Cauzele Infertilitatii Masculine

infertilitate masculina 2
Fertilitatea masculina este un proces complex. Pentru a o lasa insarcinata pe partenera, trebuie sa se indeplineasca o serie de aspecte:

  • Sperma produsa trebuie sa fie sanatoasa. Initial, asta implica o formare si o crestere sanatoasa a aparatului reproductiv masculin in perioada pubertatii.
  • Cel putin unul dintre testicule trebuie sa functioneze corect, iar corpul sa produca testosteron si alti hormoni pentru a declansa si a mentine producerea spermei.
  • Spermatozoizii trebuie sa ajunga in materialul seminal. Odata produsi spermatozoizii in testicule, acestia vor calatori printr-un canal subtire, unde se vor amesteca cu subtanta seminala si vor fi ejaculati prin penis.

Trebuie sa existe un numar suficient de spermatozoizi in substanta seminala. Daca numarul este scazut, scad sansele ca unul dintre spermatozoizi sa fertilizeze ovulul partenerei. Un numar scazut inseamna mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal sau mai putin de 39 de milioane per ejaculare.

Cauze medicale. Varicocelul.

Problemele legate de fertilitatea masculina pot fi cauzate de o serie de probleme de sanatate sau tratamente medicale. Unele dintre ele este varicocelul. Acesta reprezinta o dilatatie varicoasa a venelor cordonului spermatic. Este cea mai frecventa cauza reversibila a infertilitatii masculine. Chiar daca motivul exact pentru care varicocelul cauzeaza infertilitate este necunoscut, poate fi legat de temperatura neregulata a testiculelor. Varicocelul deterioreaza calitatea spermei. Tratarea lui poate creste numarul si calitatea spermatozoizilor si poate avea rezultate favorabile atunci cand se foloseste o tehnica de reproducere umana asistata – fertilizare in vitro (FIV).

Infectiile

Unele infectii pot intrerupe productia de spermatozoizi sau pot afecta calitatea acestora, ori pot provoca leziuni ce blocheaza transportarea spermei. Acestea includ inflamatii ale epididimului (epididimita) sau ale testiculelor (orhita) si unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau HIV. Desi unele infectii pot duce la afectarea permanenta a testiculelor, de foarte multe ori acestea pot fi tratate.

Probleme de ejaculare

Ejacularea retrograda apare atunci cand, in timpul orgasmului, sperma – in loc sa fie expulzata in afara penisului, ajunge in vezica urinara. Diferite probleme de sanatate pot cauza ejacularea retrograda, cum ar fi diabet, leziuni spinale, anumite medicamente, interventii la vezica urinara, prostata sau uretra. Unii barbati cu leziuni ale maduvei spinarii nu pot ejacula materialul seminal, chiar daca inca produc spermatozoizi. In foarte multe cazuri, spermatozoizii pot fi folositi in tehnici de reproducere umana asistata.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]

Anticorpi antispermatici

Anticorpii anti-sperma sunt sunt celule ale sistemului imunitar care identifica gresit spermatozoizii ca fiind intrusi daunatori si pe care incearca sa ii elimine.

Tumorile – maligne si benigne

Cancerul si tumorile non-maligne pot afecta direct organele reproductive masculine, prin glandele care elibereaza hormonul de reproducere, cum ar fi glanda pituitara, sau prin mijloace necunoscute. In unele cazuri, operatia, radiatiile si chimioterapia folosita pt vindecarea tumorilor, pot afecta fertilitatea masculina.

Testicul necoborat in scrot

La anumiti barbati, in timpul dezvoltarii fetale, unul sau chiar ambele testicule nu ajung la pozitia finala in scrot.

Dezechilibru hormonal

Infertilitatea poate rezulta din afectiuni ale testiculelor sau dintr-o anomalie care afecteaza alt sistem hormonal – cum ar fi hipotalamusul, hipofiza, tiroida si glandele suprarenale. Un nivel scazut de testosteron (hipogonadism masculin) sau alte probleme hormonale au o serie de posibile cauze fundamentale.

Defecte ale canalelor ce transporta spermatozoizi

Multe canale diferite transporta sperma. Ele se pot bloca dintr-o varietate de motive, inclusiv leziuni aparute in urma unor interventii chirurgicale, infectii anterioare, traume sau dezvoltare anormala, cum ar fi fibroza chistica sau conditii de mostenire genetica. Blocajele pot aparea la orice nivel, inclusiv la nivelul testiculului, in tuburile care dreneaza testiculele, in epididim, in canalul deferent, in apropierea canalului ejaculator sau in uretra.

Defecte cromozomiale

Boli genetice cum ar fi sindromul Klinefelter – in care un barbat s-a nascut cu doi cromozimi X si un singur cromozom Y (in loc de un cromozom X si un cromozom Y) – provoaca o dezvoltara anormala a organelor masculine de reproducere.

Probleme ale actului sexual

Acestea includ dificultatile de a avea sau de a mentine o erectie suficenta pentru un act sexual (disfunctie erectila), ejacularea precoce, contactul sexual dureros si anomalii cum ar fi deschiderea uretrei sub penis (hipospadias), probleme psihologice sau de cuplu care pot afecta actul sexual.

Boala celiaca

O tulburare digestiva provocata de intoleranta la gluten, boala celica poate provoca infertilitate masculina. Fertilitatea poate fi imbunatatita dupa respectarea unei diete fara gluten.

Anumite medicamente

Terapia de inlocuire a testosteronului, utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti, tratamentul impotriva cancerului (chimioterapie), medicamentele antifungice, medicamentele pentru tratarea ulcerului si alte medicamente pot afecta producerea spermatozoizilor si pot scadea fertilitatea.

Interventii chirurgicale anterioare

Anumite operatii pot impiedica ejacularea spermatozoizilor, cum ar vasectomia, operatia de corectare a herniei inghinale, operatia testiculara sau scrotala, operatia de prostata si interventiile chirurgicale pentru cancerul testicular si rectal. In cele mai multe cazuri, aceste operatii sunt efectuate fie pentru inversa aceste blocaje, fie pentru a colecta sperma direct din epididim si testicule.

Cauze de mediu

Expunerea indelungata la anumiti factori de mediu, cum ar fi caldura, substantele toxice si chimice, pot reduce productia de spermatozoizi sau functionalitatea lor. Cauze specifice:

  • Produse chimice industriale. Expunerea indelungata la benzen, toluen, xilen, pesticide, ierbicide, solventi organici, vopseluri si plumb pot contribui la o productie scazuta de spermatozoizi.
  • Metale grele. Expunerea la plumb sau alte metale grele pot duce la infertilitate.
  • Radiatii sau raze X. Expunerea la radiatii poate reduce cantitatea de sperma, chiar daca de cele mai multe, aceasta poate reveni la normal. Dozele mari de radiatii pot afecta definitiv productia de sperma.
  • Supraincalzirea testiculelor. Temperaturile ridicate afecteaza cantitatea de spermatozoizi produsa, dar si calitatea lor. Desi studiile nu sunt foarte clare, folosirea saunei si a bailor fierbinti pot afecta temporar cantitatea de spermatozoizi produsa.

Alte cauze

Sederea prelungita, imbracamintea stransa si statul indelungat la calculator pot creste temperatura din scrot si pot afecta usor cantitatea de sperma produsa.

Alte cauze ale infertilitatii masculine sunt:

  • Consumul de droguri. Steroizii anabolizanti consumati pentru cresterea masei musculare pot determina micsorarea testiculelor si pot scadea cantitatea de spermatozizi. Consumul de cocaina si/sau marijuana pot reduce temporar cantitatea si calitatea spermei.
  • Consumul de alcool. Poate reduce nivelul de testosteron, poate provoca disfunctii erectile si poate reduce productia de spermatozoizi. Bolile de ficat cauzate de consumul de alcool in exces pot duce la infertilitate.
  • Fumatul. Barbatii care fumeaza produc un numar mai mic de spermatozoizi decat cei care nu fumeaza. Fumatul pasiv poate afecta fertilitatea masculina.
  • Stresul emotional. Poate interactiona cu anumiti hormoni necesari producerii de spermatozoizi. Stresul sever sau prelungit, inclusiv problemele de fertilitate, poate afecta numarul de spermatozoizi.
  • Greutatea. Obezitatea poate afecta fertilitatea in mai multe feluri, fie avand un impact direct asupra spermatozoizilor, fie cauzand dereglari hormonale ce reduc fertilitatea.

Anumite activitati cum ar fi sudura, ori activitati care implica o sedere prelungita – precum conducerea camioanelor, pot fi asociate cu un risc de infertilitate. Totusi, parerile privind acest aspect sunt impartite.

Factori de risc. Complicatii.

Factorii de risc asociati infertilitatii masculine sunt:

  • fumatul
  • consumul de alcool
  • consumul de droguri
  • obezitatea
  • infectii anterioare sau prezente
  • expunerea la substante toxice
  • supraincalzirea testiculelor
  • traume ale testiculelor
  • vasectomia sau operatii pelvine
  • testiculul necoborat
  • nasterea cu o tulburare de fertilitate sau un istoric familial cu boli de fertilitate
  • anumite afectiuni medicale, inclusiv tumori sau boli cronice precum siclemia (boala celulelor secera)
  • anumite medicamente sau tratamente medicale precum operatiile si radiatiille folosite pentru tratarea cancerului

Preventie

Multe tipuri de infertilitate masculina nu pot fi prevenite. Totusi, se pot evita anumite cauze cunoscute de infertilitate masculina.

  • Nu fumati.
  • Limitati consumul de alcool.
  • Nu consumati droguri.
  • Pastrati o greutate corporala normala.
  • Nu apelati la operatia de vasectomie.
  • Evitati lucrurile care pot duce la o crestere a temperaturii testiculelor.
  • Reduceti stresul.
  • Evitati expunerea la pesticide, substante toxice si alte metale grele.
sursa foto: health.10ztalk.com

sursa: mayoclinic.org

14 Responses

  1. Buna as vrea sa va întreb pt ca am si eu o problema adica mai bine zis penisul meu elimina singur un lichid cleios necontrolat.Ce poate fi ?As dori sa ma sunați fără jenă la nr meu 074445r142.Dar nu permanent doar in anumite ocazi aceasta ducând la lipsa erectie a penisului,mai zis nu se mai întărește. Care ar fi problema si ce tratament ar trebui să iau?Dar va rog frumos sa ma sunați urgent. Multumesc.

    1. Buna ziua. Clinicile cu care colaboram ofera servicii de fertilizare in vitro cu ovocite donate, implicit embrioni donati, cuprinzand sfera de infertilitate masculina. Pentru problema descrisa de dumneavoastra va sfatuim sa apelati la un medic urolog/androlog. Multa sanatate.

  2. Pingback: URL
  3. Pingback: buy dumps cc
  4. Pingback: Dark0de Link
  5. Pingback: ambbet365
  6. Pingback: elojob
  7. Pingback: FFL Dealers
  8. Pingback: check here
  9. Pingback: Energy Plans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 12 =