Sarcina dupa endometrioza: cum te pregatesti pentru venirea bebelusului

sarcina dupa endometrioza

Daca te confrunti cu dureri severe in timpul menstruatiei si incerci sa ramai insarcinata de 6-12 luni, ai putea avea endometrioza. Afectiunea provoaca complicatii si impiedica aparitia sarcinii. Vestea buna este ca exista solutii de tratament astfel incat sa obtii sarcina dupa endometrioza si sa poti devenii mama. Vorbim in acest articol, pe larg, despre posibilitatile de tratament si despre cum afecteaza, concret, endometrioza fertilitatea.

Sarcina dupa endometrioza: despre afectiune

Mucoasa uterului este cunoscuta sub numele de endometru. Tesutul este responsabil de menstruatie, respectiv atunci cand se desprinde si provoaca sangerare. Cand o femeie sufera de endometrioza, tesutul similar cu endometrul se dezvolta in zone in care nu ar trebui, precum:

  • ovarele;
  • intestinele;
  • tesutul care imbraca pelvisul.

Acest lucru poate provoca durere si complicatii.

Majoritatea tratamentelor pentru endometrioza au ca scop prevenirea ovulatiei. Un exemplu este administrarea de pilule contraceptive. Cand vei incerca sa ramai insarcinata, vei renunta la tratament.

Daca banuiesti ca suferi de endometrioza si incerci sa ramai insarcinata, iata ce ar trebui sa stii.

sarcina dupa endometrioza

Studii recente arata ca 2 pana la 10% dintre cuplurile in care femeia sufera de endometrioza au reusit sa obtina sarcina, comparativ cu 15 pana la 20% dintre cuplurile in care femeia nu se confrunta cu endometrioza.

Cauzele endometriozei

Problemele de fertilitate generate de endometrioza pot fi legate de mai multe cauze. Principala se manifesta daca endometrioza afecteaza ovarele si/sau trompele uterine. Inainte de a se implanta in mucoasa uterina, un ovocit trebuie sa calatoreasca din ovar, prin trompele uterine, catre uter pentru fertilizare.

Daca o femeie are endometrioza in captuseala trompelor uterine, tesutul poate impiedica ovulul sa ajunga in uter. De asemenea, este posibil ca endometrioza sa afecteze ovocitul sau spermatozoidul. Desi medicii nu stiu exact de ce se intampla acest lucru, o teorie ar fi ca endometrioza provoaca niveluri mai mari de inflamatie in organism.

In cazul in care suferi de endometrioza si planifici sa ramai insarcinata, este recomandat sa consulti un specialist in probleme de fertilitate. Te poti adresa unui medic cu experienta al Ana Medical Center (0733 550 055) sau al Dacia Medical Center (0766 536 553).

Sarcina dupa endometrioza: testarea AMH-ului

Un specialist iti poate recomanda efectuarea unor analize de sange, printre care, cea mai importanta este testarea de hormon anti-mullerian (AMH). Acest test iti arata nivelul rezervei ovariene pe care o mai ai.
Daca endometrioza este extinsa, s-ar putea sa ai nevoie de tratament chirurgical. Atentie insa ca acesta poate reduce rezerva ovariana asa ca este necesar sa stii care este nivelul AMH-ului pe care il detii.

Cu toate acestea, singura modalitate de a diagnostica cu adevarat endometrioza este interventia chirurgicala. Procedura medicala are rolul de a identifica zonele in care este prezent tesut asemanator endometrului. Totodata, astfel de interventii chirurgicale ar putea produce cicatrici care pot afecta, la randul lor, fertilitatea. De obicei, riscul este unul minor, dar el exista. Discuta mai multe pe aceasta tema cu medicul tau curant.

Sarcina dupa endometrioza: tratament

Vestea buna este ca chiar daca suferi de endometrioza, exista mai multe tratamente care te-ar putea ajuta si pe tine sa iti indeplinesti visul de a aduce pe lume un copil.

Congelarea ovulelor, inseminarea intrauterina, medicamentele pentru fertilitate sau apelarea la proceduri de fertilizarea in vitro (FIV) pot fi solutii de tratament, astfel incat si femeile cu endometrioza sa poata ramane insarcinate. Vorbim pe larg despre fiecare dintre ele:

Congelarea ovulelor

Asa cum spuneam mai sus, endometrioza poate afecta rezerva ovariana, asa ca unii medici pot recomanda conservarea ovulelor pentru a le folosi mai tarziu, cand vei vrea sa ramai insarcinata.

Inseminarea intrauterina

Inseminarea intrauterina este o optiune in cazul in care trompele tale uterine sunt normale, forma endometriozei de care suferi este una usoara, iar partenerul tau are spermatozoizi sanatosi. Afla mai multe despre aceasta metoda de tratament din articolul Inseminarea intrauterina: parinti, printr-o procedura simpla .

Medicamente pentru fertilitate

Un astfel de tratament poate ajuta la producerea mai multor ovocite. Daca ti se recomanda un astfel de tratament, trebuie sa stii ca vei fi supusa periodic ecografiilor pentru a vedea daca ovocitele sunt mature.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Acest tratament implica fertilizarea unui ovul cu sperma in laborator, iar apoi implantarea in uter.
Datele arata ca ratele de succes ale FIV pentru femeile cu endometrioza sunt aproximativ jumatate din ratele de succes ale celor cu alte probleme de fertilitate.

tratament endometrioza

Chiar si asa, FIV este un tratament de succes in obtinerea sarcinii pentru multe dintre cupluri.
De obicei, tratamentul FIV este recomandat femeilor cu endometrioza moderata pana la severa sau celor ale caror organisme nu au raspuns la alte tratamente. Poti afla mai multe din articolul Pasi pentru fertilizarea in vitro: ghid complet de la diagnosticare si pana la confirmarea sarcinii .

Sarcina dupa endometrioza: cresterea sanselor

In prezent, nu exista dovezi ca medicamentele pot imbunatati sansele unei femei cu endometrioza de a ramane insarcinata. Medicii pot prescrie medicamente, cum ar fi cele progestative, pentru a creste cantitatea de hormoni de sarcina din organism.

De asemenea, daca ai endometrioza si incerci sa ramai insarcinata este important sa adopti un stil de viata cat mai sanatos. Acest lucru poate reduce inflamatia din corp si il poate pregati pentru a ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte normal pe parcursul sarcinii. Iata ce ar fi indicat sa faci in aceasta perioada pregatitoare:

  • sa iti mentii sau sa ajungi la o greutate optima;
  • sa consumi alimente bogate in nutrienti, fructe, legume, cereale integrale si proteine provenite din carne slaba;
  • activitate fizica moderata, dar constanta.

Sarcina dupa endometrioza: importanta varstei femeii

Un factor important in obtinerea sarcinii este si varsta femeii cu endometrioza. Rate mai mari de fertilitate sunt asociate cu varsta mai tanara. Daca ai insa 35 sau peste 35 de ani, poti prezenta risc crescut atat pentru probleme de fertilitate, cat si pentru avort spontan, fata de femeile mai tinere care sufera de aceasta endometrioza.

ce este endometrioza

Daca totusi ai reusit sa ramai insarcinata, felicitari! Trebuie sa stii insa ca grijile tale nu se termina aici. Si asta pentru ca femeile cu endometrioza prezinta risc ridicat de a:

  • naste prematur;
  • dezvolta preeclampsie;
  • dezvolta placenta previa – in special la cele care au suferit o interventie chirurgicala pentru a-si trata endometrioza;
  • avea nevoie de a naste prin cezariana.

Nu te ingrijora prea tare! Vestea buna este ca exista multe femei cu endometriza care raman insarcinate si in cele din urma nasc un copil sanatos. Cheia este sa incepi sa discuti despre conceptie chiar inainte de a te gandi sa ramai insarcinata, iar ulterior, un medic cu experienta sa iti monitorizeze indeaproape starea ta de sanatate si a bebelusului. Pentru mai multe informatii, te poti adresa unui specialist. In cazul in care suferi de endometrioza si planifici sa ramai insarcinata, este recomandat sa consulti un medic in probleme de fertilitate. Te poti adresa unui medic cu experienta al Ana Medical Center (0733550055) sau al Dacia Medical Center (0766536553). Programeaza-te acum!

sursa: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =