FIV cu donatoare de ovocite, sub supravegherea Agentiei Nationale de Transplant

FIV cu donatoare de ovocite

Fertilizarea in vitro (FIV) cu donatoare de ovocite poate fi singura solutie pentru a ramane insarcinata, in cazul unei femei cu rezerva ovariana proprie insuficienta sau cu o calitate slaba a ovulelor. Poti afla din acest articol ce criterii trebuie sa indeplineasca o donatoare de ovocite, dar si care sunt aspectele din punct de vedere legal ale procedurii.

Donatoarele de ovocite trebuie sa fie sanatoase din punct de vedere clinic. Starea de sanatate a unei donatoare de ovocite influenteaza rata de succes a unei proceduri FIV cu ovocite donate.

Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.

FIV cu donatoare de ovocite: donator cunoscut, cu acord notarial

In Romania, procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate necesita aprobarea dosarului de catre Comisia de Etica din cadrul Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

Intelegerea dintre cele doua femei trebuie sa fie avizata de un notar, sub forma unui contract, iar dosarul, aprobat, ulterior de ANT. Fara acest act, clinicile nu realizeaza procedura. Si asta pentru a preveni numeroase probleme, precum cazuri de santaj din partea donatoarelor care, in lipsa contractului la notar, ar putea avea pretentii asupra copilului, dupa nastere.

analize medicale donatoare de ovocite

Potrivit legislatiei, in trecut, femeia care isi dorea sa devina mama mergea intr-o clinica pentru donare de ovule, impreuna cu donatoarea. Aceasta trebuia sa fie o ruda sau o persoana apropiata, pe care receptorul o cunostea bine.

Ovocitele nu veneau de la o banca de ovule, cu nu se intampla nici acum in Romania, cel putin nu cu ovocite proaspete. Donatoarea nu era anonima, cum nu este nici in prezent. Caracterul anonim este esential in toate tarile din Uniunea Europeana in care se face aceasta procedura. In Romania, acest lucru se intampla doar in cazul ovocitelor congelate de import, deseori din Spania. Daca pentru obtinerea sarcinii se apeleaza la ovocite congelate, donatoarele sunt selectate dupa legile din tarile de unde se importa ovocitele.  

FIV cu donatoare de ovocite: criterii pentru femei

In tarile in care procedura este extrem de clara, cum sunt Grecia, Spania, Portugalia, Cehia, femeile care doresc sa fie donatoare de ovocite trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, astfel:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani;
  • sa fie nefumatoare;
  • sa aiba un indice de masa corporal normal si un stil de viata echilibrat.

De asemenea, inainte ca o femeie sa devina donatoare de ovocite, trebuie sa faca o serie de analize, despre care puteti citi mai multe in Donatoare de ovocite: lista analizelor medicale pe care trebuie sa le faca o femeie care doreste sa fie donator. De cele mai multe ori, acestea sunt mult mai amanuntite decat cele care se fac in cazul femeii care face fertilizare in vitro cu ovocite proprii.

FIV cu donatoare de ovocite: analize medicale si test psihologic

Atat mama primitoare, cat si donatoarea de ovocite vor trece printr-un screening medical. Donatoarea face un test hormonal in a treia zi de menstruatie si, dupa aceasta perioada, o ecografie transvaginala. Daca rezultatele sunt bune, urmeaza un test psihologic. In cazul in care rezultatele sunt favorabile, medicul care va preleva ovocitele va face si teste genetice.

FIV cu donatoare de ovocite in Grecia: aspecte tehnice ale procedurii

Partea tehnica a procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite donate presupune semnarea unui contract intre donator si clinica. Prin acel contract, donatoarea isi asuma procedura si consecintele ei. Un astfel de contract va fi semnat si de catre receptor, cuplul care primeste embrionul rezultat din fertilizarea in vitro a ovocitului donat cu sperma partenerului.

analize donatoare ovocite

Dupa semnarea contractului si la cererea clinicii, donatoarea va incepe un tratament pentru stimulare ovariana. In acelasi timp, primitoarea incepe un tratament pentru pregatirea endometrului pentru sarcina, care dureaza 14-16 zile. Puteti citi despre acest tratament in Cum se realizeaza pregatirea endometrului pentru embriotransfer astfel incat sa se creasca sansele. Cele doua tratamente trebuie sincronizate. Ambele femei sunt monitorizate de catre medicii specialisti si fac diverse teste medicale in aceasta perioada. Donatoarea revine in clinica atunci cand ovocitele sunt suficient de mature pentru a fi prelevate.

FIV cu donatoare de ovocite, tot mai accesibil in Romania

In Romania, accesibilitatea procedurii este in continua crestere. Desi tara noastra este o tara dezvoltata tehnologic si cu medici pregatiti (au reusit sa faca o femeie de 66 de ani sa devina mama), nu joaca un rol de lider in fertilizarea in vitro.

ADN copil ovocite donate

Intre anii 1995 si 2003, nu au existat legi care sa guverneze reproducerea umana asistata. In aceasta perioada s-au facut 13 proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Din cele 13, a rezultat o singura nastere. Incepand cu luna iunie a anului 2014, au fost facute reglementari legislative asupra tehnicilor de reproducere umana asistata. Astfel, in Romania nu este permis FIV-ul cu donator anonim si ovocit proaspat.

FIV cu donatoare de ovocite in Grecia, Cehia sau Spania

Sunt situatii cand cuplurile care doresc sa apeleze la FIV cu donatoare de ovocite merg in tarile unde legile sunt favorabile. Cele mai cautate sunt Grecia, Cehia, Ucraina(*), Polonia si Spania.

(*)cu mentiunea ca informatia este valabila inainte de februarie 2022

Cu o rata de succes foarte mare si un pret accesibil, tot mai multe cupluri vin in Europa pentru proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Unii dintre cei mai “fideli” sunt australienii.

Pentru a ajunge la FIV cu donatoare de ovocite, ai posibilitatea de a te adresa direct clinicii sau poti alege un specialist in infertilitate, ce colaboreaza cu clinici din strainatate. In acest caz, parcursul perioadei de tratament va fi mult mai simplu. Medicul iti va cunoaste istoricul si va sti exact cand si ce ai de facut pana la procedura propriu-zisa.

Sursa: daciamedicalcenter.ro, sciencedirect.com

Ai intrebari? Scrie-ne !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =