Teste pentru diagnosticarea infertilitatii feminine

slide-1

Consultul de infertilitate este destul de dificil pentru multe femei. Inspira teama. Si totusi, desi nu este cea mai dorita vizita medicala pentru o femeie, este extrem de importanta in obtinerea unei sarcini. De ce? Pentru ca viata reproductiva a femeii este limitata si trebuie sa avem grija, atunci cand suspectam o problema, sa nu ne punem visul in pericol. Despre investigatiile care se fac pentru a depista eventualele probleme de fertilitate feminina, mai jos.

La prima discutie ne vom axa pe istoricul medical. E important sa stim daca exista deja anumite probleme de sanatate, pentru a ne indrepta atentia intr-o anumita directie. Daca nu este cazul, atunci vom urma protocolul standard. Vom incepe cu un consult ginecologic si o ecografie transvaginala, pentru a vedea starea organelor genitale interne, si vom continua cu analizele de secretie, culturile din col si examenul Babes-Papanicolau. Ele sunt primele care ne anunta daca e sau nu o problema vizibila.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Nu de putine ori se intampla insa ca toate aceste analize sa iasa bine si totusi sarcina sa nu apara. Asa ca investigatiile devin mai amanuntite.

Facem dozarile hormonale, sa vedem cum functioneaza ovarul si, mai ales, care este rezerva ovariana. Ne nastem cu un numar fix de ovocite, care nu creste niciodata, doar scade, odata cu varsta. Sunt si cazuri, insa, cand aceasta se termina prematur, nu doar din cauza inaintarii in varsta, ci din cauza unei insuficiente ovariene.

dr. Denisa Nica

 

Cel mai adesea, insa, sarcina intarzie sa apara din cauza unor probleme ale trompelor uterine.

Trompele infundate sunt, intr-adevar, cea mai des intalnita cauza de infertilitate feminina. O simpla raceala sau o interventie chirurgicala poate bloca sau infunda trompele fara sa stim. Pentru a vedea daca trompele uterine sunt permeabile, adica daca permit ovocitului fecundat sa migreze spre uter, pentru a se fixa si dezvolta, este nevoie de o investigatie imagistica, de tipul histerosonografiei sau histerosalpingografiei. Ambele analize se realizeaza cu substanta de contrast, pentru a depista eventuale defecte de umplere, care indica o trompa infundata sau existenta unui polip. In cazul histerosonografiei, vorbim despre o investigatie facuta sub ghidaj ecografic, in vreme ce la histerosalpingografie obtinem imagini radiologice.

dr. Denisa Nica

In functie de problemele descoperite – trompe infundate, endometrioza, chisturi ovariene, polipi uterini etc., investigatiile pot continua cu o laparoscopie sau o histeroscopie, sub anestezie, interventii minim invazive ce au ca scop atat explorarea organelor genitale interne, cat si rezolvarea acestor probleme, pentru a facilita obtinerea unei sarcini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 13 =