Sarcina la 50 de ani. Sanse de reusita

sarcina la 50 de ani

Chiar daca este o situatie mai rar intalnita, sa ai o sarcina la 50 de ani pentru prima data este realizabil. Multe femei aleg sa-si rezolve parcursul profesional intai si apoi sa-si intemeieze o familie. Deseori, asta inseamna ca femeile aleg sa faca un copil la varste tot mai inaintate. Daca un cuplu isi doreste un copil, iar femeia are in jur de 50 de ani, exista mai multe solutii pentru a-si indeplini visul.

Sarcina la 50 de ani. Analize inainte de sarcina

Sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala scad pe masura ce femeia inainteaza in varsta. Astfel, dupa 40 de ani, cea mai buna varianta este o procedura de fertilizare in vitro. In astfel de situatii, cuplul trebuie sa treaca prin mai multe investigatii medicale. Rolul lor este de a vedea capacitatea organismului de a obtine o sarcina. Pe langa analizele ginecologice care arata starea de sanatate a femeii, aceasta mai trebuie sa faca si analiza AMH. Este vorba despre Hormon Anti-Mullerian, analiza care arata rezerva ovariana de care dispune femeia. Daca rezultatele sunt pozitive, atunci se poate face o fertilizare in vitro cu ovocite proprii. Sansele de reusita depind de starea de sanatate a femeii si de calitatea rezervei ovariene.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate

Apropierea de varsta de 50 de ani le determina pe multe femei sa aleaga o fertilizare in vitro cu ovocite donate. Deseori, rezerva ovariana proprie nu mai permite obtinerea unei sarcini cu ovocite proprii. Procedura de FIV cu ovocite donate se realizeaza cu ajutorul unor donatoare care au varste intre 18 si 35 de ani. Acestea trec prin diverse investigatii medicale pentru ca medicii sa se asigure ca ovocitele donate sunt de cea mai buna calitate. Analizele au si scopul de a evita transmiterea unor afectiuni genetice de la donatoare la fat. Sansele de reusita la o fertilizare in vitro cu ovocite donate sunt mult mai mari decat la FIV cu ovocite proprii. Rata cumulata de reusita, atunci cand exista si embrioni congelati, este de 80%.

Sarcina la 50 de ani

Sansele de a obtine o sarcina viabila cu ovocite proprii scad pe masura ce femeia inainteaza in varsta. La aproape 50 de ani este extrem de greu sa se obtina o sarcina naturala. Donatoarea de ovocite poate fi o solutie, daca organismul femeii-receptor este pregatit sa sustina o sarcina.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

Aplicatie pentru a afla sansele de a obtine o sarcina

Legislatia din Romania nu este foarte clara in privinta FIV cu ovocite donate. Drept urmare, medicii prefera sa lucreze cu clinici din strainatate. Una dintre cele mai cautate tari in acest domeniu este Grecia. Ca sa vina in ajutorul cuplurilor care isi doresc un copil, clinica Medimall, din Atena, a dezvoltat o aplicatie. Pregnancy Probability le poate ajuta pe femei sa afle care sunt sansele de a obtine o sarcina. Aplicatia poate fi descarcata din Google Play Store si instalata pe orice smartphone. Se completeaza data nasterii si valoarea AMH, iar aplicatia calculeaza procentul de reusita. Avantajul este ca aceste calcule sunt facute pentru mai multe metode: sarcina naturala, inseminare artificiala, FIV cu sau fara medicatie de stimulare.

sursa foto: choice.npr.org, news.usc.edu

9 Responses

 1. Buna ziua . Ma numesc Elena Raducu, am 50de ani si 4luni . EU si sotul meu ne dorim un copil. Si am dori sa facem o programare la o clinica de preferat in Bucuresti. Tin sa mentioned ca EU m.ai am doi copii din prima casnicie au varsta de 23 ani si 14 ani.
  Va rog sa ma indrumati unde trebuie sa merg .

 2. Buna ziua am 50 de ani in Decembrie sunt la a doua casatorie si ne dorim un copil va rog din suflet sa m indrumati ce trebuie sa fac actualul partener e mai tanar cu 10 ani va multumesc

  1. Buna dimineata. Avand in vedere timpul destul de scurt pe care il avem la dispozitie pana la implinirea varstei de 50 de ani, recomandarea noastra este sa alegeti una din clinicile partenere, din Ploiesti sau Bucuresti pentru a putea incepe pregatirile pentru procedura. Daca aveti nevoie de mai multe informatii, va stam la dispozitie. O zi buna!

 3. Buna ziua, sotia are 50 de ani in iulie sunt la a doua casatorie si ne dorim un copil va rog din suflet sa ne indrumati ce trebuie sa fac actualul partener e mai tanar cu 10 ani va multumesc. ce clinica in bucuresti sau oriunde in romania recomandati?
  multumesc anticipat

  1. Buna ziua! Puteti incerca sa obtineti o sarcina prin fertilizare in vitro. Avand in vedere ca varsta de 50 de ani poate pune probleme in acest sens, va sugeram sa va grabiti sa ajungeti la un specialist in reproducere umana asistata medical. Daca doriti sa mergeti la o clinica din Bucuresti, specialistii de la Dacia Medical Center va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.

 4. Bună ziua. Am 59 de ani. Sunt la menopauza. Există șanse de reușită a fiv cu ovocite donate de la fiica mea? Fiica mea are 33 de ani, a trecut prin 3 eșecuri fiv. Vreau sa fac tot ce- mi sta în putință să o ajut.

  1. Buna ziua. Din pacate, nu va putem ajuta in aceste conditii, dar va punem la dispozitie programul de FIV cu ovocite donate, in cazul in care dumneaei are aceasta indicatie medicala.

 5. Buna seara,mă interesează să fac fiv cu ovocite donate am 54 ani mai am un copil la 50 ani născut, mulțumesc.

  1. Buna ziua. La aceasta varsta, din pacate, nu mai puteti apela nici la tehnicile de reproducere umana asistata medical. Chiar si la clinicile partenere din Grecia, varsta limita legala este de 52 de ani. Va multumim pentru intelegere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + eight =