Cuplu necasatorit, sansa de a deveni parinti cu ovocite donate

FIV cu ovocite donate la cuplu necasatorit

Tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite donate se adreseaza oricarui cuplu care nu poate concepe, indiferent de motiv. Fie ca vorbim despre o rezerva ovariana scazuta sau de o calitate slaba a ovocitelor, FIV cu ovocite donate este o optiune medicala neconditionata de statutul civil. Asta inseamna ca FIV cu ovocite donate la cuplu necasatorit este posibil.

Cand se indica FIV cu ovocite donate

Ovocitele donate si, dupa caz, embrionii donati, ii permit unei femei diagnosticate cu infertilitate, sa dea nastere unui copil.

Femeia poate apela la ovocite donate atunci cand are:

  • insuficienta ovariana prematura;
  • rezerva ovariana diminuata – acest lucru inseamna ca ovocitele ramase sunt de slaba calitate;
  • boli genetice care pot fi transmise fatului;
  • un istoric al tratamentelor de fertilizare in vitro cu ovocite proprii care nu au dat rezultate, iar calitatea ovocitelor poate fi cauza esuarii procedurilor.

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate este o procedura frecventa in randul femeilor cu varsta peste 40 de ani care vor sa devina mame. Odata cu varsta, rezerva ovariana incepe sa scada dramatic. Acest proces este ireversibil.

cuplu necasatorit infertilitate
sursa: pixabay.com

FIV cu ovocite donate la cuplu necasatorit – acte necesare

Nu toate tarile au o lege clara privind tratamentele de fertilizare in vitro cu ovocite donate sau embrioni donati. Mai mult decat atat, exista state in care acest tip de proceduri sunt permise doar cuplurilor casatorite.

Grecia este una dintre tarile europene in care legislatia cu privire la procedurile sunt foarte bine reglementate. Acest lucru este valabil si pentru procedura in cauza. Este permis FIV cu ovocite donate la un cuplu necasatorit. La fel si FIV cu sperma donata sau embrioni donati, la femeile singure.

In cazul unui FIV cu ovocite donate la un cuplu necasatorit va fi nevoie de consimtamantul ambilor parteneri, prin act notarial. Partenerul este recunoscut ca fiind tatal legal sau “al doilea parinte”.

tatal legal la ovocite donate
sursa: pixabay.com

Ovocite donate, sansa de a deveni parinti

Cuplurile care se confrunta cu probleme de fertilitate au posibilitatea de a avea un copil cu ajutorul fertilizarii in vitro. In cazul unei probleme de fertilitate feminina ce nu permite folosirea celulelor proprii, ovocitele donate sunt cea mai buna solutie pentru a deveni mama.

In Romania nu este posibila aceasta tehnica cu donator anonim si concomitent cu ovocite proaspete, care in tari precum Grecia, Cehia, Ucraina, se bucura de sanse de reusita foarte mari.

Specialistii nostri aleg sa colaboreze cu clinica Medimall din Atena, unde se folosesc preponderent ovocite proaspete si unde nu exista liste de asteptare.

Rata cumulata de succes a unei astfel de proceduri depaseste 80% in clinicile din Grecia. Cum este posibil acest lucru? Ovocitele donate provin de la femei tinere, cu varsta intre 18 si 35 de ani, testate riguros inainte de donare. Daca vorbim si de tipul de ovocite ales, sansele cresc si mai mult atunci cand se folosesc ovocite proaspete, spun unele studii.

Ce trebuie sa stii inainte de FIV cu ovocite donate la cuplu necasatorit

Foarte multe cupluri, casatorite sau nu, isi pun intrebari despre „cum va arata” copilul lor. Este important de mentionat ca viitorii parinti au posibilitatea sa aleaga o donatoare cu trasaturi asemanatoare mamei, astfel copilul „va mosteni” trasaturile parintilor.

O alta intrebare frecventa este „al cui va fi copilul?”. Desi este un aspect sensibil, din punct de vedere biologic, copilul va fi al partenerului de cuplu si al donatoarei de ovule.

parinti necasatoriti copil fiv
sursa: pixabay.com

Inainte de orice intrebare legata despre aspectele fizice sau biologice, cuplul trebuie sa fie informat despre etapele unei astfel de proceduri si care sunt sansele de reusita.

Dupa hotararea de a apela la ovocite donate, cuplul necasatorit trebuie sa stie ca „capacitatea de a fi parinte nu sta in ADN”. Ne poti intreba cu incredere despre tot ceea ce consideri ca are nevoie de clarificare. Scrie-ne acum si noi iti raspundem cat mai repede!

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 7 =