Ovocite congelate si embrioni congelati

ovocite congelate

Tehnica de ovocite congelate presupune folosirea unei proceduri extrem de sensibile. Ovocitul este cea mai mare celula din corpul uman, deci contine si o cantitate importanta de apa. Acest lucru poate duce la deteriorarea ovocitului prin criogenare. In acelasi timp, congelarea embrionilor este o procedura tot mai populara printre cuplurile care doresc sa aiba un copil prin fertilizare in vitro.

Ovocite congelate. Procesul de vitrificare

Cea mai eficienta metoda de a conserva ovocite este vitrificarea. La aceasta metoda apeleaza, de cele mai multe ori, femeile care doresc sa pastreze posibilitatea de a avea propriii copii la un moment dat. Pe masura ce inainteaza in varsta, capacitatea unei femei de a produce ovocite de calitate scade, deci scad si sansele de a ramane insarcinata. De asemenea, femeile care trec prin tratamente care pot provoca infertilitate aleg sa-si conserve ovocitele. Procedura presupune stimulare ovariana si apoi punctie ovariana, respectiv extragerea ovocitelor. Acestea sunt apoi criogenate prin vitrificare si pastrate in conditii speciale pana la folosire sau distrugere.

Ovocite congelate: riscuri

In ciuda metodelor tot mai moderne si eficiente in conservarea ovocitelor, nu exista garantia ca toate vor duce la o sarcina in momentul decongelarii. Congelarea poate provoca aparitia unor cristale de gheata in interiorul celulei, ceea ce duce la deteriorarea acesteia. In acelasi timp, fertilizarea ovocitului poate fi afectata si de intarirea stratului exterior, prin congelare. Metoda vitrificarii presupune congelarea rapida a ovocitelor si este o tehnica folosita cu succes in ultimii ani, preferata in locul congelarii lente. Conform studiilor, vitrificarea nu afecteaza nasterea si nici nu creste riscul de defecte congenitale la copil.

Tehnicile noi sunt de mare ajutor in conservarea ovocitelor sau a embrionilor pentru o viitoare fertilizare in vitro. Astfel, cuplurile care, din diverse motive, aleg sa amane obtinerea unei sarcini, au optiunea de a congela material genetic in acest sens. De asemenea, la ovocite sau embrioni conservati proveniti de la donatori pot apela cuplurile care se lupta cu infertilitatea.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Embrioni congelati

Procedura prin care se congeleaza direct embrioni este folosita in lume de peste 30 de ani. Se apeleaza la congelarea embrionilor atunci cand se obtin mai multi, dar nu se transfera decat un numar limitat. Cei care raman de obicei sunt congelati in vederea obtinerii unei sarcini in viitor. Avantajul fata de ovocite congelate este faptul ca embrionul este un ovocit deja fertilizat. Embrionii de calitate, neutilizati intr-un anumit ciclu FIV, pot fi mentinuti in azot lichid, la -196ºC.

Exista varianta congelarii si la embrioni donati, daca sincronizarea nu se poate face pentru embrion proaspat, mai ales pentru cuplurile cu trasaturi mai rare. Iata sansele pentru FIV cu embrioni donati:

sursa: Medimall Atena

In Grecia, la clinica Medimall, perioada de congelare este de cinci ani, timp in care embrionii congelati pot fi folositi in proceduri de fertilizare in vitro. Se intampla, de asemenea, ca acele cupluri care au copii, nu-si mai doresc altii, dar inca mai au si embrioni congelati, sa-i doneze altor cupluri care se lupta cu infertilitatea.

sursa: Dacia Medical Center

Dezghetarea embrionilor

Pentru a putea fi folositi, embrionii congelati trebuie sa parcurga un anumit proces. Cand cuplul si medicul specialist decid ca se poate face fertilizarea in vitro, embrionii vor fi dezghetati natural, pana ajung la temperatura camerei. Urmeaza apoi trecerea lor prin cateva substante diferite, pentru a-i ”curata” de orice urma de solutie folosita in procesul de conservare. Embrionii sunt incalziti apoi la temperatura corpului, 37ºC, si se introduc intr-un mediu de cultura. Medicul va face apoi transferul embrionului sau embrionilor in uterul mamei.

Ovocite congelate/Embrioni congelati – sanse de reusita

Chiar daca sansele de reusita par sa fie mai mari cu ovocite proaspete, FIV cu ovocite sau embrioni congelati ramane o solutie pentru cuplurile care isi doresc un copil. In special in ultimii ani, dupa aparitia vitrificarii si a procedurii ICSI, sansele de reusita se apropie de cele ale FIV cu ovocite proaspete. Exista totusi si riscul ca in perioada congelarii sa apara probleme care duc la deteriorarea materialului genetic. Nu toti embrionii vor supravietui procesului de congelare si dezghetare, studiile aratand ca aproximativ 30% din total se pierd. In acelasi timp, relevanta in rata de reusita este si varsta mamei care primeste embrionul. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat cresc sansele ca sarcina sa fie obtinuta mai greu sau sa fie o sarcina cu risc.

Ai intrebari despre fertilizare in vitro cu embrioni donati? Scrie-ne si specialistii nostri iti raspund!
sursa foto: caislas.name, geneticliteracyproject.org, stockholmivf.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 20 =