Fertilitatea la barbati peste 40 de ani

fertilitate barbati 40 ani

Fertilitatea la barbati peste 40 de ani este un subiect tot mai discutat in comunitatile de specialisti. In ultimii ani, au aparut studii care spun ca problemele de fertilitate apar si la barbatii peste 40 de ani, nu doar la femei. Dupa 45 de ani, sansele unui barbat de a deveni tata scad si mai mult.

Fertilitatea la barbati peste 40 de ani. Complicatii medicale

Un studiu publicat in revista Maturitas arata ca se pierde din calitatea materialului seminal pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. De asemenea, o sarcina aparuta din sperma de slaba calitate poate pune in pericol atat viitoarea ama, cat si copilul. Printre complicatii se numara diabetul gestational, preeclampsia si nasterea prematura. Copiii cu tati in varsta risca sa dezvolte mai multe afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare. Nou-nascutii ar putea suferi crize sau ar putea avea greutate mica la nastere. Studiul mai arata si ca riscul de a dezvolta autism este mai mare.

Stil de viata si varsta

Specialistii spun ca situatia barbatilor in ceea ce priveste fertilitatea s-a schimbat in ultimii ani. Astfel, in perioadele in care barbatii aveau un stil de viata mai sanatos, calitatea spermei se mentinea chiar si la varsta de 60-70 de ani. Stresul, agitatia, mancarea fast-food sunt printre cauzele aparitiei unui stil de viata care afecteaza fertilitatea. Desi produce material genetic, calitatea acestuia scade pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. Recomandarea specialistilor este ca barbatii sa incerce sa aiba copii pana la varsta de 40 de ani.

sursa: britishfertilitysociety.org.uk

Aproximativ o treime din cazurile de infertilitate se refera la probleme masculine. De asta mereu vorbim de infertilitate de cuplu, pentru ca nu este mereu vorba despre afectiuni ale femeii. Recomandarea este ca acel cuplu care nu reuseste sa obtina o sarcina pe cale naturala timp de un an sa se prezinte la specialist. Exista analize si investigatii specifice pentru aceste probleme, iar multe pot fi rezolvate daca tratamentul incepe la timp.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Mobilitatea spermei in functie de varsta

Un studiu realizat de cercetatorii din Spitalul Universitar Cruces si Institutul de Fizica al Universitatii din Cantabria, Spania arata chiar o situatie mai grava. Conform acestuia, dupa varsta de 35 de ani, fertilitatea masculina scade cu 21-23% pe an, cauza fiind calitatea spermei. Practic, fertilitatea barbatilor are acelasi parcurs descendent la a femeilor, diferenta fiind ritmul mai lent.

Un alt studiu, realizat la Universitatea din California, arata ca mobilitatea spermei scade cu aproape un procent in fiecare an. Studiul a urmarit evolutia capacitatii spermatozoizilor de a se deplasa pana la trompele uterine. Cercetatorii spun ca mobilitatea scade cu 0,7% pe an chiar incepand cu varsta de 22 de ani. Procentul creste pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. Genele barbatilor de peste 45 de ani ar favoriza de patru sau chiar de cinci ori mai mult aparitia unor mutatii genetice la fat, fata de cele ale barbatilor sub 30 de ani. Imbatranirea poate cauza aparitia unor erori genetice care se transmit apoi la copii, prin materialul genetic purtat de spermatozoizi.

sursa: healthandinfertility.blogspot.com

Stresul in sarcina influenteaza fertilitatea la barbati peste 40 de ani

Aproximativ 3.000 de femei aflate in primele 18 saptamani de sarcina au fost incluse intr-un studiu in Australia. Din aceste sarcini au rezultat peste 1.400 de baieti, 643 dintre ei fiind supusi unei ecografii testiculare cand au ajuns la varsta de 20 de ani. De asemenea, au fost investigate si sperma, plus o proba de sange.

Cercetatorii au concluzionat ca evenimentele stresante prin care au trecut gravidele in primele saptamani de sarcina ar fi afectat numarul de spermatozoizi la baieti. Explicatia este faptul ca stresul a aparut intr-un moment important in dezvoltarea in uter a organelor reproducatoare masculine. Testele au aratat o reducere cu 36% a numarului de spermatozoizi in lichidul seminal ejaculat, o reducere cu 12% a motilitatii spermei si 11% reducere a nivelului de testosteron. Comparatia s-a facut cu tineri ale caror mame nu au avut o viata stresanta in primele 18 saptamani de sarcina.

sursa: Digi24
sursa foto: scienceonthenet.eu, independent.co.uk

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + four =