Obezitate si infertilitate: au legatura?

obezitate si infertilitate

Greutatea are o influenta evidenta in viata noastra de zi cu zi. Nu de putine ori, ea are un rol definitoriu si chiar este vitala in anumite situatii. Fie ca vorbim despre femei sau despre barbati, greutatea partenerilor influenteaza sansele unui cuplu de a concepe un copil atat pe cale naturala, cat si prin tehnicile de reproducere umana, cum este fertilizarea in vitro. Nu doar o greutate prea mare influenteaza probabilitatea de a obtine o sarcina. Probleme ridica si scaderea. Sigur ca, de cele mai multe ori, suntem tentati sa facem legatura intre obezitate si infertilitate.

In cazul cuplurilor cu probleme de greutate se remarca adesea alterarea calitatii spermei, aparitia disfunctiilor erectile, reducerea frecventei ovulatiei. Pana si raspunsul in ceea ce priveste optiunile de fertilizare sunt influentate negativ de o greutate anormala.

Unele studii arata ca 12% din cazurile de infertilitate primara sunt cauzate de obezitate.

Obezitate si infertilitate

In cazul femeilor, greutatea prea mare sau prea mica poate genera un dezechilibru hormonal prin excesul sau carenta de estrogen de la nivelul ovarelor.

Estrogenul este secretat in primul rand de ovare. Insa, mai mult de 30% din cantitatea de estrogen din organism este produsa de celulele adipoase.

In cazul cresterii in greutate, celulele adipoase suplimentare produc o cantitate mai mare de estrogen, care impiedica ovulatiile regulate si chiar le inhiba. Astfel, femeile cu un indice de masa corporala intre 35 si 40 au cu pana la 40% mai putine sanse sa conceapa un copil, comparativ cu cele care un IMC (indice de masa corporala) de 29, de exemplu.

INFO: Indicele de masa corporala se calculeaza dupa formula: greutatea (kg)/inaltime (m)2.

Dezechilibrele nivelului de estrogen determina rezistenta la insulina, care cauzeaza anovulatie. Statisticile arata ca problemele de reproducere corelate cu anovulatie sunt cu pana la 30% mai frecvente in cazul femeilor cu indice de masa corporala (IMC) peste limita normala de 25.

Cuplurile  cu probleme de greutate si de infertilitate si care isi pun sperante in procedurile de reproducere asistata sunt sfatuite sa incerce sa renunte la cel putin 10% din greutatea corporala.

sursa: Dacia Medical Center

Greutatea mare este responsabila pentru o rata mai mica de succes a tratamentelor de  reproducere asistata.

Acelasi lucru este valabil si in cazul fertilizarii in vitro cu ovocite donate, singura solutie pentru varianta in care rezerva ovariana este scazuta sau calitatea ovocitelor este slaba.

Greutatea si FIV

In ceea ce priveste FIV, riscul de aparitie a complicatiilor este mult mai mare, asigurarea anesteziei este mai dificila, vizibilitatea ovarelor si a uterului la ecografie este mai redusa.

In plus, obezitatea nu afecteaza doar productia de ovule, ci are efecte si asupra endometrului, unde este implantat ovulul fertilizat.

Unul dintre primele tratamente pentru infertilitate consta in scaderea ponderala, acolo unde este cazul. Le recomand deseori pacientelor mele sa incerce sa slabeasca si apoi sa obtinem sarcina. Sigur ca le explic legatura dintre obezitate si infertilitate. S-a intamplat sa nu avem o cauza evidenta a infertilitatii si totusi sa nu avem sarcina. Pacientele au ales sa scada in greutate si sarcina a aparut.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

FIV si greutate barbat

Desi se vorbeste mai putin despre influenta greutatii partii masculine asupra FIV, aceasta exista. Concentratia spermatozoizilor scade, la fel si mobilitatea progresiva in cazul barbatilor cu obezitate morbida, dupa cum a aratat primul studiu care a determinat efectele obezitatii paterne asupra dezvoltarii embrionare si a rezultatului FIV, aparut in publicatia “Fertility and Sterility”.
La fel ca in cazul femeilor, sansele de reusita ale FIV scad cu 30% daca partenerul sufera de obezitate morbida.

Riscurile obezitatii asupra sarcinii

Obezitatea in timpul sarcinii creste riscul de hipertensiune, diabet gestational, preeclampsie, in cazul mamei, de nastere prematura, avort spontan, malformatii congenitale ale fatului.

sursa foto:  yourfertility.org.au 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + one =