Marti, 22 februarie 2011, a intrat in circuitul legislativ al Camerei Deputatilor Proiectul de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical, avand drept initiator pe deputatul Mihaela Ioana Sandru (PDL). Domeniu deosebit de sensibil, in care in Romania s-au inregistrat in trecut doua tentative esuate de legiferare, reproducerea umana asistata medical (RUAM) are nevoie de un cadru legal coerent si structurat, care sa ii fixeze tehnicile admise si actiunile interzise, competentele, limitele si sanctiunile. Aceasta lege este indispensabila pentru ca Romania sa nu mai fie teatrul unor experimentari si abuzuri in domeniu si pentru a garanta respectarea criteriilor de bioetica stabilite de conventii internationale semnate de catre tara noastra.
Printre principiile generale garantate de acest proiect de lege se numara:
- garantarea si ocrotirea demnitatii umane, a persoanei si a familiei, interzicandu-se folosirea abuziva a biotehnologiilor si a ingineriei genetice;
- urmarirea respectarii interesului superior al copilului;
- garantarea dreptului fiecarei persoane de a decide asupra propriului corp;
- garantarea principiului prezervarii speciei umane, a individualitatii si a diversitatii umane, precum si integritatea genomului uman;
- garantarea dreptului fiecarei persoane de a fi corect informata, promovand principiul consimtamantului liber si informat ca o conditie fundamentala pentru folosirea tehnicilor de RUAM.
De asemenea, proiectul de lege stipuleaza ca protectia genomului uman si combaterea eugeniei*, precum si politica demografica si sanatatea populatiei sunt probleme de securitate nationala.
Structurat in 46 de articole, proiectul de lege propune reglementarea tehnicilor admise, a activitatilor prohibite si/sau cu autorizare speciala, a actelor premergatoare, a confidentialitatii si a dreptului la informare, a autorizarii si functionarii centrelor medicale, a responsabilitatii administrative, a conditiilor de acces la RUAM, a statutului legal al copilului, a rudeniei si filiatiei, precum si sanctiunile in caz de nerespectare a legii.
In prezentul proiect de lege “se recunoaste infertilitatea ca fiind o boala cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei si a evolutiei demografice a Romaniei” si se propune sustinerea cuplurilor hipofertile in lupta pentru a avea copii.
*teorie care preconizeaza ameliorarea patrimoniului genetic al grupurilor umane.