarul de spermatozoizi prezenti si pentru a cauta orice anomalii in forma (morfologia) si miscarea (motilitatea) spermei. Laboratorul iti va verifica, de asemenea, materialul seminal pentru probleme precum infectiile.

infertilitate cuplu
sursa: unsplash.com

Cum se ofera proba de sperma

Analiza materialului seminal este piatra de temelie pentru diagnosticarea infertilitatii masculine. Un esantion este colectat prin masturbare intr-un recipient curat, uscat, steril sau in timpul coitusului folosind prezervative speciale (care nu contin lubrifianti spermicid).

ATENTIE! Pacientul trebuie sa fie abstinent timp de 2-3 zile inainte pentru a maximiza numarul si calitatea spermatozoizilor. Fiecare zi de abstinenta este de obicei asociata cu o crestere a volumului de sperma de 0,4 ml si o crestere a densitatii spermei cu 10-15 milioane sperma / ml, timp de pana la 7 zile.

Proba trebuie prelucrata in decurs de o ora si se dau 2-3 probe (la o distanta minima de 2-3 zile) trebuie evaluate din cauza variatiilor zilnice ale numarului si calitatii spermei. Sunt masurati diversi parametri, cum ar fi volumul ejaculat si densitatea spermatozoizilor, calitatea, motilitatea si morfologia. Testele individuale evalueaza doar un aspect al calitatii necesare fertilitatii si nu implica capacitatea sau incapacitatea de a realiza conceptia (vezi Tabelul din sectiunea Proceduri).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat intervale de referinta pentru testarea materialului seminal in 2010. Acestea includ „limite de referinta mai mici” reprezentand cele cinci procente pentru caracteristicile materialului seminal.

infertilitate de cauza masculina
sursa: pixabay.com

Volum

Volumul ejaculat normal este de 1,5-5 ml, iar limita de referinta a OMS mai mica (a 5-a percentila) este de 1,5 ml. Se poate observa un volum mic de ejaculare la pacientii cu ejaculare retrograda, absenta vaselor deferens sau vezicule seminale, obstructie ductala, hipogonadotropism sau raspuns simpatic slab. Un volum crescut este rareori observat si este adesea cauzat de un contaminant, cum ar fi urina.

Sperma de calitate

Semenul este initial un coagul care se lichefiaza in 5-25 minute din cauza enzimelor prostatice. In acest moment, turnarea materialului seminal prin picatura ar trebui sa fie posibila.

Semenul care nu este initial coagul este adesea o indicatie a obstructiei canalului ejaculator sau a absentei veziculelor seminale. Nonlificarea semenului poate fi diferentiata de hiperviscozitatea benigna printr-o constatare normala a testului postcoital. Nu trebuie sa existe o aglutinare excesiva a spermatozoizilor.

Densitatea spermatozoizilor

Densitatea normala a spermatozoizilor este mai mare de 20 de milioane de spermatozoizi / ml. Limita inferioara de referinta a OMS (a 5-a percentila) este de 15 milioane de spermatozoizi pe ml, sau 39 de milioane de spermatozoizi pe ejaculat.

proba de sperma

Oligospermia este definita ca mai mica de 20 de milioane de spermatozoizi / ml. Oligospermia severa este mai mica de 5 milioane / mL. Azoospermia este definita ca nicio sperma prezenta.

Pentru a verifica azoospermia, materialul seminal trebuie centrifugat si evaluat la un microscop usor pentru prezenta spermei. Pacientii cu azoospermie trebuie sa aiba un esantion de urina postejaculator analizat pentru sperma, trebuie evaluat pentru obstructia canalului ejaculator si trebuie sa fie evaluat hormonal.

Motilitatea spermatozoizilor

Motilitatea este descrisa ca procentul de sperma prezent cu miscare flagelara privita pe un microscop cu camp luminos sau cu contrast de faza. Motilitatea normala este definita ca mai mult de 60% din spermatozoizi cu miscare normala. Limita de referinta a OMS 2010 mai mica (a cincea percentila) este de 40%.

Clasificarea este urmatoarea:

  1. Grad 0 – Fara miscare
  2. Gradul 1 – Miscare lenta
  3. Gradul 2 – Miscare lenta intr-o directie slab definita
  4. Gradul 3 – miscare lenta sau curba inainte
  5. Gradul 4 – Miscare rapida inainte

Teratospermia este definita ca o morfologie normala mai mica de 30%. Limita de referinta a OMS mai mica (procentul 5) este de 4%. Formele anormale ale capului sunt descrise ca conice, duplicate, mici, mari, amorfe sau piriforme. Acrosomul trebuie sa fie de 40-70% din dimensiunea capului si nu trebuie sa fie prezente anomalii ale piesei mijlocii sau ale cozii.

diagnosticare infertilitate masculina
sursa: unsplash.com

Pacientii cu un numar mare de spermatozoizi imaturi trebuie evaluati pentru expunerea excesiva la caldura sau radiatii sau pentru procesele infectioase.

Teste pentru fertilitate la barbati: altele

Medicul va poate recomanda teste pentru fertilitate la barbati in plus fata de spermograma/spermocultura.

Acestea pot include:

  • Ecografie scrotala. Acest test foloseste unde sonore de inalta frecventa. Va poate ajuta medicul sa vada daca exista un varicocel sau alte probleme la nivelul testiculelor si a structurilor de sustinere.
  • Testarea hormonilor. Hormonii produsi de glanda hipofizara, hipotalamus si testicule joaca un rol cheie in dezvoltarea sexuala si productia de sperma. De asemenea, anomaliile altor sisteme hormonale sau organice pot contribui la infertilitate. Un test de sange masoara nivelul de testosteron si alti hormoni.
  • Analiza urinara post-ejaculare. Sperma din urina poate indica spermatozoizii dvs. care calatoresc inapoi in vezica, in loc sa iti scoata penisul in timpul ejacularii (ejacularea retrograda).
teste de infertilitate pentru barbati
sursa: unsplash.com
  • Testele genetice. Atunci cand concentratia de sperma este extrem de scazuta, ar putea exista o cauza genetica. Un test de sange poate dezvalui daca exista modificari subtile in cromozomul Y – semne ale unei anomalii genetice. Testele genetice ar putea fi comandate pentru a diagnostica diferite sindroame congenitale sau mostenite.
  • Biopsie testiculara. Acest test presupune eliminarea probelor din testicul cu un ac. Daca rezultatele biopsiei testiculare arata ca productia de sperma este normala, problema dvs. este probabil cauzata de un blocaj sau o alta problema cu transportul spermei.
  • Testele de functionare a spermei. O serie de teste pot fi utilizate pentru a verifica cat de bine supravietuieste sperma ta dupa ejaculare, cat de bine pot patrunde intr-un ovul si daca exista vreo problema de atasare la ovul. In general, aceste teste sunt rareori efectuate si adesea nu modifica in mod semnificativ recomandarile pentru tratament.
  • Ecografie transrectala. O mica bagheta lubrifiata este introdusa in rect. Acesta permite medicului sa va verifice prostata si sa caute blocaje ale tuburilor care transporta material seminal (conducte ejaculatoare si vezicule seminale).
sperma donata
sursa: pixabay.com

Vasta influenteaza si fertilitatea masculina, desi deseori se face legatura doar in ceea ce le priveste pe femei. Despre fertilitatea barbatilor trecuti de 40 de ani, poti citi mai multe aici.

Solutii exista! De la interventii si medicatie pentru a solutiona problema barbatului si pana la proceduri de reproducere umana asistata cu sperma donata si chiar embrioni donati, totul sta in capacitatea ta de a alege centrul medical care sa dispuna de toate mijloacele necesare pentru a-ti implini visul de a fi parinte!

sursa: mayoclinic.org; who.int; emedicine.medscape.com; sursa foto: pixabay.com; unsplash.con

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =