Cauzele Infertilitatii Feminine

Infertilitate feminina
In cazul femeilor, infertilitatea este una complexa si este determinata, in general, dupa o serie de analize si teste amanuntite. Prin urmare, un numar destul de mare de factori pot perturba acest proces. Care sunt cauzele, iata: 

  1. Tulburari de Ovulatie
  2. Sindromul Ovarelor Polichistice
  3. Disfunctia Hipotalamica
  4. Insuficienta Ovariana Prematura
  5. Prolactina in exces
  6. Probleme ale Trompelor Uterine: infertilitate tubara
  7. Endometrioza
  8. Cauze Uterine ori Cervicale
  9. Inflamarea Uterului/Leziuni Endometriozice

Tulburari ale ovulatiei

Tulburarile de ovulatie sunt traduse printr-o serie de comportamente: fie ovulezei rar, fie deloc. Astfel se explica infertilitatea la aproximativ 1 din 4 cupluri. Probleme legate de reglarea hormonului de reproducere de catre hypotalamus sau de catre glanda pituitara, sau probleme la nivelul ovarelor, pot provoca tulburari ale ovulatiei.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice poate provoca un dezechilibru hormonal ce poate afecta ovulatia. SOPC este asociat cu rezistenta la insulina si obezitate, cresterea anormala a parului pe fata si corp, si acnee. Este cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine. In functie de regiune, femeile pot avea SOPC in proportie de 30 pana la 60%. 

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]

Disfunctie hipotalamica

Doi hormoni produsi de glanda pituitara sunt responsabili pentru stimularea ovulatie in fiecare luna – hormonul de stimulare foliculara (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Stresul psihic sau emotional, o greutate corporala foarte mare sau foarte mica, o recenta crestere sau pierdere in greutate, pot deregla producerea acestor hormoni si pot afecta ovulatia.

Insuficienta ovariana prematura

Aceasta tulburare este cauzata de un raspuns autoimun sau de pierderea prematura a ovulelor (din cauza chimioterapiei sau a geneticii). Ovarul nu mai produce ovule si scade producutia de estrogen la femeile cu o varsta sub 40 de ani.

Exces de prolactina

Glanda pituitara poate determina producerea in exces a prolactinei (hiperprolactinemie), care reduce producerea estrogenul si poate duce la infertilitate. Problemele glandei pituitare pot fi cauzate si de medicatia luata pentru o alta problema de sanatate.

Infertilitatea de natura tubara

Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine impiedica sperma sa ajunga la ovul sau impiedica ovulul fertilizat sa ajunga in uter. Cauzele deteriorarii si blocarii trompelor uterine pot fi:

  • boala inflamatorie pelvina;
  • o infectie a uterului sau a trompelor uterine cauzata de chlamydia, gonoree sau alta boala cu transmitere sexuala.

 

Endometrioza

Endometrioza apare atunci cand tesutul ce captuseste cavitatea uterina creste in alte parti. Aceasta crestere a tesutului extra si indepartarea chirurgicala a lui pot provoca cicatrici care blocheaza trompele uterine si impiedica intalnirea ovulului cu spermatozoizii.

Endometrioza poate afecta si mucoasa uterina, impiedicand implantarea ovulului fertilizat. Aceasta situatie pare sa afecteze fertilitatea si in moduri indirecte, prin deterioararea spermei sau ovulelor.

Cauze uterine sau cervicale

Mai multe cauze uterine sau cervicale afecteaza fertilitatea prin intreruperea implantarii sau cresterea probabilitatii de avort spontan.
Tumorile sau polipii benigni (fibroame sau miome) sunt afectiuni des intalnite ale uterului. Unele pot bloca trompele uterine sau pot intrerupe implantarea, afectand fertilitatea. In orice caz, multe dintre femeile care au fibrom uterin sau polipi pot ramane insarcinate.

Inflamatia uterului

Leziunile endometriozice si inflamatia uterului pot intrerupe implantarea. Anomaliile uterului prezente de la nastere, precum forma neobisnuita a uterului, pot pune probleme atunci cand se doreste o sarcina. Stenoza cervicala, o ingustare a colului uterin, poate fi cauzata de o malformatie mostenita sau de o deterioare a colului uterin.

Infertilitate din cauze necunoscute

Uneori, cauzele infertilitatii nu sunt descoperite. O combinatie a mai multor factori minori, la ambii parteneri, ar putea provoca o infertilitate inexplicabila. Desi este frustant sa nu ai un raspuns clar, aceasta situatie poate fi corectata de la sine, in timp. In acest caz, tratamentul de fertilitate nu ar trebui intarziat.

Factori de risc

Anumiti factori pot avea un risc ridicat de infertilitate, cum ar fi:

  • Varsta. Cantitatea si calitatea ovulelor incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta. In jurul varstei de 30 de ani, rata foliculilor incepe sa scada, rezultand o calitate mai slaba si o cantitate mai mica de ovule. Asta face conceperea foarte dificila si sporeste riscul de avort spontan.
  • Fumatul. Pe langa deteriorarea colului si a trompelor uterine, fumatul creste riscul de avort spontan sau de sarcina extrauterina. Este cunoscut si faptul ca fumatul poate duce la o imbatranire prematura a ovarelor si la epuizarea rezervelor ovariene. Fumatul trebuie oprit inainte de inceperea tratamentului de fertilitate.
  • Greutatea. O greutate foarte mare sau una foarte mica poate afecta ovulatia. Atingerea unui indice sanatos de masa corporala poate creste frecventa ovulatiei si totodata, sansele de a ramane insarcinata.
  • Istoricul sexual. Bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, pot afecta trompele uterine. Sexul neprotejat cu mai multi parteneri creste riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala, care mai tarziu poate duce la infertilitate.
  • Alcoolul. Pastrati un consum moderat de alcool, nu mai mult de o bautura alcoolica pe zi.

Prevenire

Daca esti o femeie care isi doreste sa ramana insarcinata in curand sau pe viitor, poti sa iti imbunatatesti sansele de a avea o fertilitate normala daca:

  • iti pastrezi o greutate normala. Femeile supraponderale sau subponderale prezinta un risc crescut de tulburari ale ovulatiei. Daca ai nevoie sa pierzi in greutate, fa exercitii moderate. Un antrenament intens si cu o durata mai mare de 5 ore sunt asociate cu o scadere a ovulatiei.
  • nu mai fumezi. Fumatul are multiple efecte negative asupra fertilitatii, pe langa cele asupra sanatatii dumneavoastra si a fatului. Daca doriti sa ramaneti insarcinata, renuntati la fumat.
  • eviti consumul de alcool. Consumul in exces poate poate scadea fertilitatea. In plus, orice consum de alcool pe perioada sarcinii poate afecta sanatatea fatului.
  • reduci stresul. Unele studii au aratat ca cuplurile care se confrunta cu stresul psihologic au rezultate mai slabe in tratamentul de fertilitate.
  • limitezi cofeina. Studiile arata ca limitarea cofeinei la mai putin de 200 mg pe zi, nu ar ar trebui sa afecteze capacitatea de a ramane insarcinata.
sursa: pinterest.com

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 3 =