FIV cu un singur embrion, sanse mai mari pentru un bebelus nascut la termen

fiv cu un singur embrion

Fertilizarea in vitro (FIV) cu un singur embrion creste semnificativ sansele de a da nastere, la termen, unui copil sanatos. Se evita astfel complicatiile date de o sarcina multipla, obtinuta prin FIV cu mai multi embrioni. Explicam in acest articol care sunt recomandarile specialistilor, dar si riscurile si implicatiile unei sarcini multiple.

Ce este FIV cu un singur embrion

Transferul unui singur embrion este o procedura prin care un embrion, selectat dintre cei disponibili, este plasat in uter sau trompele uterine. Embrionul selectat pentru transfer poate proveni dintr-un ciclu anterior de fertilizare in vitro, cand embrionii au fost congelati, sau din ciclul de FIV actual.

De obicei, in urma unui ciclu FIV rezulta mai multi embrioni. Cei netransferati pot fi pastrati, pentru o utilizare ulterioara, sau pentru crioconservare. Mai multe informatii despre FIV pot fi aflate din acest articol Fertilizare in vitro: ce inseamna .

Rata de succes de pana la 75% pentru FIV cu un singur embrion

Statisticile arata ca FIV cu un singur embrion are o rata de succes de pana la 75%. Si asta in conditiile in care reproducerea umana asistata medical s-a imbunatatit semnificativ, si datorita progreselor inregistrate in tehnicile de laborator.

Astfel, realizarea unui FIV cu un singur embrion este o alegere care ar putea avea ca rezultat nasterea fara complicatii a unui copil sanatos.

Riscurile unei sarcini multiple, eliminate de FIV cu un singur embrion

Fata de o sarcina unica, sarcina multipla este asociata cu un risc mai mare de complicatii pentru mama si copil. Bebelusii care provin dintr-o sarcina multipla se nasc prematur, cu o greutate mai mica, si cu toate consecintele rezultate de aici.

In prezent, scopul specialistilor in tehnologia de reproducere umana asistata medical este nasterea unui copil sanatos. In trecut, tinta principala era obtinerea sarcinii. In acest sens, transferurile multiple de embrioni erau o practica comuna, dar ratele de succes erau scazute. Afla totul despre ce poate simti o femeie dupa transferul de embrioni in articolul Simptome dupa transfer de embrioni .

rata de succes FIV cu un singur embrion

Pe langa costurile de asistenta medicala, sarcina multipla implica si alte costuri si riscuri psihosociale si de sanatate.

Contraindicatii medicale pentru transferul multiplu de embrioni

Exista insa o categorie de femei care au contraindicatie totala sau relativa in a fi insarcinate cu mai multi bebelusi. Acestea sunt cele care au:

  • anomalie congenitala uterina Mülleriana – asociata cu un risc ridicat de nastere prematura;
  • istoric al rupturii uterului;
  • incompetenta cervicala;
  • sindromul Turner;
  • boala sistemica severa;
  • boala psihiatrica severa;
  • pierderea precoce a sarcinii multiple;
  • diabet zaharat insulino-dependent;
  • antecedente de travaliu prematur intr-o sarcina unica/gemelara;
  • femei cu varsta inaintata;
  • femei paraplegice;
  • boala sistemica moderata/usoara;
  • boala tromboembolica.

Ce se intampla cand se obtin mai multi embrioni

In cazul in care se obtine mai mult de un embrion de buna calitate, cea mai recomandata practica este sa repunerea in uter a unui singur embrion si inghetarea celorlalti. Se reduce astfel probabilitatea de a avea gemeni, tripleti sau mai multi bebelusi, precum si riscurile grave pentru sanatatea mamei si a copiilor.

In cazul femeilor in varsta, care au sanse mai putine de a avea succes in urma FIV cu un singur embrion, se poate recomanda implantarea a doi embrioni.

Sarcina multipla, complicatie a procedurilor FIV

Pentru a scadea rata sarcinilor multiple, cele mai importante societati stiintifice din lume au lansat campanii de informare pentru a creste gradul de constientizare cu privire la efectele transferului de embrioni multipli. Consensul general in randul specialistilor implicati in tehnologia de reproducere umana asistata medical este nasterea unui singur copil sanatos. Prin urmare, in opinia lor, sarcina multipla nu este decat o complicatie a procedurilor FIV.

Riscurile asociate unei sarcini multiple

Riscurile asociate unei sarcini multiple privesc atat bebelusii, cat si femeia insarcinata. In cazul bebelusilor, ei se pot naste prematur, cu o greutate mica, ceea ce pune in pericol viata nou-nascutilor.

Bebelusii proveniti dintr-o sarcina multipla au nevoie, in cele mai multe cazuri, de ingrijire speciala imediat dupa nastere si, uneori, se pot confrunta cu probleme de-a lungul vietii, cum ar fi dizabilitati de dezvoltare si intarzieri.

nastere la termen FIV cu un singur embrion

La randul sau, femeia care poarta o sarcina multipla are nevoie de operatie cezariana. In acest caz, perioada de recuperare de dupa nastere poate fi mai lunga. Uneori, creste riscul de hemoragie in timpul si dupa nastere.

FIV cu un singur embrion elimina o eventuala necesitate de embrioreductie

De asemenea, unele femei cu sarcina multipla nu au capacitatea fizica de a duce sarcina la termen. Acest fapt poate duce la necesitatea de a apela la embrioreductie sau reducere fetala. Potrivit specialistilor, in aceasta categorie intra femeile de peste 35 de ani, care prezinta un risc crescut de complicatii ale sarcinii. Unele dintre ele le pot pune chiar viata in pericol.

Cand se apeleaza la embrioreductie

In cazul implantarii mai multor embrioni si a dezvoltarii acestora, se poate apela la embrioreductie. Prin intermediul procedurii medicale, se pastreaza un singur embrion, obtinandu-se astfel o singura sarcina in evolutie.

Ce este FIV cu un singur embrion: legislatie

In Romania, nu exista o limitare a numarului de embrioni care sunt implantati dupa fertilizare in vitro. Sunt tari care limiteaza insa acest numar la doi sau chiar la un singur embrion.

De asemenea, in unele tari, numarul de embrioni care vor fi implantati este stabilit prin lege. De exemplu, Spania are legiferat un numar de maximum trei embrioni care pot fi transferati, la fel ca Cipru si Marea Britanie. In Bulgaria si Grecia, numarul de embrioni transferati depinde de varsta viitoarei mame si de numarul de proceduri de FIV nereusite.

In SUA, nu exista o lege care sa impuna un numar maxim de embrion transferati. Exista insa recomandari:

  • daca femeia are sub 35 de ani sa nu fie transferati mai mult de doi embrioni;
  • nu mai mult de trei embrioni transferati, pentru femeile intre 35 si 40 de ani;
  • nu mai mult de cinci embrioni transferati, pentru cele de peste 40 de ani.

Povestea Adrianei

Adriana este o tanara mamica ce a obtinut o sarcina prin fertilizare in vitro cu embrioni donati. Dorinta ei este sa dea o speranta cuplurilor care fac eforturi pentru a avea un copil, asa ca a scris o scrisoare pentru viitori parinti. O redam mai jos exact asa cum am primit-o si ii multumim pentru ca a impartasit cu noi bucuria din viata ei.

embriotransfer fiv cu un singur embrion

Nici nu mai stiu cand am inceput sa-mi pun problema obtinerii unei sarcini. Nu a fost o zi anume in care sa-mi fi dat seama ca nu pot face asta natural. Am crezut mereu ca ziua in care imi voi tine copilul in brate va veni firesc, fara sa fac ceva deosebit in acest sens.

M-am gandit ca un copil obtinut din embrioni donati nu va fi cu adevarat copilul nostru, ca nu ne va semana deloc, ca va fi practic un strain.

Adriana
Dupa 10 ani…

Au trecut insa 10 ani de la casatorie, iar familia noastra numara tot numai doi membri. Aniversarea de 10 ani a fost cea care parca ne-a dat un semnal ca ceva nu functioneaza cum ar trebui. Pana atunci, nu trecusem pragul specialistului in infertilitate. Din cand in cand mai mergeam la ginecolog pentru analize de rutina, dar cum acestea aveau rezultate bune, nu mi-am pus probleme. Dupa aniversarea de 10 ani am decis ca trebuie sa facem ceva in plus.

Povestea Adrianei a fost publicata in intregime in articolul Fertilizare cu embrioni donati. Povestea Adrianei.

Daca si tu te confrunti cu o problema de infertilitate care ar putea fi rezolvata cu ajutorul realizarii de FIV cu transfer de embrioni si ai nevoie de mai multe informatii, poti face o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center (0733 55 00 55), in Bucuresti, sau la Ana Medical Center (0766 53 65 53), in Ploiesti. De asemenea, aceiasi specialisti pot fi contactati pentru a realiza o procedura FIV in Romania sau in Grecia.

sursa: eshre.eu, hfea.gov.uk

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − ten =