Zile libere pentru FIV, un drept prin lege

zile libere pentru FIV, sursa desiringgod.org

Femeile care isi doresc sa devina mame printr-o procedura de reproducere umana asistata medical au posibilitatea sa-si ia zile libere pentru FIV. La inceputul anului 2019, Guvernul Romaniei a aprobat o ordonanta de urgenta in acest sens.

Zile libere pentru FIV – oficial in Codul muncii

Pe langa concediile acordate conform legii, in fiecare an, angajatele care trec printr-o procedura FIV au dreptul, din acest an, si la zile libere pentru FIV. Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, acordarea unui concediu suplimentar de trei zile pentru angajatele care trec prin fertilizare in vitro. Este vorba de articolul 147, introdus in Legea nr.53/2003 – Codul muncii.

Actul normativ prevede ca acest concediu suplimentar este format din doua parti. Astfel, se da o zi libera la data efectuarii punctiei ovariene. Celelalte doua zile libere sunt acordate incepand cu data efectuarii embriotransferului. Legea prevede ca angajata trebuie sa adauge la cererea de concediu o scrisoare medicala eliberata de medicul specialist care efectueaza procedura. Doar daca aceasta conditie este indeplinita angajatorul este obligat sa respecta noua masura.

sursa foto: flo.health

Indicatie de repaus dupa FIV

Perioada de dinainte si cea de imediat dupa o fertilizare in vitro este, de multe ori, destul de stresanta si obositoare pentru viitoarea mama. Astfel, cele trei zile libere in plus sunt binevenite. Totusi, medicii nu recomanda repausul complet dupa o procedura de fertilizare in vitro.

Procedura FIV nu este in sine dureroasa, insa poate cauza stres sau neliniste femeii care trece prin asta. Este esential ca viitoarea mama sa fie cat mai linistita si relaxata, pentru a se putea bucura pe deplin de aceasta experienta. Nu este nevoie de repaus la pat, femeia poate face activitati usoare, insa trebuie evitat stresul.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Dupa o procedura de fertilizare in vitro trebuie evitate eforturile mari si sporturile care implica asa ceva, cum ar fi aerobic, sarituri, jogging, ridicarea greutatilor. De asemenea, trebuie evitate caldura excesiva, solarul, frigul extrem, alcoolul, alimentatia nesanatoasa, lipsa de somn si fumatul. Activitatile obisnuite, care ii fac placere viitoarei mame, sunt incurajate de catre medicii specialisti.

dr. Chadi Muheidli la TVR 1

Indicatii de respectat in zile libere pentru FIV

Pe langa intelegerea manifestata de angajator, cea a familiei este esentiala. FIV inseamna ca acel cuplu deja a trecut prin stresul de a incerca obtinerea unei sarcini pe cale naturala fara succes.

Drept urmare, cel mai important lucru pe care il poate face familia pentru viitoarea mama este sa o ajute sa indeparteze stresul sau presiunea celor din jur. De asemenea, in aceasta perioada, imediat dupa o procedura FIV, specialistii recomanda inclusiv psihoterapia. Exercitiile de relaxare sau chiar hipnoterapia ar putea ajuta pacienta sa treaca mai usor peste starile de anxietate pe care ar putea sa le aiba inainte de a afla daca a obtinut sarcina.

sursa foto: desiringgod.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − two =