Sarcina dupa menopauza: pregatire si solutii cu sanse de reusita

sarcina dupa menopauza

Multe femei nu isi dau seama ca este posibil sa aiba un copil dupa menopauza, dar se poate. Solutia: fertilizare in vitro cu ovocite donate. Acestea reprezinta unica sansa pentru a obtine o sarcina dupa menopauza.

Normele sociale actuale si dezvoltarea lumii denumite civilizate determina din ce in ce mai multe femei sa intarzie aparitia unei sarcini. Se intampla uneori pana la implinirea a 45 de ani! Ovocitele donate si procedura de fertilizare in vitro folosind aceste celule fac posibila o sarcina dupa menopauza.

Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.

Haideti sa vedem impreuna care sunt cele mai frecvente intrebari atunci cand un cuplu isi doreste un copil, dar femeia a trecut de perioada fertila.

sarcina dupa 40 de ani

Cat de des se intampla sa aveti cazuri de acest tip, de cupluri care doresc o sarcina dupa menopauza?

Indiferent daca ati amanat intemeierea unei familii pentru a va continua cariera sau daca doriti o familie mai numeroasa ori cu un alt partener, se poate. Sarcina dupa menopauza este foarte posibila cu ajutorul donatoarelor de ovocite. Sigur, acolo unde legislatia permite aceasta procedura sau daca v-ati congelat ovocitele in perioada fertila. Atentie! Cele mai multe tari limiteaza varsta la care puteti accesa o procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate. In Grecia, de exemplu, limita este de 52 de ani.

Un studiu recent arata ca mai mult de 40% dintre femeile din SUA considera ca ar fi bine sa faca un copil pana la 40 de ani. In acelasi timp, rata sarcinilor prin FIV la 50 de ani creste cu 2% in fiecare an.

Cresterea se resimte si in Romania. In lipsa unor statistici nationale cu privire la FIV dupa menopauza, afirmatia este justificata de experienta clinicilor cu care colaboram.

Corpul meu este pregatit pentru o sarcina dupa menopauza?

In acest moment, o femeie de 50 de ani sau care se apropie de aceasta varsta e adesea intr-o forma la fel de buna sau chiar mai buna decat femeile tinere daca a avut un stil de viata sanatos si a facut sport. Indiferent de varsta, este intotdeauna recomandat potentialelor mame sa-si aduca organismul la o stare cat mai buna inainte de inceperea tratamentului care ar putea duce la o sarcina.

sarcina la menopauza

Exista insa si un aspect moral. Recordul mondial pentru o nastere prin FIV este detinut de o femeie de peste 70 de ani. Ar trebui sa se ia totusi in considerare si implicatiile pe care le are un copil la varsta inaintata si sa ne asiguram ca exista un sprijin pe care sa il putem oferi copilului pe termen lung.

La ce ar trebui sa ma astept?

Procesul de pregatire a uterului – endometrului – pentru a primi prin transfer un embrion este similar pentru FIV cu ovocite proprii si donate.

ovocite donate menopauza

Pentru femeile care isi doresc o sarcina la menopauza, exista un proces pe care unii il numesc de intinerire uterina. Uterul se atrofiaza considerabil dupa menopauza. Eestrogenul si terapia cu progesteron pot readuce pantecele la o stare sanatoasa, gata pentru primirea in bune conditii a embrionului. Stimularea hormonala in acest caz este mai importanta ca niciodata. Dupa menopauza, uterul se poate micsora la o treime din dimensiunea sa normala.

La unele femei, mucoasa endometriala s-a subtiat. Necesita o perioada prelungita de tratament hormonal inainte de ciclul FIV pentru a-l restabili la dimensiuni si grosimi adecvate pentru a sustine o sarcina sanatoasa. S-a descoperit ca o perioada initiala de 3 luni de tratament ciclic cu estrogen/progesteron inainte de FIV a crescut sansele unui rezultat de succes.

Riscurile pentru o sarcina dupa menopauza

Studiile au aratat factori de risc similari intre femeile pre si postmenopauza, cu aproximativ aceeasi incidenta a complicatiilor precum diabetul gestational.

In orice caz, atat timp cat femeia este sanatoasa, ar trebui sa fie posibil ca ea sa duca o sarcina la termen.

O femeie aflata in postmenopauza, dar care si-a congelat ovocitele tarziu – aproape de menopauza – si care alege sa isi foloseste propriile ovocite pentru a ramane insarcinata, prezinta mai multe riscuri:

  • anomalii cromozomiate la nastere
  • avort spontan
  • nastere prematura sau deces al fatului
  • alte complicatii

Este posibil ca o femeie sa conceapa oricand inainte si chiar in timpul menopauzei. Totusi, calitatea ovulelor sale scade semnificativ. Prin urmare, congelarea ovocitelor aflate la menopauza nu este o optiune buna. Odata cu varsta, ovocitele acumuleaza probleme potentiale, cum ar fi un risc crescut de avort spontan sau defecte cromozomiale, cum este sindromul Down.

sarcina la 50 ani

Pentru femeile de peste 40 de ani, utilizarea unui ovocit de la donator – proaspat ori inghetat – poate minimiza aceste riscuri. Donatorul este selectat dupa criterii stricte si ovocitele punctionate in anii de varf ai fertilitatii (in Grecia, donatoarele au intre 18 si 35 de ani) scad spre zero probabilitatea unor defecte cromozomiale. Donatorii sunt testati riguros pentru boli genetice si infectioase, iar cantitatea mare de informatii disponibile despre donator in sine permite parintelui sa aleaga un donator pe baza trasaturilor.

Sunteti o femeie la perimenopauza, menopauza sau postmenopauza si doriti o sarcina? Discutati cu un specialist in probleme de infertilitate despre posibilitatea de a concepe cu ovocite donate sau embrioni donati (daca si partenerul are probleme de fertilitate).

Daca doriti mai multe informatii despre FIV cu ovocite donate, contactati-ne.

sursa: donoreggbakusa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =