Varsta si sarcina: ce riscuri va asteapta dupa 35 de ani. Pe tine si pe bebelus.

varsta si sarcina

Cand vorbim despre varsta si sarcina, perioada recomandata pentru a naste un copil este intre 20 si 30 de ani. Sansele de a ramane insarcinata scad dupa 30 de ani. Dupa 40 de ani, doar aproximativ 40% dintre femei mai reusesc sa conceapa. Pentru restul, o solutie de tratament pentru infertilitate ar fi fertilizarea in vitro, cu ovocite proprii, dar frecvent cu ovule donate. Si asta pentru ca pe masura ce trece timpul, scad sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala. In aceslasi timp, cresc riscurile de complicatii pentru mama si fat. Vorbim pe larg in acest articol despre ce inseamna sarcina dupa 35 de ani, dar si despre posibilele afectiuni care ar putea veni la pachet cu aceasta.

Varsta si sarcina au o legatura cruciala. Chiar daca medicina a avansat mult in ultimii ani si s-au inregistrat cazuri in care femeile au nascut la varste inaintate, medicii spun ca anumite perioade sunt mai fertile decat altele.

Varsta si sarcina: rezerva ovariana

Pe masura ce trece timpul, scad sansele sa se obtina o sarcina pe cale naturala. De “vina” este rezerva ovariana. O femeie se naste cu un anumit numar de ovocite care, iar pe masura ce trece timpul, ea se elimina. Rezerva ovariana devine tot mai mica.

In acelasi timp, calitatea ovocitelor scade de-a lungul vietii femeii. Astfel, se reduc si sansele de a obtine o sarcina dupa 35 de ani, pe cale naturala. Dupa 40 de ani, ele se prabusesc. Poti afla mai multe informatii pe aceasta tema din articolul Valoarea AMH: ce inseamna si cum influenteaza sansele sa ramai insarcinata.

Cand te adresezi unui medic specialist

Daca ai incercat sa ramai insarcinata timp de 12 luni fara succes sau 6 luni, in cazul in care ai peste 35 de ani, e momentul sa apelezi la un specialist in fertilitate. Varsta si sarcina nu sunt singurele elemente de luat in calcul. Afla mai multe informatii pe aceasta tema din articolul Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita.

Vizita la un specialist in fertilitate inseamna mai multe teste si analize pentru identificarea unor cauze de infertilitate, fie ea feminina sau masculina. In urma acestor analize specifice, medicul recomanda o anumita procedura pentru obtinerea unei sarcini. Vorbim despre stimulare ovariana, inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro cu ovocite proprii ori cu ovocite donate.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate presupune o procedura extrem de complicata in Romania, daca ne dorim sa folosim ovocite proprii. De aceea, cei mai multi medici prefera sa colaboreze cu clinici din strainatate. O tara cu traditie in acest tip de tratament, dar si cu sanse ridicate de reusita este Grecia. Acolo, donatoarele de ovocite sunt alese in functie de mai multe criterii.

De asemenea, se fac mai multe teste si analize medicale, pentru a se asigura ca ovocitele donate sunt de buna calitate.

riscuri sarcina dupa 35 de ani

In ceea ce priveste partenerul, apare intrebarea daca si varsta lui conteaza in aparitia unei sarcini. In mod normal, varsta partenerului nu influenteaza aparitia unei sarcini. Barbatii produc spermatozoizi noi pe tot parcursul vietii de adult. Este adevarat insa ca, pe masura ce trece timpul, calitatea spermei scade si pot sa apara probleme de fertilitate, despre care poti citi in Fertilitatea la barbati peste 40 de ani. Sansele de a obtine sarcina sunt mai mari daca partenerul este tanar.

Varsta mamei si sanatatea fatului

Ceasul biologic este un fapt de viata, dar nu este nimic “magic” dupa pragul de 35 de ani. Este pur si simplu o varsta dupa care cresc diverse riscuri in sarcina. Studiile arata ca la 20 de ani, 80% dintre ovocitele unei femei sunt sanatoase si 20% sunt purtatoare de malformatii. Procentele se inverseaza dupa varsta de 35 de ani. Astfel, o sarcina dupa aceasta varsta trebuie monitorizata mult mai atent pentru ca pot sa apara malformatii la fat, unele chiar incompatibile cu viata. Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi identificate din timpul sarcinii, cu ajutorul unor investigatii de specialitate. Afla mai multe despre aceste riscuri din articolul Sarcina la 40 de ani, la ce sa te astepti: riscuri si investigatii suplimentare .

Varsta si sarcina: alte riscuri dupa 35 de ani

Sarcina multipla

De asemenea, dupa 35 de ani, este posibil sa ai o sarcina multipla. Sansa de a avea gemeni creste odata cu varsta din cauza modificarilor hormonale care ar putea provoca eliberarea mai multor ovocite in acelasi timp. Utilizarea tehnologiilor de reproducere umana asistata medical – cum ar fi fertilizarea in vitro – poate juca, de asemenea, un rol in sarcina multipla.

Diabet gestational

Un alt risc al sarcinii dupa 35 de ani este acela de a dezvolta diabet gestational. Acest tip de diabet, care apare numai in timpul sarcinii, este mai frecvent pe masura ce femeile imbatranesc. In cazul declansarii, este esential controlul strict al zaharului din sange prin dieta si activitate fizica. Uneori poate fi nevoie si de medicamente.

complicatii pentru mama si fat in sarcina varsta inaintata

Lasat netratat, diabetul gestational poate duce la nasterea unui bebelus cu o greutate semnificativ mai mare decat media. Diabetul gestational poate creste, de asemenea, riscul de nastere prematura, hipertensiune arteriala in timpul sarcinii si complicatii pentru copil, dupa nastere.

Varsta si sarcina: hipertensiune arteriala

Cercetarile sugereaza ca hipertensiunea arteriala care se dezvolta in timpul sarcinii este mai frecventa la femeile cu o varsta inaintata. Este necesara monitorizarea cu atentie a tensiunii arteriale, dar si cresterea si dezvoltarea bebelusului. In caz de hipertensiune arteriala, vei avea nevoie de vizite mai frecvente la ginecolog. De asemenea, este posibil sa trebuiasca sa nasti inainte de termen, pentru a evita complicatiile.

In cazul in care suferi de hipertensiune arteriala in sarcina, cresc sansele sa ai un copil cu greutate mica la nastere, dar si sa il nasti prematur. Copiii prematuri au adesea probleme medicale complicate.

Necesitatea de a naste prin cezariana

Tot la o nastere dupa 35 de ani, s-ar putea sa ai nevoie de cezariana.

risc nastere prematura

Mamele mai in varsta au un risc mai mare de aparitie a complicatiilor legate de sarcina care ar putea duce la nasterea prin cezariana. Un exemplu de complicatie este si afectiunea in care placenta blocheaza colul uterin – placenta previa-.

Varsta si sarcina: risc de anomalii cromozomiale

Odata cu sarcina la o varsta inaintata creste si riscul de anomalii cromozomiale. Bebelusii nascuti din mame mai in varsta au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Afla mai multe din articolul Testele genetice de screening in sarcina: cum ne asiguram ca bebelusul este sanatos .

Risc de pierdere a sarcinii

Riscul de pierdere a sarcinii – prin avort spontan si nasterea unui fat mort – creste pe masura ce imbatranesti. Si asta, probabil, din cauza unor afectiuni medicale preexistente sau a anomaliilor cromozomiale fetale. Cercetarile arata ca scaderea calitatii ovocitelor, combinata cu un risc crescut de afectiuni medicale cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul, ar putea creste riscul de avort spontan.

Daca si tu te afli in aceasta categorie de varsta, dar totusi iti doresti sa devii mama, nu renunta la visul tau. Chiar daca unele riscuri sunt ridicate, un specialist cu experienta te va indruma pe tot parcursul perioadei de dinaintea conceptiei, dar si ulterior, in sarcina, astfel incat sa dai nastere unui bebelus sanatos. Daca ai ramas deja insarcinata si te confrunti cu una dintre problemele expuse mai sus sau cu orice alt risc pentru tine si bebelus, programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 pentru a beneficia de supravegherea unui medic cu experienta al Dacia Medical Center (Bucuresti) sau la 0733 550 055 pentru Ana Medical Center (Ploiesti).

sursa: mayoclinic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − two =