Infertilitatea masculina: un tabu inutil

infertilitate masculina
Am spus deseori ca multe persoane inca mai cred ca problema infertilitatii este “strict feminina”. Totusi, in 50% din aceste cazuri este implicat si partenerul de sex masculin, cifra fiind tot mai des intalnita in societatile moderne, cu un grad ridicat de civilizatie, de stres si de poluare. Atunci cand se realizeaza teste de fertilitate, atat femeile, cat si barbatii trebuie testati.

Chiar daca barbatul evita acest test, simtindu-se oarecum jenat de procedura in sine, el trebuie facut pentru a scuti partenera de un lung sir de investigatii complexe si costisitoare.

 

Testarea infertilitatii masculine

Un prim pas pentru a afla care este cauza intarzierii aparitiei unei sarcini pe cale naturala este prezentarea la medicul ginecolog, in cuplu, nu fiecare de unul singur sau, mai grav, si mai nepotrivit, doar femeia. Altfel, daca barbatul refuza, il putem indruma catre un urolog. Dupa examenul clinic, medicul va va recomanda cel mai probabil o spermograma (analiza a spermei), ce va arata calitatea si cantitatea spermatozoizilor din sperma. Produsul bilogic va fi recoltat intr-o incapere aflata in apropierea cabinetului, pentru ca este important ca analiza sa fie facuta rapid imediat dupa recoltare.

Daca prima spermatograma se afla in parametrii normali, urologul poate cere o a doua spermatograma pentru confirmarea rezultatelor primei analize. Aceste doua rezultate arata ca barbatul nu are probleme cu fertilitatea. Prin urmare, daca nu ati vizitat un medic urolog, ar fi cazul sa va programati la un cabinet sau sa va insotiti partenera la medicul ginecolog. De regula, in clinicile specializate in probleme de fertilitate, exista optiunea de a realiza si spermograma partenerului.

Rezultatele spermogramei. Exista o serie de tulburari ce pot reiesi in urma spermatogramei:

 • azoospermia – lipsa spermatozoizilor;
 • oligospermia – numar de spermatozoizi mult mai mic decat numarul normal;
 • astenospermia – probleme care apar din cauza mobilitatii (capacitatea de deplasare) a spermatozoizilor;
 • teratospermia – probleme care apar din cauza morfologiei si a structurii spermatozoizilor.

 

Cauze si factori de risc

Barbatii sunt supusi unor cauze interne si externe. Dintre cele interne, reamintim:

 • boli cu transmitere sexuala – infectiile genitale cum ar fi Chlamydia si Gonoreea pot reprezenta cauze ale infertilitatii masculine;
 • ejacularea retrograda – spermatozoizii nu sunt ejaculati in afara penisului, ci ajung in vezica urinara;
 • boli genetice – desi sunt rare, boli asemeni fribrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale, pot cauza infertilitatea;
 • afectiuni autoimune – sistemul imunitar poate ataca spermatozoizii, considerandu-i virusuri;
 • dereglari hormonale – apar anumite tulburari la nivelul tiroidei si hipofizei ce pot determina infertilitatea;
 • varicocelul – reprezinta dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sangvin normal;

Factori de risc. Exista si alti factori ce pot cauza infertilitatea la barbati, cum ar fi:

 • stresul;
 • obezitatea;
 • consumul de alcool,droguri si tutun;
 • efortul fizic excesiv.

Tratament. Tratamentul infertilitatii masculine se elibereaza de catre medic, in functie de cauza ei. Daca numarul spermatozoizilor este scazut, atunci se recomanda o rarire a contactelor sexuale, cu scopul de a creste procentul de spermatozoizi in sperma. Alaturi de acest tratament, trebuie luate anumite vitamine. Studiile au aratat ca, prin administrarea unui combinatii intre acid folic si zinc, are loc o crestere a numarului de spermatozoizi, si totodata o calitate a spermei superioara.

In cazul in care barbatul sufera o infertilitate usoara, se poate aplica o inseminare artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata.

sursa: daciamedicalcenter.ro

sursa foto: mederen.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *