Fertilizare in vitro si cancer. Studii privind riscul.

FIV si cancer

Articolul care urmeaza se bazeaza pe citarea mai multor studii realizate de-a lungul timpului pe relatia dintre fertilizare in vitro si cancer. Exista diferite comparatii. Unele sunt intre femei cu infertilitate care au mers catre FIV sau nu. Altele au vizat femeile fara probleme de fertilitate, care au trecut prin stimulare pentru punctie ovariana si FIV din cauza unor probleme masculine.

Fertilizare in vitro si cancer. Studiu olandez.

Cercetatorii olandezi au realizat un studiu pe 25 de mii de femei care se confruntau cu infertilitatea. Putin peste 19 mii au si ajuns la o procedura de fertilizare in vitro, cu tratamentele aferente acesteia. La 15 ani de la primele etape ale studiului, iata concluziile.

1. Fertilizare in vitro si cancer, relatie de incidenta. Cresterea incidentei in cancerul ovarian este justificata de prezenta unor tumori cu potential malign scazut. Au probabilitate minima de extindere in restul corpului si un raspuns bun la tratament.

2. Din grupul analizat, 0,15% au dezvoltat o forma de cancer ovarian. Numarul este sensibil mai mare decat femeile fara FIV, dar diferenta este nesemnificativa.

3. Riscul de a dezvolta cancer ovarian ramane foarte mic. Dupa 55 de ani, 0,45% dintre femei dezvolta acest tip de cancer, in forme mai mult sau mai putin grave. La femeile care au facut FIV, riscul este de 0,71%.

Infertilitate, FIV si cancer

Infertilitate si cancer. De-a lungul timpului, au existat studii care afirma ca femeile cu probleme de fertilitate au deja un risc mai mare de a dezvolta cancer, inainte de a incepe orice procedura de reproducere umana asistata. Ultimele analize de acest fel nu au mai regasit nicio legatura intre cele doua. La femeile cu infertilitate diagnosticata sau in proces de diagnosticare, simplul demers ajuta la determinarea unor conditii medicale. Acestea nu doar ca provoca infertilitate, dar afecteaza sanatatea.

FIV si cancer. Cancerul e o boala complexa, care nu a fost pe deplin inteleasa. Analizarea cancerului a dus la determinarea sau suspectarea unei serii lungi de potentiale cauze si factori de risc, interne si externe. Totul se rezuma la celule si la felul in care acestea pot fi influentate de medicatia de stimulare, de exemplu. Totusi, studiile sunt neconcludente. Adica, nu s-a putut face o legatura directa intre stimulare si cresterea riscului de a dezvolta cancer la un moment dat.

Grija este justificata daca ne gandim la aportul de hormoni, inclusiv estrogen si progesteron, uneori la varste la care nivelul incepe sa scada.

Suedia, 1982 – 2006

Un studiu realizat in Suedia (1982 – 2006) compara incidenta de cancer la 24.058 de femei cu FIV si la 1,4 milioane de mame din cupluri cu probleme de fertilitate.

Analiza a relevat faptul ca riscul de cancer e chiar cu 26% mai scazut la femeile cu FIV decat la femeile cu sarcini obtinute natural. Cancerul de san s-a redus cu 24% si cel de col uterin cu 39%. Se intampla in urmatorii 8 ani dupa FIV.

Large population study fails to find causal link between assisted reproduction and ovarian cancer.
But female infertility, rather than ovarian stimulation, is associated with an increased risk.

Risc de cancer la femeile cu probleme de fertilitate

Studiul realizat in Danemarca include 58.472 de femei cu FIV si alte 549.210 de femei cu probleme de fertilitate, dar care nu au trecut la FIV. A indicat faptul ca riscul de cancer ovarian este mai mare doar in cazul in care problema de cuplu era feminina.

S-a ajuns la FIV pentru o problema masculina, iar femeia a trecut prin stimulare pentru punctia ovariana. Atunci, riscul de cancer este similar cu cel al unei paciente fara nicio problema de fertilitate.

sursa: www.infertilitytexas, www.nccrm, eurekalert.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =