Afla ce tratament de infertilitate este potrivit pentru tine si ce inseamna, pas cu pas

tratament infertilitate femei

Putem spune ca avem o problema de fertilitate atunci cand nu reusim sa obtinem o sarcina pe cale naturala. Acest lucru este valabil atunci cand un cuplu incearca mai bine de un an, iar partenera are pana in 35 de ani, si sase luni atunci cand varsta femeii depaseste 35 de ani. Un tratament pentru infertilitate la femei depinde de mai multi factori, inclusiv varsta si starea generala de sanatate.

Tratament infertilitate femei: cauze si diagnostic

Principalul semn al infertilitatii este incapacitatea de a obtine o sarcina. Un ciclu menstrual menstrual prea lung (mai mare de 35 de zile) sau prea scurt (mai putin de 21 de zile), neregulat sau absent poate inseamna ca nu exista ovulatie. Fara ovulatie, sarcina nu poate fi obtinuta. Nu exista alte semne sau simptome exterioare.

Atunci cand apelam la un specialist in infertilitate, sansa depinde si de varsta. Mai exact:

  • Pana la 35 de ani. Medicul specialist recomanda pacientelor sa incerce sa ramana insarcinate cel putin un an inainte sa apeleze la tratament infertilitate femei.
  • Intre 35 si 40 de ani. Recomandarea timpul de asteptare este redus la jumatate. Daca dupa sase luni nu este obtinuta sarcina, specialistul in infertilitate va recomanda inceperea testarii cauzei de infertilitate.
  • Peste 40 de ani. Testele pentru a verifica rezerva ovariana se recomanda imediat, la fel si inceperea tratamentului.
tratament infertilitate feminina

Principalele cauze ale infertilitatii

  • Patologia tubara
  • Probleme hormonale
  • Endometrioza
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Afectiuni ale glandei tiroide
  • Rezerva ovariana diminuata sau insuficienta ovariana prematura

Uneori, cauza infertilitatii nu este identificata. Mai multi factori care se regasesc in ambii parteneri pot cauza probleme de fertilitate.

Cum diagnosticam infertilitatea feminina

  • Histerosonografie sau histerosalpingografie. Doua metode similare de diagnostic care au rolul de a oferi informatii despre permeabilitatea trompelor uterine.
  • Laparoscopie. Cu ajutorul unui laparoscop – un tub subtire dotat cu o camera minuscula – medicul vizualizeaza exteriorul uterului, ovarele si trompele uterine. Investigatia are rolul de a identifica anumite anomalii anatomice pelnive ce sunt asociate cu infertilitatea.
  • Histeroscopie. O procedura minim invaziva folosita pentru a vizualiza cavitatea uterina. Consta in introducerea prin colul uterin a unui histeroscop. Aceasta investigatie este folosita atat in scop de diagnostic, cat si de tratament.
diagnostic infertilitate femei

Tratament infertilitate femei

Un tratament infertilitate pentru femei depinde de cauza, varsta si de cat timp persista problema de fertilitate. Tratamentele pot incerca fie sa restaureze fertilitatea prin medicamente sau operatii, fie va pot ajuta sa obtineti o sarcina cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata.

Tratament chirurgical

Endometrioza poate fi tratata prin chirurgie laparoscopica. Dupa eliminarea tesutului cicatricial, pacienta poate obtine sarcina in mod natural.

infertilitate cuplu

Daca trompele uterine infundate sunt cauza infertilitatii, chirurgia este folosita pentru a elimina blocajul din trompe si pentru a facilita trecerea ovulului. Rata de succes a unui astfel de tratament este destul de mica, de aproximativ 20%.

Reproducere umana asistata, tratament infertilitate femei

Cel mai bun tratament in cazul infertilitatii, fie ca este vroba despre infertilitate feminina sau masculina este tratamentul prin tehnicile de reproducere umana asistata.

Cele mai comune tehnici sunt:

  • Inseminare intrauterina IUI. In momentul ovulatiei se introduce un cateter subtire prin colul uterin in uter. Prin acest cateter sunt indrodusi spermatozoizi sanatosi pentru a ajunge direct la ovul, facand posibila fecundarea ovocitului. Inainte de IUI femeia poate trece printr-un proces de stimulare ovariana. De obicei, inseminarea intrauterina se recomanda atunci cand cauza infertilitatii este necunoscuta sau cand partenerul are un numar mic de spermatozoizi, cu motilitate scazuta.
  • Fertilizare in vitro cu ovocite proprii sau donate, ori embrioni donati.
  • Injectare intracitoplasmatica de sperma ICSI. Presupune injectarea unui spermatozoid direct in ovul pentru a realiza fecundarea. ICSI este indicata in cazul patalogiilor masculine, medii si severe.
fertilizare in vitro cu ovocite donate

Fertilizare in vitro cu ovocite proprii sau ovocite donate

Fertilizarea in vitro FIV este o procedura complexa ce consta in fertilizarea ovulului in laborator. Inainte de FIV sunt necesare o serie de analize pentru a stabili starea generala de sanatate a femeii.

Analizele includ testul Babes Papanicolau, analiza secretiilor vaginale, profilul TORCH, chiar si un EKG deoarece recoltarea ovulelor se face sub anestezie. Astfel sunt eliminate toate riscurile ce pot sta in calea sarcinii.

Dupa seria de analize se ajunge la stimularea ovariana pentru a putea recolta cat mai multi foliculi. In mod obisnuit in timpul ovulatiei, femeia elibereaza un singur ovul, insa pentru fertilizarea in vitro ar fi de dorit 10-12 foliculi.

Dupa recoltarea ovulelor mai este nevoie de proba de sperma a partenerului pentru a incepe lucrul in laborator. Dupa fertilizare, embrionii rezultati se cultiva intre 3 si 5 zile si apoi sunt transferati in uter. Aceasta procedura este una clasica, o fertilizare in vitro cu ovocite proprii.

sarcina cu ovocite donate

Ovocite donate, sansa de a deveni mama

Procedura cu cele mai mari sanse de reusita pentru infertilitatea feminina este cea de fertilizare in vitro cu ovocite donate/embrioni donati. Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.

Etapele FIV cu ovocite donate sunt asemanatoare cu cele ale FIV cu ovocite proprii, cu diferenta ca prin procesul de stimulare ovariana trece donatoarea de ovule, nu femeia care primeste. Receptoarea trece si ea printr-o etapa de pregatire, mai exact de pregatire a endometrului pentru a sustine sarcina.

Daca ambii parteneri sunt diagnosticati cu infertilitate, solutia consta in FIV cu embrioni donati. Chiar daca din punct de vedere biologic, copilul nu este al cuplului, acestia se bucura de experienta unica – aceea de a fi parinti.

Ai intrebari? Nu ezita sa ni le trimiti. Intri in legatura cu o echipa de specialisti din Romania si din Grecia cu un simplu click. Lasa mai jos mesajul tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + twelve =