Fertilizare in vitro – etape pe care trebuie sa le cunoasca orice cuplu

etape fertilizare

Fertilizarea in vitro este o solutie la care apeleaza aproape jumatate dintre cuplurile care se confrunta cu probleme de infertilitate. Inainte de a recurge la o astfel de procedura, exista o serie de etape pe care medicii le explica fiecarui cuplu care va urma o astfel de “interventie”. Astfel, dupa efectuarea analizelor care investigheaza cauza infertilitatii, se stabileste tipul de procedura. In cazul FIV, fertilizare in vitro cu ovocite proprii sau donate. Urmeaza apoi pasii fertilizarii in vitro propriu-zise, pe care ii vom detalia in articol.

Tipul de fertilizare in vitro este recomandat cuplului care se confrunta cu infertilitate de catre medicul specialist in tehnici de reproducere umana asistata, pe baza rezultatelor analizelor si investigatiilor ambilor parteneri. Aceste teste au rolul de a determina care este cauza exacta a infertilitatii si metoda de fertilizare in vitro potrivita fiecarui cuplu.

Sursa foto: pixabay.com

In ceea ce priveste investigatiile, in cazul femeilor, vorbim despre testarea permeabilitatii trompelor uterine, prin histerosonografie ori histerosalpingografie, dar si despre analize de sange, hormonale, cultura si secretii vaginale. In cazul barbatilor, sunt indicate spermograma si spermocultura.

Fertilizare in vitro – etape FIV cu ovocite proprii

In functie de rezerva ovariana a femeii, se poate recurge la fertilizarea in vitro cu ovocite proprii sau la fertilizarea in vitro cu ovocite donate, fie congelate, fie proaspete.

Atunci cand analizele arata ca o femeie are o rezerva ovariana acceptabila, se recomanda fertilizarea in vitro cu ovocite proprii. Exista patru etape importante care trebuie urmate in cazul fertilizarii.

Dupa analize si diagnosticare, pregatirea pentru FIV cu ovocite proprii incepe cu stimularea ovariana. Scopul este de a obtine, cu ajutorul medicatiei, cat mai multe ovule. In momentul in care ovulele ajung la maturitate, urmeaza recoltarea lor. Odata recoltate ovocitele si spermatozoizii, urmeaza fertilizarea lor in laborator si transferul embrionilor obtinuti in uterul pacientei.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in probleme de infertilitate

O procedura FIV clasica este alcatuita din urmatoarele etape:

  • evaluarea medicala
  • stimularea ovariana
  • monitorizarea foliculilor
  • punctia foliculara
  • colectarea si pregatirea spermatozoizilor
  • inseminarea ovocitelor si cultivarea in vitro a embrionilor
  • transferul embrionilor in cavitatea uterina

In Romania, in cazul femeilor cu o rezerva ovariana redusa sau absenta, legislatia permite si fertilizarea in vitro cu ovocite donate, dar necesita aprobare a dosarului de catre Agentia Nationala de Transplant.

Clinicile din strainatate permit efectuarea FIV cu ovocite proaspete, donate sau cu embrioni donati (in cazul in care care fertilizarea nu poate fi facuta cu material genetic de la parteneri).

Cea mai mare rata de succes din Europa pentru procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate este in Grecia.  Rata de succces este de 64% din tratamentele realizate in aceasta tara.

Fertilizare in vitro – etape FIV cu ovocite donate

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate este recomandata femeilor cu varsta de peste 40 de ani, a caror rezerva ovariana este aproape absenta sau cu alte afectiuni ce impiedica folosirea ovocitelor proprii, cum este Sindromul Turner.

Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate se desfasoara cu un ovocit de la o donatoare. Tehnica presupune fertilizarea in laborator a unui ovocit cu sperma partenerului.

FIV in tara sau in strainatate

La fel ca in cazul unei fertilizari in vitro clasice, fertilizarea cu ovocite donate presupune efectuarea unei serii de analize (analize de sange, analize genetice, ecografii) pentru a ne asigura ca nu exista niciun fel de problema medicala care ar putea perturba succesul procedurii.

Analizele sunt indicate atat pentru mama purtatoare, cat si pentru donatoare. Dupa analize, urmeaza pregatirea organismului pentru sarcina.

Spre deosebire de fertilizarea in vitro clasica, in cazul fertilizarii cu ovocite donate, tratamentul stimularii ovariene si al recoltarii ovocitelor se va efectua donatoarei, si nu mamei purtatoare.

In situatia in care se opteaza pentru o clinica din strainatate, aceasta etapa se va efectua in afara tarii.

In cazul primitoarei, tratamentul pentru pregatirea uterului pentru sarcina poate incepe in Romania, chiar daca embriotransferul se va face in alta tara.

Embriotransferul se va realiza dupa aproximativ 5 zile de la donarea de sperma din partea partenerului. Pentru acest pas, este nevoie ca acesta sa se deplaseze la clinica din strainatate.

sursa: pixabay

In cazul in care partenerul are o productie redusa de sperma sau se confrunta cu o motilitate scazuta a spermatozoizilor, se poate apela la injectare intracitoplasmica de spermatozoizi (ICSI).

Rezultatul fertilizarii poate fi aflat dupa doua saptamani de la embriotransfer.

Rata de succes este influentata de mai multi factori. In cazul procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, rata de succes la femei sub 35 de ani este de aproximativ 40%, in timp ce dupa 42 de ani este de 4%.

Dupa 40 de ani, FIV cu ovocite donate are o rata de succes mai mare decat FIV cu ovocite proprii. In acest caz, rata de succes este influentata si de varsta, si de starea de sanatate a donatoarei.

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =