Donatoare de ovocite: lista analizelor medicale pe care trebuie sa le faca o femeie care doreste sa fie donator

donatoare de ovule

Donatoarele de ovocite trebuie sa fie sanatoase din punct de vedere clinic. Starea de sanatate a unei donatoare de ovocite influenteaza rata de succes a unei proceduri FIV cu ovocite donate. In Grecia, screeninugul medical al unei femei care doreste sa doneze ovule este unul strict, depasind conditiile minime pentru includere in baza de donatori. Afla cat de sigura este procedura, care sunt conditiile si cum se face selectia donatoarelor in acest articol.

Analize si investigatii pentru a deveni donatoare de ovocite

Inainte ca o femeie sa devina donatoare de ovocite, trebuie sa faca o serie de analize, de cele mai multe ori mult mai detaliate decat cele care se fac in cazul femeii care face fertilizarea in vitro.

Analize de fertilitate

Donatoarea de ovule face un control ginecologic, dar si teste de sange. Rezultatele lor vor arata daca femeia are o rezerva ovariana buna si daca ovocitele ei sunt de calitate, despre care poti citi si in Top 10 intrebari despre rezerva ovariana: medicii nostri raspund. Rata de reusita a unei proceduri de fertilizare in vitro tine atat de numarul de ovule pe care o femeie le are, cat si de calitatea lor (vezi Calitatea ovocitelor, esentiala atunci cand ne dorim un copil).

Investigatii ginecologice

Acest screening are rolul de a verifica daca femeia care doreste sa devina donatoare de ovule este sanatoasa. Aceste analize urmaresc atat bolile infectioase, cat si pe cele cu transmitere sexuala. Rezultatele lor vor arata si daca femeia este consumatoare de droguri.

infertilitate inexplicabila

Teste genetice

Istoricul familial este o componenta importanta atunci cand vine vorba de evaluarea starii de sanatate a unei femei care doreste sa devina donatoare de ovocite. Este evaluata predispozitia la boli genetice.

Teste psihologice

Donarea de ovule este un gest de altruism. Rolul acestei proceduri este de a le ajuta pe femeile care nu mai pot deveni mame cu propriul material genetic. In acest sens, o discutie cu un psiholog este necesara. Femeia care doreste sa devina donatoare de ovocite trebuie sa inteleaga, pe deplin, care sunt beneficiile, dar si riscurile.

sursa foto: invitra.com

Varsta si stilul de viata, criterii de eligibilitate pentru donatoare de ovocite

Pentru ca procedura sa se finalizeze cu o sarcina, femeile care doresc sa fie donatoare de ovocite trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

  • Sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Este luat acest interval de timp, deoarece este perioada maxima de fertilitate la femei. Dupa aceasta varsta fertilitatea scade.
  • Sa fie nefumatoare. Acest viciu este dovedit ca fiind un factor nociv asupra fertilitatii.
  • Sa aiba un indice corporal normal. Surplusul ponderal este deseori asociat cu anovulatie, diferite grade de infertilitate. Femeile supraponderale au sanse reduse de a obtine o sarcina, inclusiv prin proceduri de reproducere asistata. Riscul de avort spontan este si el crescut.
  • Sa nu faca abuz de alcool. Alcoolul scade fertilitatea.
  • Sa aiba un stil de viata echilibrat. Persoanele care evita excesele de orice fel au mai multe sanse sa fie sanatoase, spre deosebire de cele care nu au un stil de viata echilibrat.

Unele clinici care fac fertilizare in vitro iau in considerare si criteriul unui copil nascut anterior, atunci cand fac selectia de donatoare de ovocite. Mai exact, sa existe cel putin o nastere a unui copil sanatos.

Etapele donarii de ovocite

Femeile care intrunesc toate criteriile ca sa devina donatoare de ovule urmeaza etapa de stimularea hormonala. Aceasta etapa este impartita in doua: pentru inceput functia ovaraiana este temporar suspendata fie cu pastile contraceptive, fie cu injectii.

ovocite donate romania

Daca totul decurge bine, incepe a doua etapa – stimularea ovariana. Tratamentul consta in injectarea de hormoni timp de 8-10 zile si are ca scop stimularea ovulatiei si maturizarea foliculilor.

Pacientele sunt monitorizate zilnic pe tot parcursul acestei etape. Atunci cand foliculii cei mai mari ating 17-18 mm, incepe pregatirea pentru extragerea ovocitelor, procedura denumita punctie. Urmeaza o injectie care declanseaza faza finala de maturare a ovocitelor, iar punctia este programata la 36 de ore dupa.

Posibile complicatii

Punctia in sine este nedureroasa, dar de regula este indicat ca femeile sa stea o zi sau doua internate in spital. Statistic, 1 femeie din 10 care trece prin acest proces poate suferi de sindromul de hiperstimulare ovariana. Acesta se manifesta prin luari in greutate, disconfort abdominal, varsaturi, diaree, urina de culoare inchisa si redusa cantitativ, senzatie de sete excesiva, uscaciunea pielii si a parul. Medicul trebuie anuntat de urgenta.

Intreg procesul de donare de ovocite dureaza in jur de o luna.

Vreti sa aflati mai multe informatii despre donarea de ovule si despre lista analizelor medicale? Nu ezitati sa ne scrieti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − three =