Alegerea sexului copilului in fertilizare in vitro

sex-copil-FIV

Alegerea sexului copilului a iscat si isca in continuare controverse privind etica procedurii. Studiile si practica de specialitate au demonstrat ca alegerea sexului copilului in cazul FIV este posibila, dar raman discutabile aspectele legale. Unde exista aceasta practica, in ce conditii se poate face alegerea sexului si unde este interzisa, va spunem in materialul de mai jos.

Alegerea sexului copilului in cazul FIV este preferata de parinti din motive medicale, de echilibrare a balantei familiei atunci cand exista si alti copii sau, pur si simplu, din dorinta cuplului de a avea un copil de un anumit sex.

Conceptul de designer-baby

Peste 6 milioane de copii au fost conceputi prin fertilizare in vitro in ultimii 40 de ani la nivel mondial, conform hfea.gov.uk.

FIV a devenit o procedura din ce in ce mai frecventa pentru a ajuta cuplurile moderne sa conceapa copii sanatosi, practica FIV conferind posibilitatea de a preselecta embrionii inainte de implantare.

alegere sex copil
sursa: pixabay.com

In termeni de specialitate, a aparut conceptul de designer-baby, care se refera la conceptia genetica a unui copil in vitro pentru trasaturi special selectate, care pot varia de la reducerea riscului de boala transmisa genetic si pana la “modificari” estetice.

Designer-baby reprezinta insa o zona a embriologiei care ridica probleme de etica cu privire la instituirea in viitor a unor restrictii in ceea ce priveste alegerea trasaturilor “cerute” de viitori parinti.

Alegerea sexului copilului in cazul FIV, interzisa in Romania

La nivel mondial, alegerea sexului copilului este o practica interzisa in multe tari. Interzisa este alegerea sexului copilului in cazul FIV si in Romania in alte scopuri decat pentru evitarea unei boli grave legate de sexul acestuia, conform Legii 287/2009 din Cod Civil/ Art. 63/Interventiile asupra caracterelor genetice.

Utilizarea tehnicilor de reproducere umana asistata medical nu este admisa pentru alegerea sexului viitorului copil decat in scopul evitarii unei boli ereditare grave legate de sexul acestuia.

Legea 287/2009

Lista completa a tarilor unde alegerea sexului copilului in cazul FIV este interzisa poate fi consultata aici.

Cum poate fi ales sexul copilulului prin FIV

Pe de alta parte, in alte tari, cum este cazul Statelor Unite ale Americii, alegerea sexului copilului este permisa, iar cuplurile de pe intreg mapamondul aleg sa opteze pentru o astfel de procedura.

fata sau baiat prin fiv
sursa: pixabay.com

Ovulele au doar cromozomi X, iar spermatozoidul poate avea cromozom X sau Y. Combinatia XX este “responsabila” pentru sexul feminin, iar XY pentru masculin.

Tehnica folosita in SUA vizeaza separarea spermatozoizilor masculini de cei feminini inainte de transfer. Mai exact, metoda de separare a spermatozoizilor este bazata pe diferenta de cantitate de material genetic din sperma.

Spermatozoizii feminini care detin cromozomii X sunt mai mari decat cei masculini care detin cromozomii Y. Crearea embrionului va fi obtinuta in functie de acesti parametri, iar embrionul va fi apoi transferat.

Tehnica este indicata pentru cuplurile au deja un copil si doresc sa echilibreze balanta familiei. De exemplu, au o fata si-si doresc un baiat. De asemenea, tehnica este indicata pentru prevenirea anumitor boli genetice.

Ce este diagnosticul genetic de preimplantare?

O alta metoda prin care parintii pot alege sexul copilului prin FIV si a preveni unele boli gracve grave este cunoscuta ca PGD. In termeni medicali, se numeste diagnostic genetic de preimplantare, Preimplantation Genetic Diagnosis (PGD). In acest mod, cuplurile pot afla sexul copilului inainte de transfer si pot opta pentru transferul embrionului care are sexul dorit.

Scopul medical al diagnosticului genetic de preimplantare este de a identifica anomaliile cromozomiale inca din primele faze ale dezvoltarii acestuia.

alegere sex FIV
sursa: pixabay.com

Practic, PGD permite analiza anomaliilor embrionilor si selectarea acestora, inainte sa fie implantati in uter in cadrul FIV.

Exemple de anomalii cromozomiale care pot fi identificate cu ajutorul PGD:

  • sindromul Down
  • trisomia 18
  • sindromul Turner

Exemple de boli genetice care pot fi identificate cu ajutorul PGD:

  • fibroza chistica
  • distrofia musculara Duchenne

Alegerea sexului copilului in cazul FIV, boli ce pot fi evitate

Se mai poate apela la PGD pentru selectarea embrionilor de un anumit sex, in cazul in care parintii se tem de o boala genetica care apare cu frecventa mai mare la unul dintre sexe. De exemplu, distrofia musculara Duchenne afecteaza doar nou-nascutii de sex masculin, iar sindromul Turner afecteaza doar embrionii de sex feminin.

Cum se face PGD?

Efectuarea analizei PGD se face in primele 3-5 zile de dezvoltare a ovulelor fecundate, rezultate in urma FIV. Sunt prelevate una sau doua celule din totalul de 6 pana la 10 din care este constituit embrionul in curs de dezvoltare. Aceste celule sunt analizate si doar cele “sanatoase” sunt implantate in uterul mamei.

Daca ai intrebari, ne poti scrie acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =