Limite AMH in programele de decontare, de ce sunt necesare

limite amh in programele de decontare

Infertilitatea este definita ca incapacitatea de a concepe dupa un an de incercari. Este cunoscut faptul ca fertilitatea la femei scade odata cu varsta, iar specialistii in infertilitate recomanda ca femeile in varsta de 35 de ani, care nu raman insarcinate dupa 6 luni de contact sexual neprotejat regulat, sa mearga la un control de specialitate. Majoritatea cuplurilor diagnosticate reusesc sa conceapa cu ajutorul tratamentelor de fertilizare in vitro. Ele sunt insa proceduri costisitoare, pentru care atat Ministerul Sanatatii, cat si autoritatile locale au dezvoltat programe de finantare. Care sunt acestea si ce ai de facut pentru a primi sprijin financiar, iti explicam acum.

Din anul 2015, cuplurile infertile au din nou posibilitatea decontarii costurilor prin Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Pentru a beneficia de acest program, cuplul trebuie sa indeplineasca anumite conditii, iar rezerva ovariana a femeii trebuie sa aiba o anumita valoare. Despre limitele AMH in programele de decontare vom vorbi in mod special, ele fiind diferite.

infertilitate cuplu

Ce este AMH-ul, cand se indica si ce ne arata rezultatele

Cunoscut si sub numele de hormon anti-mullerian, AMH-ul este cel mai cunoscut test pentru a determina rezerva ovariana. Ofera informatii esentiale despre capacitatea femeii de a produce ovule ce pot fi fertilizate.

Inainte de testare nu este nevoie de o pregatire speciala, testul poate fi in orice zi a lunii, fara a fi influentat de ciclul menstrual.

Rezultatul testului te poate ajuta in luarea deciziei de a ramane insarcinata pentru ca iti poate spune cat timp mai din perioada fertila. Un nivel scazut al testului inseamna o rezerva ovariana scazuta. Acest lucru se traduce prin sanse mici de a ramane insarcinata, dar care trebuie interpretate in contextul fiecarui caz.

test amh indicatii

Limitele AMH in programele de decontare

Cuplurile infertile care nu pot acoperi costurile pentru tratamentele de reproducere umana asistata, pot primi ajutor de la stat, prin programe de decontare. Pentru a beneficia de Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, cuplurile trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Ambii partenerei trebuie sa fie inregistrati in sistemul public de sanatate, iar procedura sa se realizeze cu ovocite proprii si sperma proprie.

limite amh in programele de decontare

Pe langa aceste crieterii, femeia trebuie sa mai indeplineasca cateva conditii, si anume:

  • varsta femeii sa fie intre 24 si 40 de ani;
  • indexul de masa corporala al acesteia sa fie cuprins intre 20 si 25;
  • rezerva ovariana sa fie in limite normale, adica nivelul AMH sa fie mai mare de 1,1 ng/ml.

Vezi toate criteriile de eligibilitate pentru Subprogramul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer AICI.

Daca ne referim la femeile care locuiesc in Capitala, acestea pot beneficia de programul „O sansa pentru cuplurile infertile – FIV2”, oferit de Primaria Mun. Bucuresti. Pentru acest program, AMH-ul trebuie sa fie mai mare de 1, exceptie facand femeile sub 35 de ani, pentru care AMH nu este un criteriu de excludere. De asemenea, limita maxima de varsta a femeii este de 45 de ani.

criterii programe decontare fiv

In sprijinirea cuplurilor infertile, se alatura si primariile Muncipiului Craiova, Constanta si Medgidia, cu programe de decontare a procedurilor de fertilizare. Criteriile de eligibilitate sunt aceleasi in toate cele 4 programe de decontare. Vezi conditiile, AICI.

Limitele AMH in programele de decontare se impun pentru a creste sansele de reusita. Deoarece se folosesc doar ovocite proprii, rezerva ovariana a femeii care se inscrie in program trebuie sa permita realizarea procedurii.

sanse reusita fiv cu ovocite proprii

Sanse de reusita pentru fertilizare in vitro

Sansele de reusita ale tratamentelor de fertilizare in vitro depind de mai multi factori. Cei mai importanti sunt varsta femeii si cauza infertilitatii. Daca ne referim la FIV cu ovocite proprii, sansele de a obtine o sarcina sunt de 40%, daca femeia are intre 30 si 35 de ani. Pentru femeile trecute de 40 de ani, sansele de reusita ale FIV cu ovocite proprii ajung la 20%.

O sansa mare de reusita se regaseste la procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Aici putem vorbi despre o rata cumulata de succes de peste 80%. In cazul acestor proceduri, AMH-ul nu mai influenteaza rata de succes pentru ca ovocitele sunt de buna calitate si provin de la donatoare cu varsta intre 18 si 35 de ani, a caror stare generala de sanatate este investigata inainte.

programe decontare fiv primarie

Partenerii nostri din Bucuresti si Ploiesti faciliteaza accesarea fondurilor de stat alocate prin Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, finantat de Ministerul Sanatatii, si cele acordate de primariile mai sus mentionate.

Fa-ti o programare acum si nu ezita sa ne contactezi daca ai nevoie de mai multe informatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − nine =