Mama surogat in Grecia: ce presupune si care este cadrul legal

mama surogat in Grecia

Mama surogat este femeia care ramane insarcinata cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata si da nastere unui copil cu care are sau nu o legatura genetica. Dupa nastere, mama surogat il da altei femei, care devine astfel mama cu drepturi depline asupra copilului. In multe tari, nu exista inca un cadru legal care sa sustina maternitatea surogat. Grecia este una dintre exceptii. Va prezentam in articolul urmator ce presupune intreagul proces de mama surogat in Grecia.

De ce ai nevoie de mama surogat

Maternitatea surogat este, uneori, singura modalitate prin care o femeie sau un cuplu isi poate indeplini dorinta de a avea proprii copii. In Grecia, maternitatea surogat este legala incepand din 2004, iar procedura medicala se realizeaza cu ajutorul fertilizarii in vitro (FIV). Din iulie 2014, maternitatea surogat in Grecia a devenit disponibila si pentru cetatenii din afara Uniunii Europene.

La o mama surogat pot apela doar femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate din cauza unor probleme medicale. Nu este o optiune pur si simplu. Printre problemele ce impiedica sarcina se numara:

  • anomaliile uterului;
  • afectiunile care fac sarcina periculoasa pentru viata unei femei, cum ar fi boala cardiaca congenitala;
  • cazurile multiple de avort spontan;
  • esecuri repetate ale procedurilor FIV.

Modalitatile de a avea un copil cu ajutorul mamei surogat in Grecia

Potrivit specialistilor, exista doua modalitati de a avea un copil, cu ajutorul unei mame surogat, respectiv maternitatea surogat traditionala si maternitatea surogat gestational. Iata in ce consta fiecare dintre ele:

Maternitatea surogat traditionala

Maternitatea surogat traditionala descrie situatia in care spermatozoizii sunt transferati prin inseminare intrauterina unei femei, la ovulatie, facand din ea mama biologica a copilului pe care il poarta. Prin urmare, copilul rezultat din embrionul obtinut cu ajutorul ovocitelor mamei surogat si sperma tatalui va avea jumatate din ADN-ul mamei surogat. Specialistii precizeaza ca maternitatea surogat traditionala este interzisa in Grecia.

Maternitatea surogat gestational

Maternitatea surogat gestational este permisa de legea din Grecia. Se refera la procedura in care ovocitele mamei biologice sau de la o donatoare anonima de ovule sunt fecundate de spermatozoizii tatalui sau ai unui donator anonim. Embrionii astfel rezultati sunt apoi transferati in uterul mamei surogat. In acest fel, mama surogat nu are nicio relatie genetica cu copilul. Un articol despre ovocite donate in Grecia si cum alegi clinica potrivita nevoilor tale poate fi citit aici.

Conditii legale mama surogat

Datorita cererii tot mai crescute, ideea de mama surogat s-a schimbat si s-a extins in ultimii 10-15 ani, iar mai multe tari au introdus-o in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata medical (RUAM).

Principalul obiectiv clinic in maternitatea surogat gestationala este obtinerea unui numar adecvat de ovocite de la mama genetica sau de la o donatoare anonima de ovule. Apoi, se realizeaza transferul a unul sau doi embrioni in uterul mamei surogat si se congeleaza restul embrionilor.

Etapele programului de maternitate surogat in Grecia

In prezent, programul de maternitate surogat in Grecia este permis doar pentru cuplurile heterosexuale si femeile singure. Intreaga procedura incepe cu programarea, consultatia la medic si o examinare initiala de diagnostic.

Expunerea tuturor problemelor medicale ale pacientului si problemelor de fertilitate este necesara pentru a intelege motivul pentru care mama-primitor nu poate duce o sarcina la termen.

Odata stabilit diagnosticul, medicul trece la alegerea planului de tratament adecvat, in functie de nevoile personale ale pacientilor.

Mama surogat in Grecia: etapele legale

Cand prima parte medicala a programului este finalizata, incepe organizarea procesului legal. In Grecia, maternitatea surogat este foarte bine reglementata. Pentru inceperea procedurilor, este nevoie de o decizie a instantei, care se pronunta, in functie de caz, pro sau contra programului de maternitate surogat. Dupa decizia instantei, pronuntata in favoarea procedurii, clinica incepe planul de tratament FIV care a fost decis in prealabil.

Selectia mamei surogat in Grecia

Pentru ca programul de maternitate surogat sa aiba succes, exista doua procese importante, respectiv selectarea donatoarei potrivite de ovocite (daca viitoarea mama nu le poate folosi pe ale ei) si selectarea mamei surogat potrivite.

Conditii pentru donatoarele de ovocite:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani;
  • sa fie intr-o stare generala buna de sanatate.
FIV mama surogat

In cadrul procedurilor, sunt testate pentru 27 de boli genetice, inclusiv cariotip, fibroza chistica si sindromul X fragil. In acelasi timp, sunt supuse unui examen amanuntit pentru boli infectioase, precum HIV, SIDA sau hepatita. Totodata, donatoarele de ovocite trebuie sa aiba o rezerva ovariana buna.

Pe langa raportul medical clar, specialistii atentioneaza ca toti cei implicati in proces trebuie sa fie constienti de ceea ce fac si de toate consecintele posibile ale actiunilor lor.

Conditii pentru mama surogat in Grecia

Si alegerea mamei surogat este la fel de importanta. Aceasta trebuie sa fie selectata, in primul rand, dupa criterii medicale. Astfel, mama surogat trebuie sa aiba un uter anatomic normal, fara polipi sau fibroame semnificative, si trebuie sa fie sanatoasa atat fizic, cat si emotional.

Pentru profilul psihologic, mama surogat trece printr-o evaluare detaliata, ce include verificarea caracterului ei stabil, a valorilor morale si a unei atitudini pozitive fata de programul de maternitate surogat.

De asemenea, mama surogat aleasa trebuie sa fie apta sa duca la capat programul, indiferent de numarul de incercari de FIV necesare pentru a obtine rezultatul final dorit.

Mama surogat in Grecia: inregistrarea bebelusului

In Grecia, toate aspectele maternitatii surogat sunt clar definite de lege. Legislatia elena permite parintilor sa fie cetateni ai altor state, astfel ca ei pot veni in Grecia pentru intreaga procedura.

De asemenea, decizia judecatoreasca data inainte de inceperea intregului proces trebuie sa precizeze clar faptul ca bebelusul rezultat din programul de maternitate surogat este al parintilor vizati, si nu al mamei surogat.

Potrivit hotararii date de instanta, in ziua nasterii bebelusului, clinica il inregistreaza pe numele de familie ale parintilor vizati.

De stiu este si faptul ca legislatia din Grecia mai precizeaza ca mama surogat nu are drepturi legale asupra bebelusului viitorilor parinti. Specialistii subliniaza ca acest lucru ii poate ajuta pe multi pacienti sa-si usureze anxietatea cu privire la relatia dintre mama surogat si urmasii lor. Cu alte cuvinte, bebelusul nascut de mama surogat este copilul viitor al parintilor si al nimanui altcuiva.

Odata ce hotararea judecatoreasca intra in posesia clinicii, poate fi initiata procedura medicala a programului.

Planul de tratament pentru mama surogat in Grecia

Daca este necesar, se selecteaza o donatoare anonima de ovule sau spermatozoizi si ulterior, in functie de planul de tratament, se recolteaza fie ovulele mamei, fie ale donatoarei. Ulterior, are loc fertilizarea de laborator a ovulelor cu spermatozoizi.

Specialistii spun ca daca este necesar, embrionii pot fi supusi unui diagnostic genetic de preimplantare pentru a exclude eventualele anomalii cromozomiale. In cele din urma, procesul este finalizat prin transferul unuia sau doi embrioni in uterul mamei surogat. Daca exista un rezultat pozitiv, transferul embrionar este urmat de sarcina si nastere.

Monitorizarea mamei surogat

In timpul sarcinii, o mama surogat este monitorizata la fiecare doua saptamani. Ea este urmarita prin ecografii, teste hormonale si analize generale de sange, unul sau doi ginecologi fiind responsabili de ea.

De asemenea, un medic ginecolog specializat in medicina fetala o monitorizeaza de trei ori in timpul sarcinii, respectiv la 12, 20 si 32 de saptamani.

Atat sarcina, cat si nasterea sunt supravegheate de un obstetrician experimentat pentru a aduce la viata un copil pe deplin sanatos, dar si pentru a mentine sanatatea mamei surogat. Odata ce copilul s-a nascut, viitorii parinti isi pot realiza visul si pot lua acasa copilul dorit. Mai multe despre costuri si proceduri permise, poti citi in Tarife.

sursa: myivfanswers.com; growingfamilies.org

Daca si tu te confrunti cu o problema de sanatate, dar iti doresti sa ai un copil, cu ajutorul unei tehnici de reproducere umana asistata, poti face o programare la unul dintre specialistii de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =