Embrionii donati, probabilitate ridicata de obtinere a sarcinii atunci cand ambii parteneri au probleme de fertilitate

obtinere sarcina cu donare de embrioni in Romania

Cuplurile care isi doresc sa devina parinti, dar dispun de un material genetic propriu care nu le permite acest lucru ar putea apela la fertilizare in vitro (FIV) cu embrioni donati. Donarea de embrioni in Romania nu este posibila din punct de vedere legal. Procedura poate fi insa realizata in Grecia. Acolo, exista o legislatie bine pusa la punct. Practica de peste 20 de ani face ca rata de obtinere a sarcinilor sa fie una extrem de ridicata. Despre optiunea de a deveni parinti, apeland la adoptie embrionara, vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Donare de embrioni in Romania, dupa analizele de infertilitate

Donare de embrioni in Romania este un subiect delicat. Cuplurile ajung sa apeleze la aceasta procedura FIV dupa ce analizele pentru infertilitate arata ca in cazul femeii, rezerva ovariana este una extrem de scazuta. Totodata, in cazul barbatului, nu exista posibilitea de a folosi spermatozoizii.

Astfel, initial, cuplurile merg la medic pentru ca nu reusesc sa obtina o sarcina pe cale naturala. Ulterior, li se fac analizele de infertilitate. Acum este momentul in care descopera o rezerva ovariana extrem de scazuta. Acest lucru poate fi legat de varsta – cantitatea de ovocite scazand foarte mult dupa 40 de ani, dar poate fi intalnita si la femei la mai tinere, de 30-35 de ani. In cazul lor, este vorba despre insuficienta ovariana prematura, despre care puteti citi mai multe in Insuficienta ovariana prematura, cum raman insarcinata cu o rezerva ovariana redusa. In acest context, femeia care vrea sa devina mama nu isi poate folosi ovocitele proprii. Ea poate apela insa la ovocite donate, de la o femeie tanara.

Pe de alta parte, exista situatia in care si spermograma barbatului este una “dezastruoasa”, cu azoospermie, unde nu exista deloc spermatozoizi in ejaculat. Sunt si barbati care se confrunta cu criptozoospermie, respectiv situatia in care in lichidul ejaculat exista cativa spermatozoizi, dar ei sunt imobili. Practic, spermatozoizii nu pot fi folositi in cadrul unei proceduri de FIV cu icsi. Ei nu pot fi injectati in ovocite pentru ca, practic, sunt morti.

Sarcina cu donare de embrioni in Romania, de la cupluri care au facut FIV in Grecia sau Cehia

In aceasta situatie, in care rezerva ovariana este una scazuta, iar spermograma arata o azoospermie sau o criptozoospermie, cuplul poate sa obtina o sarcina cu ajutorul embrionilor donati. Donarea de embrioni in Romania nu este posibila, dar este practicata cu succes in tari precum Grecia sau Cehia. In Grecia, exista multe clinici de fertilizare in vitro care inregistreaza rate ridicate de succes in obtinerea sarcinilor. Asta face ca, de-a lungul timpului, multe cupluri care au obtinut sarcina au hotarat sa doneze clinicii embrionii ramasi. Ulterior, acestia au fost folositi pentru alte cupluri care au dorit sa apeleze la FIV cu embrioni donati pentru a deveni parinti.

Despre intreaga procedura, dar si cum are loc concret, vorbeste in videoul urmator specialistul in infertilitate al Dacia Medical Center, dr. Chadi Muheidli.

De retinut este ca embrionii respectivi au fost obtinuti de-a lungul anilor, in clinicile din Atena si din alte orase ale Greciei, unde pacientii au obtinut o sarcina. Ulterior, pentru a ajuta si alte cupluri, au lasat acolo embrionii in plus. Acest lucru inseamna ca sansele sunt foarte mari de a obtine o sarcina din acesti embrioni donati. Si asta deoarece ei provin de la cupluri care au reusit din prima procedura de fertilizare.

Etape in FIV cu embrioni donati

Pentru a recurge la o procedura de FIV cu embrioni donati, sunt necesare parcurgerea a catorva etape, respectiv:

  • pregatirea organismului pentru a primi embrionul;
  • decongelarea si transferul embrionilor;
  • asigurarea suportului hormonal;
  • efectuarea testului de sarcina;
  • ecografia transvaginala dupa obtinerea unui test pozitiv.

Poti afla mai multe pe aceasta tema din articolul Etape legale pentru FIV cu ovocite donate sau embrioni donati: prin ce trece un cuplu sau o mama singura.

Donare de embrioni in Romania: pregatirea organismului

Daca ai plecat pe acest drum, in etapa de pregatire a organismului pentru a primi embrionul, ti se vor administra estrogen. Acest hormon va ajuta la ingrosarea mucoasei uterului, in pregatirea pentru transferul embrionului. Ulterior, ti se vor efectua ecografii transvaginale pentru a monitoriza progresul. Odata ce mucoasa uterina s-a ingrosat suficient, vei fi programata pentru transferul de embrioni.

Decongelarea si transferul

Embrionii sunt decongelati cu acordul tau si al partenerului. De obicei, se recomanda transferul unui singur embrion. Majoritatea embrionilor tolereaza bine inghetarea si dezghetarea, dar unii s-ar putea sa nu reziste acestui proces.

Dupa decongelare, embrionii sunt transferati usor in uter, cu ajutorul unui tub fin de plastic, numit cateter. Acest proces este rapid si simplu si, de obicei, complet nedureros.

Donare de embrioni in Romania: suport hormonal

Dupa transferul de embrioni, vei continua sa iei progesteron si estradiol, pana in ziua testului de sarcina. Tratamentul este cunoscut sub numele de suport pentru faza luteala. Mucoasa uterului este sustinuta cu progesteron, pentru a ajuta embrionul sa se implanteze in uter.

Testul de sarcina

La 16 zile dupa ziua zero luteala, respectiv ziua in care ai inceput sa iei progesteron, vei face un test de urina de sarcina, acasa. Daca testul iese pozitiv, vei face un test de sange de sarcina, respectiv beta-HCG.

Daca testul este negativ, inseamna ca sarcina nu s-a produs. Vei discuta cu medicul pentru a vedea care sunt pasii de urmat si cand vei putea face urmatoarea procedura FIV cu embrioni donati, daca tu si partenerul tau veti dori sa mai faceti acest lucru.

embrioni donati sau mama surogat

Despre toate acestea, am discutat, pe larg, in articolul Primele zile dupa FIV: semne pe care nu trebuie sa le ignori.

Ecografie pentru confirmarea sarcinii

La aproximativ trei saptamani dupa ce ai obtinut un test de sarcina pozitiv, vei face o ecografie transvaginala. Momentul este echivalent cu o sarcina de sapte saptamani. Ecografia verifica daca:

  • sarcina este pozitionata corect in uter;
  • se dezvolta normal;
  • este vorba de o sarcina unica sau multipla.

In aceasta etapa, sarcina ar trebui sa fie clar vizibila in interiorul uterului. Ea se va vedea, la ecograf, ca un sac cu un fat mic in interior. Tot in aceasta etapa, ar trebui sa fie posibila identificarea batailor inimii fatului.

Pe langa sarcinile obtinute cu ajutorul embrionilor donati, cuplurile sau femeile care vor sa devina mame mai pot apela si la FIV cu mama surogat. Spre deosebire de FIV cu embrioni donati, in acest caz, lucrurile stau cu totul diferit.

FIV cu mama surogat, cand rezerva ovariana este buna, dar pacientele au alte probleme

In acest caz, nu este vorba despre lipsa ovocitelor si a unei rezerve ovariene scazute sau de calitatea spermei partenerului, ci de o problema a uterului, care nu poate purta o sarcina. O astfel de situatie se poate intalni si la femeile tinere, aflate in jurul varstei de 30 de ani. Astfel de paciente ar putea fi femeile care au fost operate si au avut:

  • o histerectomie pentru un uter fibromatos;
  • o histerectomie pentru un inceput de cancer uterin sau de col uterin;
  • o malformatie uterina severa;
  • paciente care au o contraindicatie, o boala cronica, o boala autoimuna care nu permite deloc sa duca sarcina.

In acelasi timp, aceste paciente care vor sa devina mame pot sa aiba ovocite proprii ce pot fi folosite in a obtine embrionii, impreuna cu spermatozoizii partenerului sau sperma donata.

Concret, ele au nevoie de o persoana tanara care sa accepte sa primeasca acei embrioni, care sa se implanteze si sa se dezvolte sarcina. Practic, materialul genetic este purtat in uterul altei femei.

FIV cu mama surogat, in Grecia si Ucraina

Din punct de vedere biologic, acel copil nu este al femeii care il poarta. Ea va duce insa sarcina la capat, va naste si va accepta ideea ca trebuie sa renunte la acel copil pentru ca nu este al ei.

donare de embrioni in romania

In prezent, procedura de FIV cu mama surogat este legala in cateva tari. In Europa, ea este practicata in Grecia si Ucraina. Daca te gandesti sa optezi pentru o astfel de procedura in tara elena, iata mai multe informatii: Mama surogat in Grecia: ce presupune si care este cadrul legal.

Acolo, cuplul si mama purtatoare semneaza toate hartiile necesare. Din start, copilul va fi declarat pe numele viitorilor parinti, adica cei care au dat ovocitul si spermatozoizii.

Exista insa si situatii in care procedura FIV are loc ca o combinatie intre mama purtatoare, dar cu ovocite donate. Acest lucru are loc atunci cand femeia care va avea copilul nu mai are nici ovocite suficient de calitative. In astfel de cazuri, clinica din Grecia foloseste ovocitele de la alta femeie. Pe acestea le fertilizeaza cu sperma partenerului femeii care doreste sa devina mama. Dupa fertilizare, embrionul este transferat altei femei care este doar purtatoare, respectiv mama surogat.

Pregatirea pentru FIV, facuta in Romania

De retinut este ca pentru obtinerea embrionilor, NU se folosesc ovocitele mamei surogat.

Noi, la Ana Medical Center (Ploiesti) si Dacia Medical Center (Bucuresti), realizam aceste proceduri pentru pacientele noastre, in Grecia. Acolo, colaboram cu doua spitale din Atena. Concret, toate pregatirile pentru procedura se fac in tara. In Grecia, pacientele noastre merg doar pentru faza finala, respectiv pentru embriotransfer.

FIV cu embrioni donati in grecia

Pentru cuplurile care au nevoie de mama purtatoare, pacientii merg in Grecia, semneaza hartiile si practic, pot participa la urmarirea sarcinii in Grecia. Ulterior, pe parcursul sarcinii cu mama surogat, ei sunt invitati de fiecare data cand exista un control la medic sau o ecografie morfologica. Ei stiu data, ora si pot sa mearga la spital sa urmareasca sarcina si, ulterior, inclusiv nasterea.

Daca incerci de mai mult timp sa ramai insarcinata, dar nu reusesti, te asteptam in clinicile noastre. In functie de zona in care te afli, te poti adresa medicilor Ana Medical Center (Ploiesti – 0733 550 055) sau Dacia Medical Center (Bucuresti- 0766 536 553). La noi, specialisti cu experienta vor gasi cea mai buna solutie pentru tine si partenerul tau, astfel incat sa va ajute sa deveniti parinti.

sursa: completefertility.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − eleven =