Tratament pentru a ramane insarcinata: solutia potrivita pentru tine

rezerva ovariana scazuta cum obtin sarcina

Infertilitatea este o boala a sistemului reproducator definita prin incapacitatea de a obtine o sarcina dupa 12 luni de contact sexual neprotejat. Daca o femeie are 35 de ani, trebuie sa se adreseze medicului specialist in infertilitate dupa 6 luni de incercari. Pentru a determina cel mai bun tratament pentru a ramane insarcinata, este esential sa identificam cu exactitate cauza infertilitatii. Totusi, sunt si situatii in care aceasta cauza ramane necunoscuta.

Tipuri de tratament pentru a ramane insarcinata

Atunci cand ne dorim o sarcina, o vizita la medicul ginecolog este indicata indiferent daca incercam de mai multa vreme sau suntem la inceput. Controlul medical va poate indica starea de sanatate, poate detecta potentiale cauze de infertilitate (cum sunt ovarele polichistice) si ii perminte medicului sa indice eventuale suplimente alimentare in preconceptie.

Dr. Denisa Nica, Ana Medical Center Ploiesti

Dupa perioada de incercari pe cale naturala, se poate trece la etapa urmatoare, de investigare a cauzei infertilitatii, dupa situatie. Daca nu exista probleme de ovulatie, se poate alege monitorizarea ei si contactul sexual dirijat.

Contact sexual dirijat (CSD), la ovulatie

Ovulatia poate varia chiar si la femeile cu un ciclu menstrual regulat. La un ciclu de 28 de zile, ovulatia se produce, de regula in ziua 14. Astfel, medicul va recomanda monitorizarea ovulatiei si contactul sexual dirijat. Ovulatia poate fi monitorizata cu:

  • Test de ovulatie din comert. Testele masoara nivelul anumitor hormoni care te ajuta sa identifici mai usor zilele fertile. Se fac acasa si sunt asemanatoare testelor de sarcina.
  • Ecografie transvaginala. Ecografia de monitorizare a ovulatiei este cea mai eficienta metoda si se face in jurul zilei a 12a ciclului menstrual.

CSD creste sansele de fecundare deoarece spermatozoizii intalnesc la timp ovulul. Este perioada de ovulatie in care medicul iti va spune cand sa ai contact cu partenerul si care sunt zilele in care trebuie sa faci pauza.

inseminare uterina
sursa: freepik.com

Inseminarea intrauterina (IUI)

Este o procedura simpla in care spermatozoizii sunt “preparati” si introdusi direct in uter, in perioada in care femeia ovuleaza. Astfel, se asteapta ca sperma sa ajunga direct la ovulul eliberat, obtinand sarcina. Pe cale naturala, spermatozoizii trebuie sa treaca din vagin prin colul uterin si apoi in uter, pana la trompele uterine unde intalnesc ovulul. Despre IUI poti citi mai multe in acest articol.

Fertilizare in vitro, ce trebuie sa stim

Succesul unui tratament pentru a ramane insarcinata depinde de mai multi factori. Varsta femeii si cauza infertilitatii sunt cei mai importanti.

Fertilizarea in vitro este cel mai bun tratament atunci cand vorbim despre urmatoarele cauze de infertilitate:

  • trompe uterine infundate sau deteriorate;
  • infertilitate masculina, inclusiv scaderea numarului de spermatozoizi sau probleme cu motilitatea acestora;
  • probleme de ovulatie sau insuficienta ovariana prematura;
  • probleme genetice;
  • infertilitate din cauze necunoscute.
fertilizare in vitro cu ovocite donate
sursa: freepik.com

Uneori, FIV este oferit ca tratament primar pentru femeile de 40 de ani, atunci cand rezerva ovariana este scazuta, iar calitatea ovocitelor este slaba.

Fertilizare in vitro cu ovocite proprii

FIV cu ovocite proprii se indica atunci cand exista o patologie tubara ceea ce face dificila fertilizarea ovulului si deplasarea embrionului catre uter.

Inainte de procedura de fertilizare in vitro cu ovocite si sperma proprii, tu si partenerul tau veti trece printr-o serie de analize medicale:

  • Testarea rezervei ovariene. Pentru a determina cantitatea si calitatea ovocitelor. AMH si FSH sunt cele mai frecvente teste pentru a investiga rezerva ovariana.
  • Analiza spermei (spermograma). Daca nu a fost facuta ca parte a evaluarii initiale a fertilitatii, se va indica inainte de inceperea pregatirii pentru FIV.
  • Screening pentru boli infectioase. Ambii parteneri vor fi testati inclusiv pentru HIV.
  • Examen uterin. Medicul va examina cavitatea uterina, iar acest lucru ar putea implica o histerosonografie sau o histeroscopie. Fertilizarea in vitro include mai multe etape, cum ar fi:
    • Stimularea ovariana
    • Extragerea ovulelor
    • Pregatirea probei de sperma
    • Fertilizarea in laborator a ovulelor
    • Transferul embrionilor
tratament pentru a ramane insarcinata
sursa: freepik.com

Un ciclu FIV poate dura aproximativ trei saptamani, iar uneori este nevoie de mai multe cicluri pentru a obtine sarcina.

Ovocite donate, cel mai bun tratament pentru a ramane insarcinata dupa 40 de ani

FIV cu ovocite donate este o procedura care in Romania necesita acordul Agentiei Nationale de Transplant. Poate fi cel mai bun tratament pentru a ramane insarcinata in cazul unei rezerve ovariene diminuate sau o insuficienta ovariana prematura.

FIV cu ovocite donate se poate realiza cu materialul genetic al partenerului. De asemenea, se recomanda femeilor care sufera de Sindrom Turner, eliminand riscul de a transmite boala catre fat.

Specialistii nostri in reproducere umana asistata colaboreaza cu Medimall, clinica din Atena a carei rata cumulata de succes depaseste 80% pentru procedurile de fertilizare in vitro. Cum se explica rata de succes si la cate proceduri se face referire, explicam aici.

mama purtatoare
sursa: freepik.com

Mama purtatoare

Procedura de mama surogat este interzisa in Romania. Mama purtatoare este femeia care accepta sa poarte si sa nasca un copil pentru cuplurile in care partenera nu poate purta sarcina. Mama surogat va ramane insarcinata prin procedurile de fertilizare in vitro. Embrionul transferat apartine cuplului. Acest lucru inseamna ca femeia purtatoare nu va fi inrudita genetic cu fatul.

Procedura este permisa in Grecia, insa exista anumite conditii pe care cuplurile infertile trebuie sa le indeplineasca.

In clinicile noastre, ai acces la toata gama de proceduri necesare in obtinerea unei sarcini, de la o pregatire constiincioasa, pana la investigatiile necesare in procedura cu mama surogat. Daca vrei sa afli mai multe, ne poti scrie chiar acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =