Sarcina dupa anticonceptionale: cum poti sa o obtii mai repede

cum raman gravida dupa contraceptie

Timpul dintre momentul in care se renunta la contraceptie si aparitia sarcinii depinde intr-o oarecare masura si de metoda folosita. Sarcina dupa anticonceptionale apare chiar dupa prima luna la 20% dintre cupluri. Afla ce ai de facut dupa ce renunti la pilulele contraceptive pentru a obtine mai repede sarcina. Dar si cat trebuie sa astepti dupa alte metode utilizate.

Unu din 5 cupluri concep imediat dupa intreruperea pilulei si putin mai mult de jumatate concep dupa sase luni. Pana la un an, aproximativ 8 din 10 femei sunt insarcinate. Cu toate acestea, alegerea contraceptiei conteaza. Daca ati folosi sterilet, fertilitatea poate sa necesite ceva mai mult timp.

Alegerea metodei contraceptive

Intr-o lume ideala, alegerea contraceptiei ar trebui sa previna sarcina atunci cand doriti si, atunci cand decideti ca sunteti gata sa aveti un copil, nu trebuie sa aiba niciun impact asupra capacitatii dumneavoastra de a concepe odata ce va opriti.

pauza pilule anticonceptionale

Lucrurile sunt putin mai complicate de atat. Iata cum functioneaza cu adevarat.

Sincronizarea contraceptiei cu dorinta de a avea un copil

Cat de curand revine fertilitatea depinde de metoda de contraceptie utilizata. In functie de aceasta, revenirea la statusul de fertila poate necesita masurarea urmatorilor parametrii:

  • statusul ovulator;
  • revenirea mucusului cervical;
  • pregatirea endomentrului pentru sarcina.

Doar pentru ca ovulatia a revenit, asta nu inseamna ca mucoasa endometriala a revenit la normal sau ca corpul dumneavoastra produce mucus cervical asa cum ar trebui. Monitorizarea ovulatiei cu teste din comert nu garanteaza ca lucrurile si-au reluat cursul. Este esential sa intelegem ca timpul poate avea un impact negativ asupra fertilitatii, iar timpul trece atunci cand folosim metode contraceptive.

sarcina dupa sterilet

Care sunt sansele tale de a ramane gravida dupa 35 de ani si in jur de 40 de ani? Iti explicam in textul Sarcina dupa 40 de ani. Povestea Alinei.

Sarcina dupa anticonceptionale

Iata la ce va puteti astepta dupa intreruperea utilizarii unor optiuni contraceptive populare, in functie de metoda.

Sarcina dupa pilule contraceptive

Cunoscute si sub denumirea de contraceptive orale, pastilele anticonceptionale contin fie estrogen si progesteron impreuna, fie numai progesteron. Acestea actioneaza prin prevenirea ovulatiei si a ingrosarii mucusului cervical. Dupa intreruperea pilulei, ovulatia si fertilitatea ar trebui reluate in decurs de o luna. Uneori, dureaza pana la trei luni pentru ca fertilitatea sa revina.

Inelul vaginal si plasturele de contraceptie

Deoarece inelul vaginal si plasturele sunt relativ noi (in comparatie cu pastilele contraceptive orale), nu sunt disponibile multe cercetari pe termen lung. Cu toate acestea, functioneaza similar cu contraceptivele orale. Principala diferenta este modul in care sunt luati hormonii (pe cale orala vs. transdermica vs. vaginala).

La fel ca in cazul pilulelor anticonceptionale, fertilitatea dvs. ar trebui sa revina intr-o luna pana la trei luni dupa intreruperea utilizarii.

Sarcina dupa sterilet

Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici, in forma de T, care sunt plasate in interiorul uterului pentru a preveni sarcina. Exista doua tipuri de baza, sterilet de cupru si hormonal.

Steriletul din cupru actioneaza prin respingerea spermatozoizilor departe de trompele uterine, ceea ce previne sarcina. Steriletul hormonal functioneaza prin ingrosarea mucusului cervical, subtierea endometrului si, eventual, prevenirea ovulatiei.

Odata indepartat steriletul de cupru, fertilitatea ar trebui sa revina in decurs de o luna. Dupa indepartarea steriletului hormonal, poate dura cateva luni pana cand ciclul se regleaza.

Sarcina dupa anticonceptionale si alte metode de contraceptie: cat de repede

Cat de curand poti ramane gravida? Aceasta este o intrebare cu raspuns variabil. Doar pentru ca fertilitatea a revenit, nu inseamna ca sarcina se va intampla imediat.

Aceasta poate fi o experienta cu adevarat ciudata pentru cineva care a petrecut ani de zile prevenind sarcina. Ati putea presupune ca, fara metode contraceptive, ati fi conceput imediat – dar acest lucru nu este pe deplin corect.

metode de contraceptie

Odata ce opriti contraceptivele, puteti concepe in prima luna fertila sau poate fi necesar sa incercati pana la un an. Se intampla la fel si pentru cei care nu au folosit nicio metoda de contraceptie.

Sarcina dupa anticonceptionale: studiu

Unul dintre cele mai mari studii privind ratele de sarcina dupa contraceptie este Studiul european de supraveghere activa asupra contraceptivelor orale (EURAS-OC). Acest studiu a urmarit putin peste 59.000 de femei care au folosit contraceptive orale si au inclus participanti din 7 tari europene diferite.

Din cele 59.000, aproximativ 2.000 au decis sa intrerupa contraceptivele si sa ramana insarcinate dupa finalizarea studiului. Aceste femei foloseau contraceptive de 7 ani.

Ce s-a descoperit

  • 21,1% au ramas insarcinate la un ciclu dupa intreruperea controlului nasterii;
  • 79,4% au ramas insarcinate in decurs de un an de la intreruperea tratamentului;
  • Pana la 35 de ani, varsta femeii a avut un efect foarte mic asupra fertilitatii sale.
  • Ratele de sarcina au fost mai mici pentru femeile de peste 35 de ani si pentru fumatoare.
  • Aceste rezultate sunt similare cu ceea ce ati vedea la femeile care nu au folosit niciodata pilule contraceptive.

Cu alte cuvinte, contraceptivele orale nu au avut un efect asupra fertilitatii lor.

Un studiu separat a constatat nu numai ca fertilitatea nu a fost afectata negativ de utilizarea metodelor contraceptive ci, de fapt, s-a imbunatatit usor dupa utilizarea lor pe termen lung.

Acest studiu a inclus 8.497 de femei din sud-vestul Angliei. Studiul a luat in considerare alte posibile efecte negative asupra fertilitatii (cum ar fi alegerile stilului de viata, greutatea si asa mai departe), astfel incat sa poata vedea mai bine modul in care utilizarea metodelor de contraceptie a afectat ratele de conceptie. Au eliminat infertilitatea din alte cauze.

sarcina dupa anticonceptionale

Au descoperit ca, dupa intreruperea utilizarii metodelor de contraceptie:

  • 74% dintre femei au conceput in mai putin de 6 luni.
  • 14% au durat intre 6 si 12 luni pentru a concepe.
  • 12% au conceput abia dupa un an.

De asemenea, este posibil sa nu puteti ramane gravida din motive complet diferite. Pana la 12% dintre cupluri vor experimenta infertilitatea, care are diferite cauze posibile.

Cand va adresati medicului

Ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra daca:

  • Nu va recuperati menstruatia in termen de trei luni de la eliminarea metodei contraceptive.
  • Ciclurile dvs. sunt neregulate sau aveti alte simptome ingrijoratoare.
  • Ai peste 35 de ani si incerci sa concepi de sase luni.
  • Ai mai putin de 35 de ani si incerci sa concepi de 12 luni fara succes.

Majoritatea femeilor vor ramane insarcinate in termen de 6 luni dupa oprirea metodei de contraceptie. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate dura ceva mai mult. In functie de varsta, este indicat sa incerci pana la un an (daca ai mai putin de 35 de ani) si pana la 6 luni (daca ai mai putin de 40). Daca ai peste 40 de ani, ar fi bine sa te adresezi unui medic specialist in probleme de fertilitate inca de la inceputul perioadei de conceptie.

Ai nevoie de o recomandare de la un profesionist? Scrie-ne acum si primesti raspuns rapid.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 10 =