Donare ovocite in Romania

donare ovocite in Romania

Unul din patru cupluri care isi doresc un copil se confrunta cu infertilitatea. Astfel, nu de putine ori se ajunge in situatia in care este nevoie de ajutor de specialitate. Una din solutiile pentru pentru obtinerea unei sarcini e fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Din pacate, nu exista optiunea de donare ovocite in Romania.

Legislatie pentru donare ovocite in Romania

In acest moment, procedura de donare ovocite in Romania este sub incidenta legii transplantului, insa prevederile nu sunt suficient de clare. Din aceasta cauza, medicii din Romania prefera sa evite efectuarea in Romania a fertilizarii in vitro cu ovocite donate. De cele mai multe ori, exista protocoale de colaborare cu clinici din strainatate, unde legislatia e clara. Una din tarile preferate pentru FIV cu ovocite donate este Grecia, unde legislatia permite aceasta procedura.

Donatoare de ovocite

Femeile care vor sa fie donatoare de ovocite trebuie sa stie ca au de indeplinit mai multe conditii si vor efectua mai multe teste medicale. O donatoare de ovocite trebuie sa fie tanara si cu o stare de sanatate buna. Este de preferat sa fi avut deja cel putin o sarcina obtinuta pe cale naturala, fara probleme medicale. In clinica in care va dona ovocitele se vor efectua mai multe teste medicale, pentru a se evita riscul de a transmite anumite boli fatului.

Printre afectiunile urmarite se numara hepatitele B si C, HIV, sifilis, fibroza pulmonara. Exista si teste pentru boli cu transmitere sexuala sau probleme cromozomiale. Se va verifica starea de sanatate a rezervei ovariene, istoricul medical si social, boli ereditare. Un pas important este testarea psihologica, atat a celei care doneaza ovocitul, cat si a mamei primitoare.

Legislatie la donare de ovocite in strainatate

Chiar daca legile difera de la o tara la alta, peste tot donatoarea semneaza un contract prin care renunta la drepturile asupra copiilor nascuti din ovocitele sale. Compatibilitatea cu femeia care primeste ovocitul se stabileste pe baza trasaturilor fizice, grupa sanguina, RH, alte tipuri de interese. Daca nu se poate folosi nici sperma partenerului, se poate apela la embrioni donati, obtinuti din ovocite donate si sperma donata. In acest caz, copilul nu va fi legat genetic de viitorii parinti.

O regula extrem de importanta este ca cei care doneaza ovocite si sperma raman anonimi. De asemenea, donarea este voluntara si neremunerata. Se suporta doar cheltuieli tehnico-administrative.

In unele cazuri, cuplurile care au obtinut mai multi embrioni, aleg sa-i doneze, in cazul in care au deja copii si nu-si mai doresc altii. De asemenea, embrionii in plus pot fi consevati in conditii speciale pentru a putea fi folositi mai tarziu.

sursa foto:  sursa nrfa.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + one =