Cum se realizeaza pregatirea endometrului pentru embriotransfer astfel incat sa se creasca sansele

pregatirea endometrului

Pregatirea endometrului pentru embriotransfer este o procedura standard atunci cand se doreste obtinerea unei sarcini prin fertilizare in vitro cu ovocite donate si embrioni donati. De grosimea endometrului este strans legata probabilitatea de succes a unei proceduri, iar aceasta depinde, in mare masura, de capacitatea medicului specialist de a folosi cat mai eficient medicatia disponibila in domeniu.

Ce este endometrul si cum influenteaza sarcina

Endometrul este mucoasa care captuseste uterul si este format din doua straturi.

Primul strat, stratul de baza, este atasat stratului de tesut muscular neted numit miometru. Al doilea strat al endometrului este dinamic si se modifica lunar, in functie de fluxul lunar de hormoni din timpul ciclului menstrual.

Daca fecundarea s-a produs, endometrul trebuie sa aiba o grosime optima pentru a putea sustine sarcina. La fel ca in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala, si in cazul procedurilor de reproducere umana asistata este nevoie de o pregatire a endometrului pentru embriotransfer.

pregatirea endometrului in FIV
sursa: pixabay.com

Pregatirea endometrului pentru embriotransfer si sansele de reusita ale procedurii

Grosimea endometrului influenteaza reusita in obtinerea unei sarcini. Daca nu exista o pregatire optima inainte de implantare, iar grosimea endometrului este mai <6, sansele sunt mici.

O metoda folosita frecvent pentru pregatirea endometrului este administrarea exogena de estrogen si progesteron – cu sau fara un agonist de eliberare a gonadotrofinei (GnRH). Aceasta procedura este numita ciclu artificial. Este utilizata ca o alternativa la ciclul natural. Sansele de reusita nu difera in ciclurile artificiale.

Dimensiunea optima in pregatirea endometrului pentru embriotransfer

Pregatirea adecvata a endometrului este o componenta esentiala atat pentru procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, cat si la cele cu ovocite donate sau embrioni donati. Protocoalele utilizate variaza de la caz la caz si fiecare specialist abordeaza diferit aceasta procedura.

endometrul si sarcina

Pentru sanse mari de reusita ale procedurilor de fertilizare in vitro, grosimea endometrului trebuie sa fie mai mare de 7 mm.

Un endometru cu o grosime de 9 mm este considerat optim pentru transferal embrionilor. Pentru a imita conditiile endocrine ale endometrului unui ciclu natural intr-un ciclu artificial, estrogenul si progesteronul sunt administrate consecutiv. Estrogenul se administreaza la inceputul ciclului determinand dezvoltarea endometriala.

Inainte de a patra zi a ciclului menstrual este introdus estradiolul. Cu cat este introdus mai repede, cu atat este mai mic riscul de dezvoltare foliculara nedorita. Se continua administrarea estrogenului pana cand grosimea endometrului atinge 8 mm. Grosimea se va determina in urma unui examen ecografic cu ultrasunete.

grosime endometru
sursa: pixabay.com

Pregatirea endometrului si sarcina

Pentru a se pregati de sarcina, chiar inainte de ovulatie, stratul functional al endometrul sufera modificari specifice. Drept urmare, captuseala endometriala devine mai groasa si mai bogata in sange astfel incat sa primeasca ovulul fecundat.

In timpul sarcinii glandele si vasele de sange din endometru cresc in numar si dimensiune. Spatiile vasculare fuzioneaza si formeaza placenta. Daca in timpul ovulatiei conceptia nu are loc, endometrul este eliminat.

Eliminarea endometrului este menstruatia.

eliminare endometru la menstruatie

Progesteronul este hormonul care pregateste uterul pentru implantare si pentru mentinerea sarcinii. Nivelul progesteronului creste rapid, atingand un nivel maxim la 5-7 zile de la ovulatie. Daca implantarea nu are loc, nivelul scade in ultimele zile ale ciclului menstrual.

Studiile arata ca un embrion de calitate poate stimula endometrul favorizand implantarea. Exista si situatii in care un embrion anormal este respins de endometru si implantarea este impiedicata.

Vrei sa afli mai multe informatii despre fertilizarea in vitro si pasii unei astfel de proceduri? Nu ezita sa ne contactezi.

6 Responses

    1. Buna ziua! Inainte de a introduce tratamentul cu Arefam, progesteronul trebuie sa fie mic <1 si estradiolul >100. Toate cele bune!

  1. Buna ziua.a cata zi de la ciclumenstrual se face embriotransfer? Specific embrioni find inghetati?

    1. Buna ziua. In functie de proceduri, sunt o serie de indicatori care determina alegerea zilei, precum si tipul de embrion. Este de dorit ca orice discutie de acest tip sa fie cu medicul curant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 8 =