Sarcina dupa conizatie: sanse si cum o poti obtine

sarcina dupa conizatie

E posibila sau nu sarcina dupa conizatie? Este intrebarea pe care si-o pun toate femeile care au trecut prin aceasta interventie si isi doresc sa aiba un copil. Conizatia poate cauza probleme speciale, insa nu exclude posibilitatea unei sarcini. Vorbim atat de o sarcina obtinuta pe cale naturala, cat si despre una pe care o puteti avea cu ajutorul procedurilor de reproducere umana asistata. Despre cum este posibila o sarcina dupa conizatie va spunem acum.

Conizatia pe intelesul tuturor

Inainte de a discuta despre sarcina, trebuie sa lamurim ce inseamna precis aceasta interventie. Conizatia reprezinta indepartarea chirugicala a unui fragment de tesut in forma de con de la baza colului uterin. Tesuturile ramase sunt apropiate cu scopul de a reface colul.

conizatie

Interventia este realizata dupa o biopsie de col uterin, atunci cand este stabilit diagnosticul de leziune precanceroasa sau cancer micro-invaziv.

Sarcina dupa conizatie: posibila prin FIV

Exista posibilitatea ca cervixul sa se inchida dupa conizatie. Astfel sperma nu mai poate sa ajunga la ovule. Se numeste stenoza de col uterin si duce la imposibilitatea obtinerii unei sarcini pe cale naturala. In aceasta situatie, apare optiunea unei sarcini prin fertilizare in vitro. Daca aveti o rezerva ovariana care este in regula din punct de vedere cantitativ si calitativ, iar spermograma are rezultate optime, puteti face FIV cu ovule si sperma proprii.

sarcina dupa conizatie FIV

Daca apar probleme in aceasta sfera, puteti obtine o sarcina cu ovocite donate sau cu embrioni donati. Aflati toate detaliile despre ce presupune fertilizarea in vitro din articolul Pasi pentru fertilizarea in vitro: ghid complet de la diagnosticare si pana la confirmarea sarcinii.    

Sarcina dupa conizatie: posibila pe cale naturala

Daca aveti sangerari menstruale dupa conizatie, nu suferiti de stenoza completa de col uterin. Atunci cand mucoasa uterului poate fi eliminata prin menstruatie inseamna ca sperma poate ajunge la ovule. Desi sunt sanse mici de obtinere a unei sarcini pe cale naturala, ele exista.

sarcina naturala dupa conizatie

Insa nu este ceva valabil pentru toate femeile care au trecut prin conizatie. Daca aveti sangerari menstruale si incercati deja de mai bine de 6 luni sa ramaneti insarcinata, dar nu aveti rezultate, inseamna ca trebuie sa va adresati unui medic specializat in proceduri de reproducere umana asistata.

Sarcina dupa conizatie: riscuri si complicatii

Daca ati obtinut o sarcina dupa conizatie, trebuie sa aveti in vedere ca oricand pot aparea anumite complicatii cum sunt:

  • nastere prematura. In cazul in care conizatia a slabit colul uterin, exista riscul ca acesta sa se deschida prea repede din cauza greutatii copilului.
  • nastere prin cezariana;
  • copil cu greutate mica la nastere;
  • travaliu foarte lung. Este opusul situatiei in care ne confruntam cu o nastere prematura. In cazul unora dintre femeile care au suferit o conizatie, poate sa dureze mai mult pana la deschiderea colului uterin, astfel se prelungeste si travaliul.  

Daca vrei sa afli mai multe despre ce inseamna sarcina dupa conizatie sau doresti sa ne adresezi o intrebare, lasa-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj. Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde.

2 Responses

    1. Buna ziua! Trebuie sa luati legatura cu medicul care a efectuat investigatia. In lipsa unui istoric medical, nu putem emite o opinie medicala in acest sens. Daca doriti sa luati legatura cu specialistii nostri, va stam la dispozitie atat in Ploiesti, la Ana Medical Center, programari la 0733 550 055, dar si in Bucuresti, la Dacia Medical Center, programari la 0766 536 553.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 5 =