Banca de ovule in Romania: limitarile legii nationale si cum se poate face FIV cu ovocite donate

de ce sa apelezi la o banca de ovule

Termenul de banca de ovule capata doua sensuri, in functie de necesitatile femeii care apeleaza la serviciile de acest tip. In primul rand, este accesata de cuplurile care au nevoie de ovocite donate pentru FIV, iar in al doilea rand, ca loc de stocare a ovocitelor pentru prezervarea fertilitatii. Iti aratam in acest articol cum te ajuta, concret, o banca de ovule si cum stau lucrurile in Romania referitor la acest proces.

Banca de ovule, necesara in conservarea fertilitatii

Daca iti doresti sa devii mama, dar momentan ai alte planuri si vrei sa amani conceperea unui copil, poti apela la banca de ovule. Scapi astfel de grija problemelor de infertilitate date de scaderea rezervei ovariene.

Banca de ovule este o modalitate de conservare a fertilitatii prin crioconservare sau congelare a ovocitelor. Scopul apelarii la banca de ovule este de a le pastra pentru a le utiliza in viitor. Cand o femeie se hotaraste sa devina mama, ovulele sunt dezghetate si fertilizate in laborator pentru a crea embrioni. Apoi, acestia sunt gata sa fie transferati in uterul femeii.

banca de ovule

Astfel, femeii i se vor extrage din ovare mai multe ovocite. Ele vor fi apoi congelate si depozitate pana cand este gata sa le foloseasca intr-un viitor tratament de fertilizare in vitro (FIV), pentru a obtine sarcina.

Te intrebi cat de eficient este procedeul apelarii la o banca de ovule? Statisticile arata ca aproximativ 55% dintre femeile care au apelat la congelarea ovocitelor au obtinut o sarcina, ceea ce indica o rata de succes buna.

Banca de ovule in Romania

In prezent, in Romania nu exista nicio banca de ovule si nici centre pentru donare de ovule in mod anonim, prin inscrierea intr-o baza de date cu donatoare. Se poate opta fie pentru procedura de FIV cu ovocite donate de o persoana cunoscuta, prin Agentia Nationala a Transplantului, despre care poti citi in Fertilizare in vitro cu ovocite donate in Romania | Ce este posibil si cum faci cea mai buna alegere, fie pentru ovocite congelate de import.

In cazul celei de-a doua variante, sunt aspecte inca discutabile privind rata de succes, despre care am vorbit pe larg in Ovocite donate proaspete sau congelate.

Conditii pentru FIV cu ovocite donate

Varsta la care femeile se hotarasc sa devina mame creste constant. Momentul este amanat dintr-o multime de motive. Riscul major este scaderea rezervei ovariene, la care se adauga un organism tot mai putin capabil sa sustina o sarcina, dar si riscul unor boli ale fatului, cum ar fi sindromul Down. Despre rezerva ovariana dupa 40 de ani, poti citi mai multe aici.

Ce este de facut in acest caz, cand ovocitele nu te mai ajuta sa devii mama? Singura solutie viabila este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, proaspete sau congelate, pastrate in banci de ovule.

Banca de ovule si fertilitatea femeilor dupa 35 de ani

Rezerva ovariana scade pe masura ce inaintezi in varsta. La fel si calitatea ovulelor tale. Dupa varsta de 35 de ani, sansele de sarcina sunt de 12% si scad dramatic. Poate ajunge la 6% in jurul varstei de 40 de ani.

Pentru amanarea momentului de a concepe un copil, multe dintre femei invoca motive legate de cariera. Altele nu au partener stabil cu care sa faca un copil. Unele dintre ele nu se simt pregatite pentru a deveni mame. Insa, exista si femei care sunt nevoite sa amane acest moment din ratiuni medicale, precum tratamentele oncologice.

FIV cu ovocite donate in Romania

In cazul unei rezerve ovariene scazute, o calitate slaba a ovulelor sau alte cauze necunoscute ale infertilitatii, visul de a fi mamica poate fi indeplinit in tara noastra sau in strainatate, acolo unde experienta indelungata in astfel de cazuri si legislatia clara sunt beneficii majore. In Romania, este posibila fertilizarea in vitro cu ovule proprii sau donate.

FIV cu ovocite donate

Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate intra, in Romania, sub incidenta Legii transplantului si necesita aprobarea dosarului de catre Comisiei de Etica din cadrul Agentiei Nationale de Transplant.

In trecut, femeia care dorea sa devina mama mergea in clinici pentru donare de ovule, impreuna cu donatoarea. Aceasta trebuia sa fie o ruda sau o persoana apropiata, pe care receptorul o cunostea bine. Ovocitele nu veneau de la o banca de ovule, iar donatoarea nu era anonima, cum nu este nici in prezent, pentru FIV cu ovocite donate proaspete. Caracterul anonim este esential in tarile din Uniunea Europeana.

Intelegerea dintre cele doua trebuia sa fie avizata de un notar, sub forma unui contract. Fara acest act, clinicile nu realizau procedura. In acest context, au aparut numeroase probleme. Discutam chiar de cazuri de santaj din partea donatoarelor care ar fi avut pretentii asupra copilului, dupa nastere. A fost momentul in care mai multe clinici care foloseau aceasta donare de ovule din Romania au refuzat sa mai realizeze aceasta procedura. Au cerut, in schimb, reglementarea exacta a mai multor aspecte legale. In 2013, a aparut un memorandum in care au fost analizate, pas cu pas, potentialele formulari neclare ori contestabile. Printre acestea, situatia reproducerii umane asistate medical din tara noastra. Era un aspect neclar pana in acel moment.

Programul national de fertilizare in vitro in 2022

In incercarea de a sprijini ceva mai mult cuplurile infertile din tara noastra, autoritatile din Romania au propus mai multe modificari Programului national de fertilizare in vitro in 2023. Noutatea absoluta este decontarea procedurii FIV cu ovocite donate.

In Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer, realizat cu un buget multianual, se permite depunerea de dosare si analizarea lor in ordinea inregistrarii. Potrivit normelor anuntate pentru acest an, numarul procedurilor care vor fi decontate in cadrul acestui program este de 1.000. De asemenea, este aprobata o singura procedura pentru un cuplu care se incadreaza in criteriile de eligibilitate. Normele de aplicare sunt destul de stricte, asa ca trebuie verificat cu atentie daca va incadrati in limitele impuse de stat, inainte de a pregati dosarul. Afla aici tot ce te intereseaza despre aceasta metoda de finantare oferita de stat.

Banci de ovule in Europa

Se estimeaza ca inainte de pandemie 3.000 de cupluri din Romania mergeau anual in tari precum Spania, Cehia, Grecia, Polonia si Ucraina pentru FIV cu ovocite donate si embrioni donati.

Medicii de la noi din tara colaboreaza cu renumite clinici din afara, iar printre cele mai populare sunt cele din Grecia, datorita ratei de succes, dar si a proximitatii. Ei te pot indruma catre cea mai buna alegere. Tot ei se vor ocupa de pregatirea pentru procedura, de monitorizarea cuplului si de furnizarea informatiilor de care au nevoie cei din Grecia, de exemplu, pentru demararea procedurilor si pentru o buna abordare in contextul istoricului medical. Despre costuri, aici.

Cele mai populare destinatii pentru FIV in 2023

Daca vrei sa compari sau chiar sa apelezi la realizarea procedurii FIV in Europa, iata care sunt cele mai populare destinatii in 2022:

  • Spania – 34%
  • *Ucraina -18%
  • Cehia – 14%
  • Cipru – 11%
  • Grecia- 8%
  • **Rusia – 4%
  • Polonia -3%
  • Marea Britania -2%
  • Letonia -1%

(*), (**) – statistica realizata inainte de februarie 2022, cand a izbucnit razboiul in Ucraina.

Diferitele destinatii si clinicile de FIV din strainatate pot fi comparate in functie de pret, calitatea tratamentului si ratele de succes. De asemenea, diferentele de tarife pentru FIV pot fi semnificative de la o tara la alta.

FIV cu ovocite donate si embrioni donati in Grecia

Asa cum spuneam mai sus, Grecia este o destinatie cautata in randul romanilor care vor sa apeleze la FIV. De asemenea, este una dintre tarile cu cel mai bun context legislativ din lume in ceea ce priveste reproducerea umana asistata medical. Traditia acestei tari este una indelungata, pregatirea medicilor si optiunile tehnologice fiind printre cele mai bune din lume.

sarcina cu ovocite donate

De asemenea, legile privind anonimatul pentru donarea de ovule si sperma in Grecia asigura un numar mare de donatori. Ca urmare, nu exista nicio lista de asteptare pentru tratamentul bazat pe donare de ovule sau sperma. Acest lucru, impreuna cu costul scazut al tratamentului, fac din Grecia un loc popular pentru persoanele care cauta FIV cu ovocite donate in strainatate.

Totodata, un cuplu care isi poate dona surplusul de embrioni congelati unui alt cuplu, in mod anonim.

Unele clinici FIV, totusi, vor apela exclusiv la donarea de ovule proaspete impreuna cu sperma donata, adica „donare dubla”. Rata de succes a „donarii duble” este mai mare, deoarece ovulul si sperma provin de la donatori tineri, fara antecedente de infertilitate. Gametii si embrionii pot fi lasati in depozit inghetat si pana la 10 ani. Poti afla mai multe despre FIV cu ovocite donate si embrioni donati in Grecia in acest articol.

Daca vrei sa apelezi la o procedura ce tine de banca de ovule sau doresti sa primesti mai multe informatii legate de aceasta tema, poti face o programare la Dacia Medical Center (0766536553) sau Ana Medical Center (0733550055). Specialisti cu experienta te vor consilia si te vor indruma in a-ti indeplini visul de a devenii mama, acum sau mai tarziu.

sursa: eggdonationfriends.com; cancer.gov; fertility.womenandinfants.org

12 Responses

  1. Buna ziua,

    Doresc sa mi inghet ovulele si as dori sa stiu care este procedura si daca se poate efectua in romania.

    1. Buna ziua! Da, puteti beneficia de procedura in Romania. Pentru detalii, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0766536553.

  2. Partenera mea de viata are 45 de ani si nu mai este fertila. Am dori totusi sa avem un copil. Ce putem face? Multumim.

    1. Bună ziua. Opțiunea disponibilă este cea de FIV cu ovocite donate, dacă nu avem și o patologie masculină asociată. Începând cu 2022, oferta de care am dispus în ultimii 2 ani nu va mai fi valabilă. Prin urmare, costul este de 5000 de euro pentru prima procedura, cost care nu include transportul in Grecia si cazarea (care este optionala, caci din punct de vedere medical vă puteți întoarce în România în aceeași zi). În cazul în care procedura nu este una cu succes ori vă doriți o nouă sarcină și avem embrioni congelați, costul este mai mic de jumătate, în funcție de momentul în care accesați această opțiune.

      Precizăm faptul că donatoarele de la care provin ovulele sunt anonime, oferă ovulele benevol sau în mod altruist. Conform legii elene, donatoarele trebuie să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani. Ele sunt selectate după criterii medicale stricte. Limita maximă de vârstă pentru a fi receptoare de ovocite donate este de 50 de ani în momentul transferului de embrioni, vârstă care a suferit o modificare temporară pentru 2022, mai exact până la 52 de ani.

      Programul de donare de ovocite se bazează atât pe ovocite proaspete, cât şi pe ovocite criogenate prin sistemul de vitrificare. Ovocitele sunt alese în concordanță cu caracteristicile receptoarei. În concordanţă cu legile Greciei, se pot transfera între unu și doi embrioni. În ziua de transfer, femeia este informată despre numărul şi calitatea embrionilor. Medicii şi embriologii discută și îndrumă cu privire la numărul de embrioni care trebuie sa fie transferaţi, în funcţie de istoricul medical, numărul de încercari FIV din trecut şi de riscul de sarcini multiple.

      În multe ţări occidentale este permis copilului descendent, după majorat, accesul la toate datele, chiar şi la identitatea donatoarei de ovule. Acest ultim lucru nu este permis în Grecia, cu excepția existenţei unor motive de sănătate a copilului descendent, situaţie în care poate avea acces la arhive, însă şi de această dată anonim.

      Vă stăm la dispoziție pentru detalii.

    1. Bună ziua. Clinicile partenere realizează această procedură în Grecia. Începând cu 2022, oferta de care am dispus în ultimii 2 ani nu va mai fi valabilă. Prin urmare, costul este de 5000 de euro pentru prima procedura, cost care nu include transportul in Grecia si cazarea (care este optionala, caci din punct de vedere medical vă puteți întoarce în România în aceeași zi). În cazul în care procedura nu este una cu succes ori vă doriți o nouă sarcină și avem embrioni congelați, costul este mai mic de jumătate, în funcție de momentul în care accesați această opțiune.

      Precizăm faptul că donatoarele de la care provin ovulele sunt anonime, oferă ovulele benevol sau în mod altruist. Conform legii elene, donatoarele trebuie să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani. Ele sunt selectate după criterii medicale stricte. Limita maximă de vârstă pentru a fi receptoare de ovocite donate este de 50 de ani în momentul transferului de embrioni, vârstă care a suferit o modificare temporară pentru 2022, mai exact până la 52 de ani.

      Programul de donare de ovocite se bazează atât pe ovocite proaspete, cât şi pe ovocite criogenate prin sistemul de vitrificare. Ovocitele sunt alese în concordanță cu caracteristicile receptoarei. În concordanţă cu legile Greciei, se pot transfera între unu și doi embrioni. În ziua de transfer, femeia este informată despre numărul şi calitatea embrionilor. Medicii şi embriologii discută și îndrumă cu privire la numărul de embrioni care trebuie sa fie transferaţi, în funcţie de istoricul medical, numărul de încercari FIV din trecut şi de riscul de sarcini multiple.

      În multe ţări occidentale este permis copilului descendent, după majorat, accesul la toate datele, chiar şi la identitatea donatoarei de ovule. Acest ultim lucru nu este permis în Grecia, cu excepția existenţei unor motive de sănătate a copilului descendent, situaţie în care poate avea acces la arhive, însă şi de această dată anonim.

      Vă stăm la dispoziție pentru detalii.

  3. Bună ziua! As dori niște informații în legătură cu FIV cu ovocite donate. Țin să precizez că am varsta de 50 de ani și soțul 40. Ma interesează absolut toate procedurile, costuri șamd și dacă mă încadrez fiind la limita de vârstă. Mulțumesc anticipat.

    1. Buna ziua. Limita de varsta a fost ridicata la 52 de ani, pana la finalul anului. Se trece printr o serie de analize si investigatii in tara, urmeaza sincronizarea cu donatoarea si donarea de sperma, fertilizarea si embriotransferul. La acest moment, procedura costa 5000 euro, plus analize si medicatie, intre 3000-4000 lei. Va stam la dispozitie in Ploiesti si Bucuresti.

  4. Buna ziua. Am varsta de 45 de ani. Mai îmi pot ingheta ovocitele în banca, în vederea unui intervenții FIV pe viitor? Mulțumesc

    1. Buna ziua. Da, exista aceasta posibilitate. In contextul varstei, este foarte important sa vedeti care este rezerva dvs ovariana, cantitativ si calitativ pentru a concluziona daca este oportuna congelarea ovocitelor. Va recomandam o consultatie de infertilitate si un test AMH pentru a vedea situatia concreta, medicul urmand sa va faca, ulterior, recomandarile necesare. Partenerii nostri va stau la dispozitie,
      * Dr. Denisa Nica – Ana Medical Center, Ploieşti, tel. 0733.550.055
      * Dr. Chadi Muheidli – Dacia Medical Center, Bucureşti, tel. 0766.536.55
      Va multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =