Sarcina la menopauza: un vis care poate fi realizat

sarcina la menopauza

Hormonul anti-mullerian este cel mai bun indicator pentru a evalua rezerva ovariana, stim deja. Ne ofera informatii despre capacitatea unei femei de a obtine o sarcina si de timpul ramas pana la menopauza. O valoare mica AMH-ului poate inseamna o insuficienta ovariana prematura sau o rezerva ovariana „pe sfarsit”, daca femeia are peste 35 de ani.

Daca vorbim despre o rezerva ovariana diminuata sau de un AMH la menopauza, vorbim de o valoare aproape nedetectabila. Sarcina la menopauza nu este insa imposibila. Iti spunem ce ai de facut pentru a avea un copil, chiar daca esti la menopauza.

Rezerva ovariana, pe intelesul tuturor

Fiecare femeie se naste cu un anumit numar de ovocite. Numarul incepe sa scada pe masura ce femeia inainteaza in varsta. Inainte de menopauza, numarul ovocite scade dramatic. Nu exista nicio metoda pentru cresterea rezervei ovariene.

Rezerva ovariana imbatraneste odata cu varsta, la fel si ovocitele.

Dr. Denisa Nica, specialist in probleme de fertilitate Ana Medical Center

Calitatea lor scade si ea odata cu varsta. Scaderea este accelerata in jurul varstei de 40 de ani, cand sansele de a ramane insarcinate sunt foarte mici, iar femeia se apropie de premonapauza sau menopauza. Acest proces este ireversibil. ATENTIE! Situatia nu este valabila in 100% din cazuri, prin urmare nu este imposibila o sarcina pe cale naturala la 40 de ani, mai ales in situatiile in care mai exista cel putin o nastere anterioara.

AMH la menopauza, ce trebuie sa stim

Dupa 38 de ani, rezerva ovariana scade considerabil. Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, AMH-ul scade. Valorile hormonului anti-mullerian sunt aproape nedetectabile atunci cand se instaleaza menopauza. Varsta de 51 de ani este varsta medie a menopauzei, definita ca ultima perioada menstruala din viata unei femei. Menopauza fiziologica poate aparea intre 40 si 60 de ani, dar scaderea fertilitatii naturale a femeilor incepe cu 10-13 ani inainte de menopauza.

menopauza si premenopauza

S-a estimat ca, in timpul premenopauzei, numarul foliculilor ovarieni scade sub cateva mii, iar progresia spre menopauza se caracterizeaza printr-un numar foarte mic de foliculi – estimata a fi sub 1,000.

Determinarea nivelurilor AMH pare a fi un parametru bun si de incredere, care ofera informatii atat despre fertilitatea unei femei, cat si despre momentul in care aceasta se termina.

Sarcina la menopauza, posibila sau nu

O femeie poate ramane insarcinata chiar si dupa instalarea menopauzei. Acest lucru este posibil datorita fertilizarii in vitro cu ovocite donate. Tarile in care acest tip de procedura este posibil limiteaza varsta la care puteti trece printr-o astfel de procedura. In Grecia, de exemplu, varsta limita este de 50 de ani, mai exact pana in ziua implinirii varstei.

Dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate Dacia Medical Center

Inainte de tratamentele de fertilizare, femeia este supusa unor investigatii pentru a determina starea generala de sanatate. Indiferent de varsta la care o femeie trece printr-un tratament de fertilizare, se recomanda ca organismul sa fie intr-o stare buna de sanatate.

Sarcina la menopauza este posibila si cu ovocite proprii, daca au fost congelate inainte de menopauza, in perioada de fertilitate, care asigura si calitatea buna a ovocitelor.

rezerva ovariana la nastere

Chiar daca sarcina poate fi obtinuta si dupa menopauza, trebuie mentionate si riscurile care pot sa apara. Diabetul gestational este una dintre cele mai intalnite complicatii, dar nu din cauza modului in care este obtinuta, ci din cauza varstei pacientei.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre cum poti sa ramai insarcinata la menopauza, nu ezita sa ne contactezi.

2 Responses

    1. Buna ziua. Pentru o estimare corecta, in baza situatiei medicale, va rugam sa veniti in clinica, la Ploiesti sau Bucuresti, pentru a afla daca interventia este cu adevarat o optiune buna. Pentru programari, sunati la 0733 550 055 (Ploiesti) sau 0766 536 553 (Bucuresti).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − twelve =