Sarcina dupa avorturi. Riscuri si solutii

sarcina dupa chiuretaj avort

……dupa chiuretaj cand poti ramane insarcinata ?

Se poate obtine o sarcina dupa avorturi, spun medicii specialisti, insa ar trebui respectate cateva reguli. Daca nu au fost complicatii, o femeie poate ramane insarcinata chiar imediat dupa ce a trecut printr-un avort. Totul depinde insa de modul cum a gestionat organismul acea sarcina si pierderea ei. Este esential ca organismul sa se recupereze dupa un astfel de eveniment.

sarcina dupa chiuretaj avort
sursa: pixabay.com

Cand este indicata o sarcina dupa avorturi

In mod normal, dupa un avort nu este indicata o noua sarcina aproximativ trei luni.

Recomandarea este ca in primele trei luni sa se foloseasca o metoda de contraceptie. Orice organism are nevoie de o perioada pentru a se vindeca si pentru a se pregati de o noua sarcina. Oricum,daca avortul s-a facut din cauze medicale, exista riscul sa se mai intample, mai ales daca nu a fost un singur avort in antecedente. Daca au fost cel putin doua, e nevoie de analize amanuntite pentru a afla cauza si a evita unele probleme.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
dr. Chadi Muheidli sarcina dupa avort
dr. Chadi Muheidli

Riscuri in sarcina dupa avorturi

Daca avortul sau avorturile s-au desfasurat fara complicatii, o sarcina nu ar trebui sa aiba probleme. Exista si situatii in care o sarcina obtinuta dupa avorturi trebuie monitorizata mult mai atent. Acesta este si cazul in care au fost mai multe avorturi. E o situatie care poate duce la o slabire a cervixului, deci riscuri la o sarcina ulterioara.

sarcina dupa avorturi

Organismul unei femei se comporta diferit daca e vorba de avort spontan sau de unul la cerere. Acesta din urma, efectuat corect, nu pune probleme apoi in a obtine o sarcina. Daca a fost un avort spontan, este nevoie sa se investigheze cauzele pentru a se putea evita o noua astfel de situatie. Deseori, este posibil ca pacienta sa treaca si printr-un chiuretaj, pentru a se elimina eventualele resturi si a lasa uterul sa se refaca normal.

Sarcina dupa avorturi

Avorturi si infertilitate

Specialistii spun ca, in conditii normale, un avort in antecedente nu ar trebui sa influenteze aparitia unei noi sarcini. Acest lucru nu reprezinta o cauza de infertilitate. Exista insa riscul de nastere prematura si de greutate mica la nastere la o sarcina obtinuta dupa avort.

Totusi, o femeie care a suferit un avort la un moment dat, indiferent de tipul acestuia, poate duce o sarcina la capat si poate avea un bebelus perfect sanatos. Este esential insa ca orice decizie sa fie luata impreuna cu medicul specialist, tocmai pentru ca sarcina sa aiba o evolutie buna, iar nasterea sa decurga normal. O situatie particulara este atunci cand avem o sarcina extrauterina. Despre aceasta, am scris mai multe AICI.

sursa foto: windowtothewomb.co.uk, goodtoknow.co.uk

8 Responses

      1. Buna ziua. Asa cum va spuneam si la mesajul anterior, este posibil sa efectuati cateva analize inainte de a ramane din nou insarcinata. Indicat este sa consultati medicul inainte. Va multumim. O zi buna!

    1. Buna ziua. Dupa un avort este recomandata o perioada de 3 luni de refacere, dar se poate si mai devreme. Depinde foarte mult si de organismul fiecarei femei. Indicat este sa consultati un medic inainte, iar in functie de cauza avortului este posibil ca medicul sa solicite cateva analize inainte de a ramane din nou insarcinata. Va multumim. O zi buna!

  1. Buna ziua spunetimi va rog la cit timp dupa aspirare iti vine ciclul si daca am avut relatii neprotejate pot fi insarcinata.

    1. Buna ziua. Depinde de cat de repede se produce ovulatia, in general la 2-3 saptamani, se prea poate sa avem o menstra intarziata mai mult de 30 de zile. Da, sarcina se poate obtina oricand exista ovulatie si se intrunesc conditiile, desigur.

  2. Bună ziua , pe data de 8 aprilie am făcut un chiuretaj obligatoriu, aveam 6 săptămâni, mai pot sa rămân însărcinată vreodată, sau după cât timp pot rămâne??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =