Infertilitate masculina, cel mai bun tratament pentru a avea un copil

infertilitate masculina tratament

Multe cupluri se confrunta cu mai mult de o cauza a infertilitatii. Din acest motiv este esential ca ambii parteneri sa mearga in vizita la un specialist in infertilitate. In mod traditional, infertilitatea a fost considerata o problema o femeilor, insa in o treime din cazurile de infertilitate, problema este a barbatilor. Despre infertilitate masculina si tratament ne vorbeste unul dintre specialistii nostri in reproducere umana asistata, dr. Chadi Muheidli.

Infertilitate masculina, tratament si diagnostic

Diagnosticul de infertilitate masculina poate fi una dintre cele mai grele provocari cu care se poate confrunta un barbat. Din pacate, pentru unii dintre barbati nu se poate face nimic, trebuie doar sa accepte realitatea. Insa, pentru alti barbati, progresele in tratamentele infertilitatii ofera un ajutor real.

Cauzele infertilitatii masculine pot fi greu de diagnosticat. Cel mai frecvent este o problema cu productia de lichid seminal, mai exact prea putin spermatozoizi sau cu motilitatea acestora. Diagnosticul incepe cu un istoric complet si se ajunge la o spermograma si chiar analize de sange.

dr. Chadi Muheidli medic primar obstetrica-ginecologie

Principalele cauze ale infertilitatii masculine

Productia de spermatozoizi sanatosi care sa ajunga la ovul depinde de mai multi factori. Exista probleme care impiedica celulele sa se dezvolte in spermatozoizi sau care ii impiedica sa se deplaseze, chiar si temperatura scrotului poate afecta fertilitatea.

analize inferilitate masculina
sursa: unsplash.com

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine sunt:

 • Probleme ale lichidului seminal. Stilul de viata poate scadea numarul de spermatozoizi. Fumatul, consumul de alcool si administrarea anumitor medicamente, de asemenea, pot reduce numarul spermatozoizilor. Alte cauze ale numarului scazut de spermatozoizi:
  • insuficienta renala;
  • niveluri scazute ale hormonilor din glanda pituitara;
  • bolile copilariei (oreion);
  • probleme hormonale (testosteron scazut).
 • Varicocel. Aceasta afectiune presupune umflarea venelor in scrot. Acest lucru dauneaza cresterii spermatozoizilor blocand drenarea corespunzatoare a sangelui.
 • Ejaculare retrograda. Se intampla atunci cand sperma ajunge in vezica urinara a barbatului, in loc sa iasa afara. Acest lucru se intampla atunci cand nervii si muschii vezicii urinare nu se inchid in timpul orgasmului. Chiar daca lichidul seminal este normal, cu spermatozoizi sanatosi, neajungand la ovul nu poate fecunda, si deci, sarcina nu poate fi obtinuta.
infertilitate masculina subiect tabu

Infertilitate masculina tratament

Atunci cand vorbim despre infertilitate masculina si tratament tinem cont de cauza. 1 din 8 barbati are o problema de fertilitate ce poate fi tratata. In anumite cazuri medicul poate recomanda tratamente de fertilizare in vitro. Aceste tratamente nu vindeca infertilitatea, dar ajuta cuplul sa obtina o sarcina chiar si atunci cand numarul spermatozoizilor este redus.

Multe probleme de fertilitate pot fi tratate cu medicatie, altele cu interventii chirurgicale. Tratamentele includ:

 1. Terapie chirurgicala. De exemplu, varicocelul poate fi corectat chirurgical.
 2. Tratarea infectiilor. Antibioticele pot trata infectii ale aparatului reproductiv masculin, insa nu de fiecare data este tratata si infertilitatea.
 3. Tratamente hormonale. Medicul poate recomanda inlocuirea hormonilor sau a anumitor medicamente in cazul in care infertilitatea este provocata de niveluri ridicate sau mici ale anumitor hormoni.
 4. Tehnici de reproducere umana asistata. Cu ajutorul acestor tehnici, lichidul seminal se obtine fie prin ejaculare normala, extractie chirurgicala sau de la donatori, in functie de alegerea fiecarui pacient. Sperma este introdusa apoi direct in tractul genital feminin, fie este folosita pentru a efectua fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmatica.
infertilitate masculina si sarcina

In cazurile rare in care problemele de fertilitate masculina nu pot fi tratate, impreuna cu partenera puteti lua decizia de a utiliza sperma de la un donator.

Ne poti scrie pentru a obtine sfatul avizat al unui medic specialist inainte de a alege o metoda sau alta. Ai incredere in medicii nostri si fii unul dintre cei care se bucura acum de statutul de tata. Scrie-ne aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =