Donare de ovule in clinici si banci de ovocite: ce este posibil in Romania

donare ovule romania

Procedura de donare de ovule nu este imposibila in Romania. Totusi, reglementarile legale in vigoare in acest moment, ca de altfel in ultimii ani, impun o serie de reguli dificil de respectat, cu o birocratie stufoasa si cum multe necunoscute. Din cauza legislatiei care complica procedura si o scoate de sub aspectul esential al anonimatului, au aparut numeroase probleme, astfel ca majoritatea clinicilor se feresc sa o realizeze.

Donare de ovule in Romania: limitele procedurii

Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate intra, in Romania, sub incidenta legii transplantului si necesita aprobarea dosarului de catre Comisiei de Etica din cadrul Agentiei Nationale de Transplant.

In trecut, viitoarea mama mergea in clinici pentru donare de ovule din Romania, impreuna cu donatoarea. Aceasta trebuia sa fie o ruda sau o persoana apropiata, pe care receptorul o cunostea bine. Ovocitele nu veneau de la o banca de ovule, iar donatoarea nu era anonima, cum nu este nici in prezent. Caracterul anonim este esential in tarile din Uniunea Europeana. Intelegerea dintre cele doua trebuia sa fie avizata de un notar, sub forma unui contract. Fara acest act, clinicile nu realizau procedura.

Probleme create de legislatia neclara in privinta donarii de ovocite

In acest context, au aparut numeroase probleme. Discutam chiar de cazuri de santaj din partea donatoarelor care ar fi avut pretentii asupra copilului, dupa nastere. A fost momentul in care mai multe clinici care foloseau aceasta donare de ovule din Romania au refuzat sa mai realizeze aceasta procedura. Au cerut, in schimb, reglementarea exacta a mai multor aspecte legale. In 2013, a aparut un memorandum in care au fost analizate, pas cu pas, potentialele forumulari neclare ori contestabile.

donare de ovule

Printre acestea, situatia reproducerii umane asistate medical in Romania. Era un aspect foarte neclar pana in acest moment. Mai sunt libertatea fiecarei persoane de a decide asupra propriului corp in domeniul reproducerii umane si dreptul la reproducere.

Aspecte legale riscante in FIV cu ovocite donate

Era nevoie sa se stabileasca fara echivoc al cui este copilul nascut in urma procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite donate: al femeii care doneaza ovulele sau al celei care duce sarcina. Mai multe despre aspectele legale privind reproducerea umana asistata gasesti aici. In ceea ce priveste aspectele legale si cui apartine copilul, afla mai multe despre modelul din Grecia in ADN-ul unui bebelus obtinut cu ovocite donate sau embrioni donati: cine sunt parintii lui.

Prin urmare, in Romania nu exista centre sau banci pentru donare de ovule si nici nu se permite realizarea procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite donate proaspete, de la donator anonim. Se poate opta fie pentru procedura de FIV cu ovocite donate de un cunoscut, prin ANT, fie pentru ovocite congelate de import, in cazul caror sunt aspecte inca discutabile privind rata de succes, despre care am scris mai multe in Ovocite donate proaspete sau congelate.

Cererea pentru aceasta procedura este insa in crestere in Romania. Se estimeaza ca 3.000 de cupluri din Romania mergeau anual in tari precum Spania, Cehia, Grecia, Polonia si Ucraina pentru FIV cu ovocite donate si embrioni donati, in anii anteriori pandemiei de coronavirus.

Medicii de la noi din tara colaboreaza astfel cu clinici din afaraClinici din Grecia – si te pot indruma catre cea mai buna alegere. Ei se vor ocupa de pregatirea pentru procedura, de monitorizarea cuplului si de furnizarea informatiilor de care au nevoie cei din Grecia, de exemplu, pentru demararea procedurilor si pentru o buna abordare in contextul istoricului medical. Ce presupune acest lucru, gasesti pe blog.

Donarea de ovule, act anonim

Procesul de donare de ovule este unul benevol, anonim si se efectueaza in baza legii de pe teritoriul tarii unde are loc actul de donare. In Grecia, de exemplu, legislatia este foarte clara, iar reglementarile sunt valabile pentru toate clinicile de pe teritoriul acestei tari.

Actul de donare nu presupune beneficii financiare, cel putin nu in mod formal. Pentru donatoarea de ovule sunt suportate cheltuieli cu transport, cazare si cele ale procedurilor aferente stimularii si analizelor. Sumele oferite de clinici pentru aceste cheltuieli pot depasi costul procedurilor enumerate mai sus. Donatoarea ramane astfel cu o suma de bani, lucru care atrage multe doritoare.

clinici donare de ovule romania

Femeile care doresc sa fie donatoare de ovocite trebuie sa indeplineasca insa o serie de criterii:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani;
  • sa fie nefumatoare;
  • sa aiba un indice de masa corporal normal si un stil de viata echilibrat.

De asemenea, inainte ca o femeie sa devina donatoare de ovocite, trebuie sa faca o serie de analize. De cele mai multe ori, acestea sunt mult mai detaliate decat cele care se fac in cazul femeii care face fertilizare in vitro cu ovocite proprii. Despre analize si investigatii, poti citi aici: Donatoare de ovocite – lista analizelor medicale – Ovocite Donate.

Cand apelam la FIV cu ovocite donate

Utilizarea ovocitelor donate se recomanda in tratamentul problemelor de fertilitate in urmatoarele situatii:

  • insuficienta ovariana prematura, despre care am scris mai multe in Insuficienta ovariana prematura, cum raman insarcinata cu o rezerva ovariana redusa;
  • disgenezie gonadala (sindromul Turner) – Sindrom Turner si ovocite donate;
  • ovariectomie bilaterala;
  • insuficienta ovariana dupa chimioterapie sau radioterapie;
  • anumite cazuri de esec al tratamentului FIV cu ovocite proprii;
  • anumite cazuri de esec al tratamentului FIV cu ovocite proprii sau varsta femeii intre 39-45 de ani si parametrii preFIV predictivi pentru sanse foarte reduse de nastere in urma utilizarii ovocitelor proprii.

Optiunea Grecia: de ce e bine sa o iei in calcul

Cuplurile care opteaza pentru FIV cu ovocite donate este bine sa stie ca abordarea si procedurile aferente actului de donare si donatoarei sunt realizate integral de clinica FIV partenera. Cuplul care are o astfel de indicatie completeaza un chestionar, in care alege anumite caracteristici pentru donatoare, de obicei caracteristici fizice, in baza caruia va fi identificata o donatoare care sa corespunda profilului ales de cuplul primitor, in conformitate cu trasaturile mamei.

embrioni donati Grecia

Pregatirea receptorului se face in Romania, iar fertilizarea propriu-zisa are loc in tara aleasa pentru FIV cu ovocite donate. Medicul din Romania va asista cuplul si in momentul fertilizarii. Specialistii cu care colaboram in Romania sunt Dr. Chadi Muheidli si Dr. Denisa Nica.

Pentru FIV cu ovocite donate, colaboram cu clinicile din Grecia Medimall si Institute of Life. Mai mult, in Grecia, din cauza contextului pandemic si pentru a le oferi femeilor sansa de a deveni mame, limita de varsta pentru femeile care intentioneaza sa apeleze la FIV cu ovocite donate a fost extinsa la 52 de ani, fata de 50 de ani, cat era in trecut. La momentul updatarii acestui material, prevederea este

Informeaza-te bine inainte sa iei o decizie. Daca ai intrebari despre FIV cu ovocite donate, le asteptam in sectiunea de comentarii, iar specialistii nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp.

2 Responses

    1. Buna ziua. Unul dintre medicii nostri colaboratori va poate oferi suport pentru analiza cazului dvs si detalii despre procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate (daca este o solutie optima in situatia dvs). Va puteti intalni online in cadrul unei consultatii prin apel video pentru a-i pune la dispozitie dosarul dvs medical cu analizele realizate pana in prezent. Pentru detalii despre consultatia online cu Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in infertilitate intrati aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =