Sarcina fara ovare: cum poti sa devii mama dupa ovariectomie bilaterala

ovariectomie bilaterala

Ovariectomia este procedura chirurgicala prin care se indeparteaza unul sau ambele ovare. In cazul in care este necesara extirparea ambelor ovare, vorbim despre ovariectomie bilaterala. Dupa indepartarea ovarelor, o femeie este diagnosticata cu infertilitate, ceea ce inseamna adoptarea unei conduite terapeutice eficiente pentru a face un copil. Sarcina fara ovare este posibila, va explicam care este solutia.

Tehnologiile de reproducere umana asistata medical, concepute pentru a obtine o sarcina in cazul in care avem un cuplpu infertil, pot face posibila o sarcina chiar si atunci cand este vorba despre o femeie cu ovariectomie bilaterala.

Asezate pe fiecare parte a uterului, ovarele contin ovocite si produc hormoni ce controleaza ciclul menstrual. In cazuri complicate, cu afectiuni grave, poate fi necesara ovariectomia bilaterala, pentru a reda sanatatea unei femei.

Ovariectomia unilaterala sau bilaterala poate fi necesara in caz de:

  • cancer ovarian;
  • abces tubo-ovarian, cand exista un “buzunar” plin cu puroi, ce afecteaza trompa/trompele uterine si unul sau ambele ovare;
  • endometrioza;
  • tumori sau chisturi ovariene necanceroase (benigne);
  • reducere a riscului de cancer ovarian sau cancer de san la femeile cu risc crescut;
  • torsiune ovariana;
  • ca parte a unei operatii de indepartare a uterului.
operatie ovariectomie bilaterala

Potrivit specialistilor, ovariectomia este o procedura relativ sigura. Cu toate acestea, ca orice procedura chirurgicala, poate implica unele riscuri precum:

  • sangerare abundenta;
  • infectie;
  • leziuni ale organelor din apropiere;
  • ruptura unei tumori, raspandirea celulelor potential canceroase;
  • sindromul restului ovarian – atunci cand sunt retinute celule ale ovarelor care continua sa provoace semne si simptome, cum ar fi durerea pelvina, la femeile aflate in premenopauza;
  • instalarea menopauzei;
  • imposibilitatea de a ramane insarcinata pe cale naturala, daca ambele ovare sunt indepartate.

Poti afla mai multe informatii despre extirparea ovarelor in articolul Ovariectomia sau extirparea ovarelor, interventia radicala care iti salveaza viata.

Sarcina fara ovare, posibila cu ajutorul fertilizarii in vitro

Momentul in care o femeie trece prin aceasta interventie poate fi unul traumatizant, cu o necesitate acuta de suport, chiar si de specialitate.

Dupa indepartarea ovarelor, avand diagnostic de infertilitate, cu siguranta este momentul pentru fertilizare in vitro, daca ne dorim un copil. Sunt doua situatii posibile: una in care am recoltat ovocite prin punctie ovariana si conservate ulterior prin criogenare si o alta, in care ovocitele persoanei care doreste sa devina mama nu mai sunt disponibile, uterul femeii poate sustine o sarcina si raspunde pregatirii speciale pentru aceasta. In acest ultim caz, avem nevoie de fertilizare in vitro cu ovocite congelate.

FIV cu ovocite congelate, recuperate anterior ovariectomiei

Congelarea ovocitelor este o solutie potrivita pentru femeile care sufera de o afectiune ce necesita indepartarea unuia sau a ambelor ovare, dar care isi doresc sa devina mame, in viitor.

Solutia propusa de specialistii nostri, pentru a obtine sarcina cu ovariectomie bilaterala este o etapizare clara a procedurilor si a interventiilor, care sa faca posibila sarcina fara ovare.

sarcina ovariectomie bilaterala

Daca rezerva ovariana, despre care puteti citi mai multe aici si starea de sanatate a femeii permit, cu un protocol de stimulare atent construit, se obtin ovocite ce sunt recuperate pentru a fi folosite ulterior in laborator. Obtinerea sarcinii dupa ovariectomie bilaterala, dar cu ovocite congelate recuperate anterior, este asemanatoare cu procedura standard de FIV.

Avantajele congelarii ovocitelor

Congelarea ovocitelor iti ofera sansele de a:

  • putea fi mama biologica a copilului tau chiar si fara ovare;
  • decide cand doresti sa ramai insarcinata;
  • putea sa iti pastrezi fertilitatea chiar daca suferi de o afectiune grava.

Sarcina cu ovariectomie bilaterala: FIV cu ovocite donate

O alta modalitate de a deveni mama in cazul in care nu mai ai ovare este fertilizarea in vitro cu ovocite donate sau, alternativ, cu embrioni donati, daca ne confruntam si cu o infertilitate masculina asociata.

Noutatea momentului in Romania este decontarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate, prin Programul National. Vezi aici in ce conditii poti beneficia de decontare.

sarcina fara ovare

In cazul FIV cu ovocite donate, materialul genetic al partenerului este utilizat pentru fertilizarea ovocitelor donate. Lipsa ovarelor femeii-receptor nu influenteaza embriotransferul si nici probabilitatea de a obtine o sarcina. O femeie fara ovare poate obtine o sarcina cu ovocite donate in aceeasi masura in care o poate face o femeie cu ambele ovare, dar cu o alta cauza pentru care s-a indicat FIV cu ovocite donate. Despre rata de succes, am scris in FIV cu ovocite donate: care sunt sansele de reusita, le ce trebuie sa te astepti inainte de procedura.

Daca aceasta solutie pare potrivita si pentru tine, poti face o programare la una dintre clinicile partenere in acest program: Ana Medical Center, din Ploiesti – 0733 550 055 si Dacia Medical Center, din Bucuresti – 0766 536 553. In plus, ambele unitati medicale pun la dispozitie pachete FIV la un pret avantajos, cu optiuni de finantare, care v-ar usura situatia pentru alegerea unui tratament adecvat pentru a ramane insarcinata.

sursa: eurocareivf.com; mayoclinic.org

2 Responses

  1. Bună ziua, nu pot rămâne insarcinata din cauza ca nu am abele ovare.
    Ma puteți ajuta cu un tratament ?
    Va mulțumesc!
    Astept răspunsul dumneavoastră

    1. Buna ziua. Pentru a va ajuta cu un raspuns cu precizie, sunt necesare: consultatie de infertilitate, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical. Pentru detalii si suport in obtinerea unei sarcini va recomandam sa luati legatura cu unul din partenerii nostri, specializati in tehnicile de reproducere umana asistata medical.
      Veti putea discuta in detaliu despre cazul dvs si veti primi recomandari personalizate si cele mai bune solutii de tratament:
      * Dr. Denisa Nica – Ana Medical Center, Ploieşti, tel. 0733.550.055
      * Dr. Chadi Muheidli – Dacia Medical Center, Bucureşti, tel. 0766.536.55 sau
      Cu Dr. Chadi Muheidli puteti discuta si online, in cadrul unei consultatii video de infertilitate, detalii aici – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × four =