Cat ma costa visul de a deveni mama, de la analize la embriotransfer

pret fertilizare in romania

Salvarea cuplurilor infertile vine din partea clinicilor de fertilizare. Oricare ar fi cauza infertilitatii, visul de a deveni parinte are toate sansele sa fie indeplinit cu ajutorul procedurilor de reproducere umana asistata. Dar cat costa in Romania visul de a fi parinte? Despre care este pretul pentru fertilizare in vitro pret in Romania si care sunt costurile pentru analize si investigatii inainte de FIV, vorbim in acest articol.

Fertilizarea in vitro pe etape: costuri pas cu pas

Fertilizarea in vitro este una dintre cele mai cunoscute si folosite proceduri de reproducere umana asistata medical. Pentru multe cupluri din Romania este unica sansa de a avea un copil. Insa, unele dintre aceste cupluri care au primit diagnosticul de infertilitate, nu isi permit aceasta procedura. Atunci cand vorbim despre fertilizare in vitro si costuri, trebuie sa vorbim atat despre pretul procedurii in sine, cat si de costurile aditionale, mai exact costuri de diagnosticare si pregatire.

Costurile diagnosticarii cuplului infertil

Pentru a ajunge la diagnosticul de infertilitate, ambii parteneri trebuie sa treaca printr-o serie de analize si investigatii medicale.

sarcina cu fiv in romania

Pentru partener, lucrurile sunt destul de simple. Investigatiile incep cu o spermograma care costa in jur de 200 lei, plus o spermocultura. Doar daca rezultatul indica modificari ale lichidului seminal, medicul care se ocupa de caz poate solicita alte investigatii. In rest, vorbim despre analize uzuale in preconceptie, cum ar fi grupa de sange, Rh, serologii, hepatite etc.

Lucrurile se complica atunci cand este vorba despre o infertilitate de cauza feminina. Ca sa putem pune diagnosticul, femeia trebuie sa treaca prin mai multe teste. Printre analizele si investigatiile medicale necesare regasim:

 • grupa sanguina si RH;
 • examinarea permeabilitatii tubare (de exemplu, cu ajutorul histerosonografiei);
 • teste hormonale tip AMH, LH, FSH etc.;
 • test Babes Papanicolau, analize pentru a vedea starea de sanatate a colului uterin.

In functie de clinica si de laboratorul la care alegi sa faci aceste teste, pretul poate fi de 2.000 – 2.500 lei.

Optiuni de tratament

Inseminare intrauterina: IUI

In functie de rezultatul investigatiilor, poti primi indicatia de inseminare intrauterina (IUI), cu precadere in cazuri de infertilitate masculina. Mai exact, sperma partenerului este preparata in laborator si introdusa in uter in perioada in care ovarele urmeaza sa elibereze ovulul. Pentru aceasta procedura trebuie sa scoateti din buzunar in jur de 1.500 lei.

fertilizare in vitro sanse de reusita

Fertilizare in vitro FIV cu ovocite si sperma proprii

Este o procedura complexa ce se intinde pe parcursul mai multor saptamani si presupune obtinerea embrionului in laborator. Pentru a putea ajunge in laborator, intai trebuie sa obtinem ovocitele si proba de sperma. Astfel, femeia va trece printr-un proces de stimulare ovariana. Obiectivul este sa obtinem un numar mare de folicului pentru fertilizarea in laborator. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor injectii subcutanate, pe care pacienta le va face timp de 9-10 zile, in fiecare seara, la aceeasi ora. Costurile medicatiei sunt undeva intre 800 – 1.000 euro.

Dupa ce au fost recoltate ovocitele si s-a obtinut si proba de sperma a partenerului, fertilizarea se face in laborator. Acolo sunt puse in lichidul de cultura pentru fertilizare. In cazul in care motilitatea spermatozizilor nu este de foarte buna calitate, embriologul poate alege varianta ICSI, ce presupune injectarea unui spermatozoid in fiecare ovul.

injectii stimulare ovariana

Fie ca este vorba despre FIV clasic sau ICSI, costurile acestei proceduri ajung la aproximativ 2.500 euro.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate sau embrioni donati

Atunci cand rezerva ovariana nu mai permite folosirea materialului genetic sau cand ovocitele tale sunt de slaba calitate, poti apela la ovocite donate. Ovocitele provin de la femei tinere, testate riguros inainte de donare si care au dat nastere cel putin unui copil sanatos. Pentru FIV cu donate nu mai ai nevoie de procesul de stimulare ovariana. Donatoarea fiind cea care va trece prin acest proces. Tu vei avea nevoie doar de pregatirea endometriala pentru sarcina.

FIV cu donate este o procedura pe care specialistii nostri au ales sa o realizeze in Grecia. Deci la costul procedurii trebuie sa adaugi si costurile de transport pana in Atena.

Fertilizare in vitro pret Romania

Pana la sfarsitul anului 2021, colaboratorii nostri de la Ana Medical Center din Ploiesti si Dacia Medical Center din Bucuresti iti ofera o reducere de 700 de euro la procedura de FIV cu ovocite donate si la cea cu embrioni donati. Costul este asadar de 4.100 euro, pret redus de la 4.800 euro.

Trebuie sa subliniem faptul ca pe langa costul procedurii propriu-zise, se adauga si costurile de investigare si pregatire, care sunt de aproximativ 2.500 lei.

In Grecia nu vei avea nevoie de cazare. Insa, vei avea nevoie de doua bilete de avion dus-intors, penru ca partenerul trebuie sa fie prezent pentru proba de sperma.

Costul de transport poate fi redus daca biletul de avion este achizitionat din timp. Costul de deplasare de persoana poate fi in jur de 200 de euro.

fiv in grecia

Fertilizare in vitro cu bani de la stat

Cuplurile care nu isi permit o astfel de procedura pot apela la programul de decontare sustinut de Ministerul Sanatatii sau la cele oferite de Primaria Bucuresti, Constanta, Craiova sau Medgidia, atunci cand ele sunt functionale.

In cadrul programelor de decontare se pot inscrie doar cuplurile care au nevoie de fertilizarea in vitro cu ovocite si sperma proprii. Pentru a beneficia de fonduri, partenerii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii. Citeste AICI mai multe informatii despre programul sustinut de Primaria Bucuresti.

Vezi AICI criteriile de eligibilitate pentru Subprogramul National de Fertilizare in Vitro.

Inainte de a apela la o astfel de procedura, asigura-te ca ai toate informatiile necesare. Ca esti informat corect despre sansele de reusita si despre posibilele riscuri si complicatii.

Iti stam la dispozitie daca ai nevoie de mai multe informatii despre acest subiect sau daca ai nevoie de parerea unuia dintre specialistii nostri. Lasa-ne un mesaj sau un comentariu, iar noi iti raspundem in cel mai scurt timp.

10 Responses

 1. Buna ziua,numele meu este Maria,am varsta de 36ani(curand37) si as vrea sa stiu costul unui fiv cu ovul cumparat,am incercat acum 1 luna sa fac aceasta procedura fiv dar nu am ovulele bune,deci mi—a fost recomandat sa cumpar,toate analizele mele si al sotului sunt foarte bune.Daca-mi puteti spune cam cat dureaza aceasta procedura,va multumesc

  1. Buna ziua! In aceasta perioada, puteti beneficia de oferta noastra! Pretul fertilizarii in vitro cu ovocite donate este de 4.100 de la 4.800 de euro. Daca analizele sunt facute la zi, procedura dureaza aproximativ o luna. Pentru detalii, va recomandam atat clinica Dacia Medical Center din Bucuresti (0766 536 553), cat si clinica Ana Medical Center din Ploiesti (0733 550 055).

 2. Buna!
  Am 47 de ani. Am vreo posibilitate de a ramane insarcinata? Doresc cu sperma de la donator,se poate? Cat costa in total(cu toate examenele necesare)? Multumesc frumos!

  1. Buna ziua! Ati efectuat recent un test AMH? Care este valoarea sa? Este bine de stiut ca da, in situatia in care AMH permite, putem recurge la varianta indicata de dumneavoastra. In cazul in care AMH nu permite aceasta procedura, putem recurge la fertilizare in vitro cu embrioni donati.

  1. Buna seara. Rezultatul nu este influentat de medicatia in cauza, asa ca avem un AMH care indica FIV cu ovocite donate ca fiind conduita terapeutica unica. Va stam la dispozitie pentru detalii.

    1. Buna ziua. In contextul varstei, solutia este cel mai probabil de fertilizare in vitro. Va recomandam sa contactati partenerii nostri pentru a detalia mai exact ce puteti face, in functie de anumite investigatii specifice de fertilitate. Daca sunteti din Bucuresti, puteti discuta cu specialistii de la Dacia Medical Center – 0766 53 65 53 sau puteti merge in Ploiesti la clinica Ana Medical Center, programari la 0733 550 055. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *