FIV cu ovocite proprii sau donate: cum te pregatesti pentru punctia ovariana

punctie ovariana cu ovocite donate

O punctie ovariana este una dintre principalele etape prin care treci atunci cand urmezi o procedura de fertilizare in vitro (FIV). Si asta fie ca este vorba despre FIV cu ovocite proprii ori donate. Procedura de extragere a ovulelor din ovare sau punctie ovariana suna mult mai complicat si ai putea crede ca este mult mai dureroasa decat este in realitate. Iata cum stau, de fapt, lucrurile si cum ar trebui sa te pregatesti.

De precizat ca recoltarea de ovocite se desfasoara la fel in cazul FIV cu ovocite proprii si FIV cu ovocite donate. In cazul acesteia din urma, trebuie sa se tina cont si de pregatirea prin care trece mama-receptor, ca sa existe sincronizare.

Stimulare inainte de punctie ovariana

Pentru a putea recolta cat mai multe ovocite in vederea fertilizarii lor in vitro, este nevoie de stimulare ovariana. Concret, scopul stimularii ovariene este obtinerea a cat mai multe ovocite mature. Femeia de la care urmeaza sa se extraga ovocitele primeste un tratament medicamentos. El are rolul de a produce cat mai multi foliculi. Foliculul este un ”saculet” cu lichid, in interiorul caruia se dezvolta ovocitul. Deci cu cat sunt mai multi foliculi, cu atat se vor obtine mai multe ovule.

Medicul verifica dezvoltarea foliculilor in timpul stimularii ovariene prin efectuarea unei ecografii transvaginale si prin teste de sange. In acest fel, se poate observa cel mai bun moment pentru a face punctia ovariana. In ceea ce priveste tratamentul de stimulare ovariana, administrarea difera in functie de fiecare organism in parte. Unele femei au nevoie de o stimulare mai intensa decat altele.

Schimbari emotionale, cauzate de modificarile hormonale

Faza de stimulare ovariana presupune injectarea de medicamente timp de una pana la doua saptamani, pentru a face ca ovarele sa produca mai multe ovocite. In tot acest timp, vei resimti schimbari de dispozitie frecvente. Ele sunt cauzate de combinatia de modificari hormonale din organism.

efecte punctie ovariana

De asemenea, pe perioada stimularii ovariene te-ai mai putea confrunta si cu:

  • sensibilitate si umflarea sanilor;
  • stres si depresie;
  • dureri abdominale si balonare.

Punctie ovariana, o interventie chirurgicala usoara

In unele cazuri, pentru prelevarea ovocitelor se apeleaza anesteziei generale. Sedarea este o procedura care dureaza aproximativ 15 pana la 20 de minute. Dupa procedura, unele femei pot prezenta ameteli, crampe, infectii sau chiar sangerari vaginale minore.

In ceea ce priveste riscurile punctiei ovariene, specialistii dau asigurari ca ele sunt relativ mici. Si asta din datorita naturii usoare a interventiei chirurgicale in comparatie cu alte proceduri.

In cazul donatoarelor de ovocite, procesul este mai simplu. Si asta datorita faptului ca sunt femei tinere si sanatoase. Aceste femei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani au sanse mult mai mari de a produce ovocite de calitate comparativ cu cele trecute de 40 de ani. Astfel, daca rezerva ta ovariana este una scazuta, iar ovocitele sunt de o calitate slaba, ai putea lua in calcul sa apelezi la ovocite donate. Cu ajutorul lor, iti vei creste semnificativ sansele de a obtine o sarcina si de a naste un copil sanatos. In functie de particularitati, specialistii Ana Medical Center si Dacia Medical Center te pot indruma pentru a lua cea mai buna decizie in acest sens. Despre aceasta procedura, poti afla mai multe informatii din articolul Cele mai frecvente intrebari despre FIV cu ovocite donate.

Pregatirea pentru punctie ovariana

Daca alegi o procedura FIV cu ovocite proprii, iata cateva recomandari care te-ar putea ajuta si pe tine. In ziua in care te prezinti pentru punctie ovariana, alege haine confortabile, largi si lejere. Este recomandat sa vii mai devreme la clinica, pentru a evita stresul generat de graba si intarziere, dar si sa ai mai mult timp sa te pregatesti.

Nu manca si nu bea nimic dupa miezul noptii, in ziua in care esti programata pentru punctie ovariana.
De asemenea, roaga o persoana apropiata sa te insoteasca la clinica. Nu vei avea voie sa conduci la intoarcerea spre casa.

Operatiile si procedurile implicate in tehnicile de reproducere asistata pot fi stresante si descurajante. Cu toate acestea, serviciile si tehnicile au evoluat si sunt mult mai facile decat inainte. In plus, vei fi in contact permanent cu echipa medicala dedicata cazului tau care isi va oferi sprijinul necesar.

Sprijin emotional

De retinut este ca desi cele mai multe dintre paciente cred ca efectele secundare fizice le-ar putea crea probleme, in realitate, trebuie sa acorzi atentie psihicului si partii emotionale. Daca simti ca incarcatura mentala este prea intensa, cere sprijinul unui specialist.

In ziua prelevarii, ti se va administra un sedativ pentru a te ajuta sa te relaxezi, dar vei fi treaza in timpul procedurii. De asemenea, ti se va administra un anestezic local, lidocaina, pentru a amorti zona vaginului si a colului uterin. Vezica urinara va fi, de asemenea, golita cu un cateter.

O sonda vaginala, care este un dispozitiv cu un traductor cu ultrasunete pe varf, este introdusa in vagin. Acest lucru ii permite medicului sa vada ovarele si alte structuri pelvine. De asemenea, exista un ghidaj de ac atasat la sonda vaginala, care orienteaza acul de aspiratie prin peretii vaginali in foliculi. Lichidul folicular este aspirat intr-o seringa. Multi foliculi pot fi aspirati in ovar cu o singura punctie a fiecarui ovar.

Usoara sangerare si disconfort abdominal, dupa punctie ovariana

Dupa procedura, vei ramane in clinica pentru a ne asigura ca nu se produc efecte secundare neobisnuite din cauza medicamentelor administrate. In cele mai multe cazuri, vei putea sa te imbraci si sa mergi acasa la cateva ore dupa procedura.

In urma unei punctii ovariene, singurul lucru pe care il poti simti este o mica sangerare vaginala si un disconfort in partea inferioara a abdomenului. De obicei, acesta dispare dupa maximum o saptamana.

De retinut este faptul ca dupa punctie ovariana, sunt interzise relatiile sexuale timp de doua saptamani. In plus, este recomandat sa nu ramai insarcinata cel putin pana dupa urmatoarea menstruatie.

Sanse mai mari de succes, cu ovocite proaspete

In cazul in care vrei sa optezi pentru ovocite proaspete donate, trebuie sa stii ca protocolul de stimulare ovariana in cazul donatoarei trebuie sa tina cont si de la cel al pregatirii endometrului in cazul mamei-receptor. Este esential ca menstruatia ta si a donatoarei de ovocite sa se sincronizeze pentru ca procedura de transfer al embrionului sa se poata realiza.

sarcina cu ovocite donatre

De asemenea, se evita astfel nevoia de a conserva ovocitele prelevate, in conditiile in care sansele de succes sunt mai mari cu ovocite proaspete, cu pana la 12%. Drept urmare, recoltarea ovocitelor si, implicit, fertilizarea in laborator, trebuie realizate in momentul in care endometrul mamei-receptor este pregatit sa sustina o sarcina.

Lichidul folicular, preluat de personalul din laboratorul FIV

Lichidul folicular obtinut din ovare este dat personalului din laboratorul FIV. Specialistii de acolo identifica ovulele la microscop. Ovocitele sunt apoi transferate intr-un mediu de cultura special si sunt combinate cu spermatozoizii partenerului tau, cateva ore mai tarziu. Fertilizarea poate fi realizata dupa 12 pana la 18 ore. Ovocitele fertilizate, respectiv embrionii, vor fi incubate inca o zi pentru a se dezvolta in continuare.

La fel ca in reproducerea normala, uneori fertilizarea nu are loc sau dezvoltarea incepe, dar se opreste ulterior. Acesta este motivul pentru care stimularea productiei de ovocite este o etapa esentiala in FIV cu ovocite proprii sau donate. A obtine mai mult de un embrion creste sansele de a obtine, ulterior, o sarcina.

Daca te confrunti cu o problema de fertilitate, care te impiedica sa devii mama pe cale naturala, specialistii Ana Medical Center (Ploiesti – 0733 550 055) sau Dacia Medical Center (Bucuresti – 0766 536 553) te pot indruma astfel incat sa poti obtine sarcina. Programeaza-te chiar acum si alege impreuna cu ei cea mai buna solutie pentru tine.

surse: vidafertility.com; urmc.rochester.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three − two =