FIV cu ovocite congelate

FIV cu ovocite congelateflipboard.com (Medium)

In ultimii ani, statisticile arata ca media de varsta la care femeile se hotarasc devina mame a crescut semnificativ. Cele care cunosc consecintele acestei amanari aleg sa isi congeleze ovulele inainte sa fie prea tarziu. Cand se vor simti pregatite pentru maternitate vor putea deveni mame prin FIV cu ovocite congelate. Ovocitele congelate au un termen de valabilitate foarte mare, existand cazuri in care fertilizarea s-a facut si la 10 ani de la congelarea ovulelor.

Ovocite congelate, pastrarea “la rece” unui vis

Rezerva ovariana a unei femei este limitata, iar o data cu inaintarea in varsta, calitatea ovulelor scade semnificativ. Sansele de a obtine sarcina pe cale naturala dupa varsta de 35 de ani sunt de doar 12%. Dupa varsta de 40 ani scad dramatic pana la 6%. Pe langa sansele mici de obtinere a sarcinii, riscul ca fatul sa dezvolte Sindromul Down este destul de ridicat.

Cunoscand toate aceste detalii, femeile care vor sa isi consolideze intai cariera sau care nu au un partener stabil aleg sa isi pastreze materialul genetic pentru a-si indeplini visul de a fi mamica. Deasemenea, femeile diagnosticate cu cancer doresc sa isi congeleze ovocitele inainte de inceperea tratamentul. Chimioterapia si radioterapia sunt tratamente care distrug fertilitatea. Dupa terminarea tratamentului vor putea sa ramana insarcinate cu ajutorul FIV cu ovocite congelate.

FIV cu ovocite congelate, sanse de reusita

Congelarea ovocitelor proprii nu inseamna intotdeauna si obtinerea sarcinii. Sansele de reusita ale unui FIV cu ovocite congelate depinde cel mai mult de varsta la care s-a facut prelevarea ovocitelor. Statisticile ne arata ca sansele de a avea un copil dintr-un ovul congelate sunt de doar 5%. Acest lucru nu este valabil pentru FIV cu ovocite proaspete, unde sansele de reusita ajung pana la 70%.


In Romania, 20% dintre cuplurile care isi doresc un copil se lovesc de diagnosticul de “infertilitate”. In situatia unei cauze feminine a infertilitatii, singura optiune este fertilizarea in vitro cu ovocite donate. FIV cu ovocite donate nu este permis in tara, dar acest aspect nu impiedica cuplurile sa se orienteze spre tari unde unde procedura este reglementata prin lege. Fertilizarea in vitro cu ovocite donate are o rata de succes mai mare decat FIV cu ovocite proprii. Acest fapt se datoreaza examenului medical riguros la care sunt supuse donatoarele. Sunt alese doar femei cu varste intre 18-35 de ani, sanatoase si cu o calitate foarte buna a ovulelor.

Pregatirea pentru FIV cu ovocite congelate

Ca si in cazul fertilizarii cu ovocite proaspte, pentru FIV cu ovocite congelate este necesara o pregatire speciala a receptoarei, anterioara procedurii. Daca vorbim despre ovocite donate congelate, primul pas este cel de alegere al donatoarei. Femeia care urmeaza sa primeasca ovulele are posibilitatea de a alege o donatoare cu trasaturi asemanatoare, trasaturi care vor fi “mostenite” de copil.

Mai departe va avea loc pregatirea receptoarei, mai exact, pregatirea endometrului pentru sarcina. O grosime de peste 9mm a endometrului este ideala pentru a fi realizat transferul embrionar. Specialistii in infertilitate recomanda transferul a maxim doi embrioni, reducand astfel riscurile unei sarcini multiple.

Sursa foto: flipboard.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 9 =