Etape legale pentru FIV cu ovocite donate sau embrioni donati: prin ce trece un cuplu sau o mama singura

Etape legale ovocite donate embrioni donati

Un cuplu ce isi doreste sa aiba un copil si recurge in acest scop la o procedura FIV cu ovocite donate sau embrioni donati, trebuie sa parcurga mai multe etape legale. Regulile difera insa in functie de tara in care se realizeaza procedura. In cel mai bun caz, poti opta pentru o tara in care se folosesc ovocite proaspete de la donator anonim, extrem de riguros selectat, cu pasi birocratici care nu implica efort si cu o traditie indelungata in reproducere umana asistata. Afla acum prin ce etape legale pentru FIV cu ovocite donate.

Etape legale pentru FIV cu ovocite donate: exprimarea consimtamantului

Donarea de ovocite este reglementata in Grecia prin Legea nr. 3305/2011. Conform acestei legi, adultii trebuie sa-si exprime consimtamantul in scris. De asemenea, trebuie sa transmita toate testele de laborator conform cerintelor legislative. Legea prevede si numarul maxim de embrioni care pot fi transferati in cadrul unei proceduri de fertilizare in vitro.

Astfel, femeile cu varsta de pana in 40 de ani pot primi la o procedura cel mult trei embrioni, in conditii extrem de stricte si cu argumente medicale clare pentru un numar mai mare de unu. Femeile care au varste peste 40 de ani au posibilitatea de a primi cel mult patru embrioni la o procedura FIV.

Legislatia din Grecia prevede ca femeile cu varste peste 50 de ani nu pot fi supuse unei proceduri FIV de niciun tip. Nici macar nu se pot inscrie in programele de mama surogat. Totusi, in prezent se aplica o derogare ce prevede ca limita de varsta este de 52 de ani (cel putin pana la finalul anului 2022). Tot prin lege sunt stabilite si alte aspecte, cum ar fi perioada maxima de conservare a materialului biologic, precum ovocitele, materialul seminal si embrionii, in functie de optiunea cuplului.

Info: In Grecia, exista clinici unde medicii ajuta cuplul cu toate informatiile necesare atunci cand programeaza o procedura FIV, iar in acest scop, au vorbitori de limba romana si site-uri traduse in limba romana.

Etape legale pentru FIV cu ovocite donate: proaspete versus congelate

Cuplul poate alege sa realizeze fertilizarea fie folosind un ovocit proaspat donat sau unul congelat. Expertii in FIV nu au o opinie comuna cu privire la ovocitele proaspete versus ovocitele congelate. In cazul ovocitelor proaspat donate, pentru un transfer nou, donatoarea este stimulata timp de cateva saptamani, medicii fac punctia ovariana, realizeaza fertilizarea in vitro si transfera unu sau mai multi embrioni. Mai multe despre alegerea unui ovocit proaspat sau congelat puteti afla din acest articol Ovocite donate proaspete sau congelate.

Desi in multe tari occidentale copilului ii este permis, dupa majorat, accesul la datele referitoare la donatoarea de ovocite, nu e cazul si in Grecia. Legislatia din Grecia prevede ca donatoarea ramane anonima. Singura exceptie este existenta unor probleme de sanatate ale copilului. In acest caz, copilul primeste acces la arhive. Cuplul-receptor va trebui sa completeze declaratii de acord, sa trimita in clinica mai multe acte si documente.

Specialistii implicati in procesul de FIV cu ovocite donate sunt de parere ca in astfel de situatii, calitatea de parinte nu e data de genetica: nu esti mai putin mama sau mai putin tata daca acel copil vine prin ovocite donate sau embrioni donati, ci atunci cand iti iubesti copilul. Astfel, atunci cand natura nu are solutii, stiinta da o mana de ajutor, prin fertilizarea in vitro.

Etape legale pentru FIV cu embrioni donati: cui se adreseaza procedura

FIV-ul prin donarea de embrioni, proaspat obtinuti sau congelati, s-a dovedit a fi un tratament cu rate de succes de pana la 75% pentru transferurile de embrioni per ciclu de tratament si pana la 65% pentru sarcinile clinice.

La FIV-ul prin donarea de embrioni pot apela categorii de femei care:

  • se confrunta cu dificultati legate de conceptie sau de sustinerea unei sarcini;
  • femei intrate prematur la menopauza;
  • femei care produc prea putine ovocite, ovocite de calitate precara sau care nu mai produc deloc ovocite;
  • femei cu o tulburare genetica ce poate fi transmisa copilului lor;
  • femei ai caror parteneri sufera de azoospermie, teratozoospermie completa sau anomalii legate de materialul genetic.

Etape legale pentru FIV cu embrioni donati: selectia

Selectia embrionilor utilizati tine cont de caracteristicile fizice ale beneficiarei si ale partenerului sau, astfel ca materialul genetic va proveni de la donatori cu asemanari fizice.

In cazul in care un cuplu opteaza pentru FIV cu ovocite proaspat recoltate, trebuie sa tina cont de faptul ca toate informatiile despre caracteristicile donatorilor si testele medicale le vor fi dezvaluite dupa transferul embrionului.

Etape legale pentru FIV cu embrioni donati: variante pentru cei netransferati

Transferul si numarul de embrioni sunt reglementate de la o tara la alta. Cuplul va discuta in detaliu cu medici si biologi, primind recomandari legate de embrioni si numarul lor, care ar putea fi transferati.

In ceea ce priveste embrionii de buna calitate, ramasi, care nu sunt transferati, legislatia permite urmatoarele variante:

  • Embrionii ramasi sunt congelati, pentru o perioada de maximum cinci ani, timp in care pot fi utilizati intr-un ciclu FIV daca beneficiara nu a ramas inca gravida sau cuplul isi mai doreste un alt copil.
  • Embrionii ramasi sunt distrusi.
  • Embrionii ramasi sunt donati unui alt cuplu.
  • Embrionii ramasi sunt donati clinicii de fertilitate pentru cercetare.
FIV embrioni donati

Dupa trecerea celor cinci ani, cuplul care nu doreste sa pastreze embrionii poate selecta dintre optiunile numarul doi, trei sau patru, enumerate mai sus. De asemenea, in functie de tara, legea prevede conditiile in care se poate oferi o extindere a perioadei de criogenare.

Al cui este copilul

O intrebare legitima pe care si-o pune o femeie care vrea sa obtina o sarcina cu ovocite donate sau embrioni donati este al cui este copilul. Discutam din punct de vedere legal si din punct de vedere biologic. Raspunsul scurt la aceasta intrebare este ca femeia care poarta fatul va fi considerata, din punct de vedere legal, mama copilului. Acest fapt ii confera drepturile depline oferite de acest statut. Si asta in ciuda faptului ca bebelusul nu a fost conceput cu ovocitele ei.

ADN copil ovocite donate

In mod similar, partenerul – daca acesta exista, pentru ca poate fi vorba si despre o sarcina la o femeie singura – este tatal copilului. In plus, informatia ca un fat a fost obtinut cu ovocite donate este complet confidentiala. Mai mult decat atat, si identitatea donatoarei va ramane anonima. Exceptie fac anumite situatii medicale exceptionale.

Mai multe informatii legate despre cui apartine un copil nascut dintr-o sarcina obtinuta cu ovocite donate sau embrioni donati puteti afla din acest articol: ADN-ul unui bebelus obtinut cu ovocite donate sau embrioni donati: cine sunt parintii lui

ADN-ul copilului

Fizicul unei persoane este dat de un cod genetic unic. Pentru fiecare caracteristica fizica este responsabila o anumita gena. Totalitatea elementelor care construiesc acest cod se numeste ADN. Cand un ovul este fecundat de un spermatozoid, cele doua ADN-uri unice ale partenerilor se combina. Astfel, rezulta un nou ADN. Practic, codul genetic al viitorului bebelus va contine 50% informatie de la partener si 50% de la donatoarea de ovocite sau 100% ADN de la donatori, in cazul embrionilor donati.

Cu toate acestea, epigenetica arata ca ereditatea este data de mai mult decat o simpla secventa de ADN. De cele mai multe ori, mediul uterin are o mare influenta. Acelasi lucru se intampla si in cazul unei sarcini obtinute cu ovocite donate sau cu embrioni donati. Poti afla de AICI mai multe despre fertilizarea in vitro cu ovocite si embrioni donati.

sursa: medimall.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =