Infertilitatea masculina: tratament

infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina este responsabila in 30-40% dintre cazuri de infertilitate de cuplu, desi cel mai mult se vorbeste despre cauza feminina a intarzierii aparitiei sarcinii.

Factorii care duc la infertilitatea masculina sunt:

  • bolile infectocontagioase ale copilariei
  • bolile cu transmitere sexuala
  • bolile cronice
  • stilul de viata nesanatos (fumat, alcool in exces, droguri)
  • stresul, poluarea, expunerea profesionala la insecticide, pesticide
  • problemele genetice

Banuielile despre infertilitatea masculina apar daca, dupa un an de incercari, cuplul nu a reusit sa obtina o sarcina, in mod natural, fara a folosi metode contraceptive. Sigur ca aceasta este o unitate de masura si pentru infertilitatea feminina. Oricum, investigatiile initiale privesc ambii parteneri, nu doar femeia. O spermograma si o spermocultura sunt obligatorii.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, cu competente in combaterea infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata, coordonatorul echipei Ana Medical Center, partener al Subprogramului National de Fertilizare in Vitro.
sursa: Middle East Fertility Clinic

In afara de probleme de ejaculare, de erectie sau dureri continue in zona testiculelor, de cele mai multe ori, semnele infertilitatii masculine nu exista.

De aceea, diagnosticarea afectiunilor masculine se face de catre medicul specialist, in urma consultatiei si a unor analize ori teste care depisteaza infertilitatea masculina. Detalii despre investigatii in caz de infertilitate masculina, aici.

Metode de tratament pentru infertilitatea masculina

Odata stabilit diagosticul, tratamentul poate fi:

  • medicamentos
  • chirurgical
  • proceduri de reproducere umana asistata.
sursa: yospermtest.com

Tratamentul medicamentos poate include administrarea de antibiotic pentru tratarea infectiilor prostatei sau a celor cu transmitere sexuala, de exemplu.

Prescriptia hormonala poate fi recomandata cu scopul de a restabili functia testiculara. Tratamentul hormonal este indicat si pentru a ameliora calitatea spermei inainte de o fertilizare artificiala.

Interventia chirurgicala este indicata in cazul varicocelului (dilatarea varicoasa a venelor cordonului spermatic). Varicocelul este responsabil in 40% din cazurile de infertilitate la barbati.

Tratamentul chirurgical este o solutie si in situatia unei vasectomii anterioare, aceasta fiind o procedura reversibila.

sursa: motherababy.com

Sansa barbatilor care sufera de infertilitate

Daca tratamentul medicamentos si cel chirurgical nu-si dovedesc eficienta in caz de infertilitate masculina, pentru a obtine o sarcina, sansele vin din partea tehnicilor de reproducere umana asistata. Si anume:

  • inseminarea intrauterina – folosita in cazul unei patologii masculine minore;
  • fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermei), indicata in cazul barbatilor care nu au o cantitate suficienta de material seminal sau nu au spermatozoizi suficienti si care, din motive necunoscute, nu se pot fertiliza prin metoda clasica de fertilizare in vitro.
sursa: Demystifying Medicine

Fertilizarea in vitro cu sperma donata sau cu embrioni donati (daca avem si o patologie feminina) este solutia in cazul in care procedurile de fertilizare in vitro cu celule reproductive proprii nu au avut succes.

Pentru cuplurile care se lupta cu o cauza neidentificata a infertilitatii, aceasta procedura poate fi singura solutie de a-si indeplini visul. FIV cu embrioni donati are cele mai mari sanse de reusita dintre toate tehnicile de reproducere umana asistata.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Problemele de fertilitate cauzate de calitatea spermei si/sau a numarului de spermatozoizi existenti sunt frecvente in randul barbatilor. Semnele infertilitatii sunt adesea inexistente, de aceea, pentru a identifica infertilitatea masculina este nevoie de teste medicale specifice.

In cazul confirmarii infertilitatii masculine, cuplul trebuie sa abordeze problema impreuna cu medicul specialist in reproducere umana asistata, astfel incat sansele de succes ale tratamentului sa fie maxime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − ten =