Ovocite donate proaspete sau congelate

ovocite donate proaspete versus congelate

Expertii in FIV nu au o opinie comuna cu privire la ovocitele proaspete versus congelate. Pentru un transfer nou, donatoarea este stimulata timp de cateva saptamani, medicii fac punctia ovariana, realizeaza fertilizarea in vitro si plaseaza unul sau mai multi embrioni (transferul singular nu face obiectul acestui articol, am scris despre asta aici). Ovocitele ramase pot fi congelate. Au aceeasi rata de succes ca FIV cu ovocite proaspete? Iata raspunsul.

Atunci cand ajungem in fata optiunii de fertilizare in vitro cu ovocite donate, avem la dispozitie doua variante: ovocite proaspete si ovocite congelate.

Intr-un ciclu proaspat, ovocitele sunt preluate, se face fertilizarea in laborator si se transfera embrionul astfel obtinut. Daca avem mai multi embrioni, acestia pot fi congelati. Este bine sau nu? O chestiune similara se ridica si atunci cand banca de ovocite are deja congelate ovocitele de la o donatoare care a trecut testul de sinronizare.

Prin aceasta etapa se selecteaza o femeie cu trasaturi comune cu cele ale mamei-receptor si se alege perioada potrivita. Cercetarile ample arata ca ovocitele proaspete sunt mai eficiente la generarea de embrioni viabili. Ovocitele donate congelate sunt furnizate de obicei in cohorte consistente, dar mai mici (loturi de ovocite).Ovocitele donate congelate sunt la fel de susceptibile sa duca la o sarcina de succes. Totusi, este posibil ca acestea sa nu aduca la fel de multe rezultate daca discutam de embrioni congelati obtinuti cu acestea.

Asteptarea ovocitelor proaspete

Unul dintre marile dezavantaje de a lucra cu ovocite proaspete donate este asteptarea. Ciclul menstrual al donatorului trebuie sa fie sincronizat cu cel al destinatarului. Ar putea fi un proces destul de durabil. Apoi, odata ce procesul incepe, nu exista nicio garantie ca donatorul va produce numarul necesar pentru succes. Ovocitele donate inghetate au fost deja recuperate de la donator cu un nivel ridicat de screening. Sunt gata sa fie expediate, dezghetate si utilizate in program.

Embrioni din ovocite congelate, sanse mai putine

Studiile au aratat ca sansele unei nasteri vii care rezulta dintr-un ciclu IVF de donare de ovocite proaspete au fost cu 9 pana la 20% mai mari decat in cazul celor congelate. Exista o multime de variabile. In principal, vorbim de numar si de potentialul de deteriorare la inghet. In timpul unui ciclu de donare, donatorul ofera 15-20 de ovocite. Din acestea se pot obtine 3-4 embrioni. Odata congelati dupa un transfer, embrionii au o rata mai mare de sarcini viabile daca nu provin din ovocite congelate si decongelate pentru FIV, pentru ca apoi sa fie congelate din nou, ca embrioni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − four =