Rata cumulata de succes la fertilizare in vitro

Rata cumulata de succes

Rata cumulata de succes in cazul unei proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate este de 80%. In general, FIV cu ovocite donate sau embrioni donati are sanse mari de reusita, dar acestea cresc daca ovocitele sunt proaspete. Rata cumulata de succes se refera la o procedura prin care exista si embrioni conservati.

Rata cumulata de succes

Studiile facute pana acum de specialisti arata ca rata cumulata de sarcina la FIV cu ovocite donate sau embrioni donati poate sa ajunga la 80%. Asta presupune ca la un ciclu de pregatire s-a facut o procedura de fertilizare in vitro, dar s-au si conservat embrioni.

La clinicile din strainatate, la o fertilizare se pot obtine in jur de sapte-opt ovocite, uneori pana la 10-12. Cum vorbim despre donatoare selectionate, inseamna ca ovocitele au fost de calitate. Impreuna cu spermatozoizii partenerului rezulta sase sau sapte embrioni de calitate A. In general, se transfera unu sau doi embrioni, iar ce ramane se congeleaza. Impreuna cu acei embrioni congelati, rata cumulata de sarcina poate sa ajunga la 80%.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Ovocite donate sau embrioni donati

In ceea ce priveste rata de reusita, situatia se prezinta la fel, indiferent ca e vorba de ovocite donate sau embrioni donati. Ovocitele sunt de calitate, avand in vedere selectia care se face in privinta donatoarei. Este vorba de femei tinere, care au avut deja cel putin o sarcina care a decurs normal si prin care s-a nascut un copil sanatos. Acest lucru arata ca a functionat pana la capat rolul reproductiv al ovarelor. In cazul ovocitelor donate, vorbim doar despre o donatoare, care suplineste rolul mamei. Daca exista probleme cu sperma partenerului acesteia, atunci se apeleaza si la donarea de sperma. In acest caz, vorbim de fertilizare in vitro cu embrioni donati, fara legatura genetica cu parintii-receptori.

Sansele mai mari sunt cu embrioni proaspeti, dar trebuie sa mentionez ca in ultimii ani tehnicile de crioprezervare si de congelare au evoluat foarte, foarte mult. De aproximativ zece ani se foloseste o tehnica noua in acest domeniu, respectiv vitrificare. Prin vitrificare se scoate apa din celula si congeleaza celula cu foarte putina apa in ea. Acest lucru scade riscul de formare a cristalelor de apa si de distrugere a materialului biologic. Tehnica de vitrificare a permis o rata de supravietuire la decongelare de pana la 97-98% pentru embrionii de calitate. Asta inseamna ca, daca avem embrioni de calitate, vor rezista la decongelare si vom avea un procent foarte bun si pe sarcina.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: ivf-de.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 3 =